Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zřejmé a ne tak zřejmé změny ve světové ekonomické aktivitě

Zřejmé a ne tak zřejmé změny ve světové ekonomické aktivitě

18.10.2021 17:46

Natixis přišel s analýzou vývoje v globální ekonomice, o kterou bych se rád opřel ve své dnešní úvaze. Ta je zaměřená na komodity a strukturální změny, jak na nabídkové, tak na poptávkové straně světového hospodářství, a na mimořádnou mezeru mezi skutečnou ekonomickou aktivitou a trendem.

1. Dezinflační a stagflační mustr: Následující graf ukazuje vývoj globálního reálného produktu. Patrný je pokles roku 2008, po kterém se řadu let diskutovalo o tom, kdy se aktuální produkt vrátí zpět na předchozí trend. Moc se mu nechtělo, a to se rýmovalo s panujícími dezinflačními tlaky. Propad roku 2020 byl znatelně větší a globální produkt je stále hluboko pod úrovní roku 2019, o návratu nad trend nemluvě. Ohledně oněch dezinflačních tlaků je to ale doposud jinak – zatím pociťujeme tlaky inflační a celkově tedy panuje spíše stagflační mustr.
1

2. Komodity a výrobní vertikály: Onen současný mustr bývá často vysvětlováno přes komodity, či obecněji přes problémy ve výrobních a dodavatelských řetězcích. Natixis, jehož grafy a některé myšlenky dnes prezentuji, ale v souvislosti s komoditami poukazuje na to, že ve srovnání se stavem před pandemií klesla pouze produkce ropy. U jiných komodit platí opak.

Podívejme se ale schválně na vývoj těžby železné rudy - vidíme, že ta je nad rokem 2019, ale ve srovnání v lety 2016, 2017 je produkce velmi nízko. Otázka by pak byla, které období je pro srovnávání relevantnější a které v konečném důsledku více napovídá o tom, zda je současná situace jen přechodná, či dlouhodobější. Vývoj v Číně (Evergrande, dluhy, finanční (ne)stabilita a snahy o útlum nadměrných investice do realit) by napovídal, že spíše roky 2018, 2019. Na stranu druhou tu ale jsou plánované nemalé investice do infrastruktury v USA.
2

Každopádně se zdá být zřejmé, že se u řady komodit a výrobních řetězců sešla řada parciálních příběhů, o kterých se dnes již běžně vypráví a které dohromady znatelně brzdí nabídkovou stranu ekonomiky. O tom, že jsou přechodné, přitom nemusíme pochybovat. Jde jen o to, jak si definujeme přechodnost.

3. Změna struktury poptávky:
Jak jsem uvedl, onen komoditní příběh je dnes již dobře znám, ale Natixis poukazuje na jeden obecnější posun, o kterém se v podstatě nemluví. Má jít o příklon od služeb ke zboží. Tedy zvrat v dlouhodobém trendu, který si sám pro sebe nazývám „od měkkého k tvrdému“. Demonstruje jej následující graf:
3

Jak na nabídkové, tak na poptávkové straně ekonomiky tedy zřejmě probíhají strukturální změny, které jsou v agregovaných číslech a odhadech typu grafu prvního v podstatě neuchopitelné. Přitom nacenění trhu v USA dává smysl třeba v souvislosti s opakování dvacátých let minulého století. Tedy ve smyslu neinflačního nabídkového technologického boomu, který by znamenal přívětivý poměr růstu a sazeb a který by nejenže vracel křivku prvního grafu zpět na trend, ale spíše ještě nad něj.


 

Čtěte více:

Vyšší globální inflace vytváří krátkodobá rizika pro ekonomiku. OECD mění odhad pro růst cen
21.09.2021 12:53
Globální centrální banky musejí stanovit jasnou strategii, jak se vypo...
Vývoj inflace a její dopad na různá investiční aktiva
15.10.2021 16:19
V dnešní, na grafy bohatší, úvaze se podíváme na reakci investičních a...
Rozbřesk: Globální akcie i korunu povzbudil pokles inflačních očekávání i americký maloobchod
18.10.2021 9:06
Na globálních trzích bylo přes veškerou nejistotu v pátek opět o něco ...

Váš názor
  • Od konce
    18.10.2021 20:41

    3.graf: a co třeba pořad "udělej si sám", který si vybavují již jen pamětníci před stadiem demence? Lockdown přiměl domácnosti dělat si to, co byly dříve zvyklé nakupovat. Žádný airplane, žádný hotel, žádná restaurace, omezená dovolená, žádný kadeřník, žádný řemeslník, atd. Furt doma s dětmi. Drtivý nástup STÍNOVÉ ekonomiky. V normálním světě po konci lockdownu by se měl trend vrátit ke službám. Létat se dnes může po Evropě za pětikilo, ale není to masovka, jako dřív. Možná by se dalo spekulovat, jestli nanastal odklon od konzumu po zjištění kolik domácnostem zůstane na účtech, umocněný momentálními inflačními predikcemi. Tak to by byl skutečně zvrat! /// 2.graf: vyspělost moderní civilizace je posuzována podle spotřeby domácnosti a pro "normálního" smrtelníka je vrcholem spotřeby (případně demonstrativní spotřeby) automobil. Pro vyspělé ekonomiky je automobilismus výrazným příspěvkem (někdy největším z ostatních) jejich HDP. Globální produkce aut kulminovala 2017, pak již jen pokles. (Míra vlivu zvýšené frekvence dopravních zácp v aglomeracích bez reálné možnosti výstavby další komunikace není zmíněna. Jinými slovy rozšířit komunikaci z 1 na 2 pruhy není totéž, jako každých 15 let ke stávající komunikaci přidat pruh třetí či čtvrtý. Křižovatky, průjezdy centrem, ach jo pro radnici...) /// 1.graf: z něho skutečně nelze postihnout mnoho podrobností. Nicméně trend křivky je příkladný v kapitole o tom, k čemu a jak významně přispěje "zdokonalování vnitřních procesů firmy" k uplatnění na trhu - ISO metodika :-)) To se nosilo těsně po tom, co se přestalo nosit udělej si sám. Jak sto hoven?
    Mudr.c
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m