Realitní skupina Českomoravská Nemovitostní koupila tři nové kancelářské domy v pražském Karlíně. Do svého portfolia přidává budovy Zirkon, Apeiron a Corso Karlín stojící nedaleko stanice metra Křižíkova. Nemovitosti o celkové ploše 30 tisíc metrů čtverečních, které dosud vlastnila londýnská finanční společnost Revetas Capital, si skupina pořídila za více než dvě miliardy korun.

Českomoravská Nemovitostní vznikla v roce 2016 a zaměřuje se především na nákup a správu kancelářských budov. Po započtení nové akvizice má v portfoliu téměř 150 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Celková hodnota portfolia dosahuje 13,5 miliardy korun. Skupina vlastní například budovu Crystal na pražských Vinohradech, dejvický Blox nebo komplex Churchill Square nad hlavním nádražím. Ten na konci loňského roku koupila spolu s firmou Corporate Finance House Group za čtyři miliardy korun.

„Minulý rok nám potvrdil, že kancelářské budovy patří mezi nejstabilnější segmenty komerčních nemovitostí. Danému sektoru věříme i nadále. Příznivý trend dokazuje také současný návrat zaměstnanců do kanceláří, který sledujeme ve vlastních budovách,“ komentuje rozhodnutí přikoupit další kancelářské budovy předseda představenstva Českomoravské Nemovitostní Radek Stacha.

Kanceláře patří i po koronavirové pandemii, která přispěla k častější práci z domova, k nejžádanějším typům komerčních nemovitostí v Česku. Kvůli slabé výstavbě sice vázne nabídka, ovšem investoři peníze mají, a tak kupují budovy, které jsou zrovna k dispozici.

Kancelářská budova Corso Karlín stojí na svém místě už od roku 1890. Prošla ale renovací a z bývalé průmyslové haly ČKD vznikl právě dnešní kancelářský objekt. Zirkon byl postaven v roce 1997, rekonstruovaný byl před 11 lety. Budova Apeiron vznikla v roce 2000 a její rekonstrukce skončila před dvěma lety.

Stacha uvedl, že si Karlín pro svoji investici vybrali i kvůli jeho dynamickému rozvoji v posledních letech. Po povodních v roce 2002 prošla čtvrť přestavbou z průmyslové lokality na část Prahy, kde jsou nejen kanceláře, ale vznikají zde i nová bistra a kavárny. Zároveň tu developeři staví nové projekty, jakým je například čtvrť Rohan City na Rohanském ostrově od skupiny Sekyra Group.

Českomoravská Nemovitostní také stojí za nemovitostním fondem Nemo. Do něj umisťuje některé z vlastněných budov. Aktuálně má fond pod správou například kanceláře na Václavském náměstí. Tři nově koupené budovy ale zatím do fondu nezamíří.

Přehled realitních fondů v Česku