Celníci si došlápli na stavby, hotely i továrny. Zjistili desítky problémů se zaměstnáváním cizinců
Foto: Celní správa ČR
Chomutov

ČR - V uplynulém týdnu zaměřila Celní správa ČR zvýšenou kontrolní činnost na dodržování zákona o zaměstnanosti. Při akci celníci provedli 75 kontrol ve všech oblastech napříč ekonomickými odvětvími. Zajímala je především oblast ubytování, stravování, skladovací oblasti, automobilový průmysl, zpracovatelský průmysl. V 60 případech zjistili porušení právních předpisů na úseku zaměstnávání cizinců.

Při kontrolní akci bylo mimo jiné zjištěno 281 cizinců, u nichž zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči příslušné Krajské pobočce úřadu práce. 213 cizinců vykonávajících nelegální práci bez platného povolení k zaměstnání či zaměstnanecké karty,
27 cizinců vykonávajících práci bez platného pobytu na území ČR.

Nejvíce odhalených případů podezření na nelegální práci cizinců ze „třetích zemí" vykonávající činnost bez povolení k zaměstnání zjistil celní úřad v kraji Vysočina (58 cizinců).

Nejvíce odhalených případů podezření na nesplnění informační povinnosti u cizinců z EU / nesplnění Sdělení o nástupu zaměstnání u cizinců ze „třetích zemí“ bylo rovněž na Vysočině (48 cizinců).

Nejvíce případů podezření na výkon nelegální práce bez platného pobytu na území ČR zjistili celníci ve Středočeském kraji (14 cizinců).

"Celní správa ČR se na kontrolu zaměstnávání cizinců zaměřuje dlouhodobě, hlavním cílem kontrolní činnosti je odhalení nelegální práce cizinců, jejíž důsledkem je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění. Odhalená porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti budou postoupena do správního řízení. Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí sankce až do výše 10 milionů korun," uvedla Ivana Kurková, zástupkyně tiskové mluvčí Celní správy ČR.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru