Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spolu aktivaci článku 66 nevylučuje. Podle Vondráčka o něm má rozhodnout příští Sněmovna

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala
Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala
Foto: Petr Čepela / INCORP images

Předseda občanských demokratů a lídr koalice Spolu na premiéra Petr Fiala považuje zprávu o neschopnosti hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti za velmi závažnou. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem, sdělil ČTK.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová soudí, že pokud prezident není a nejspíš ani nebude schopen vykonávat své pravomoce, je třeba je rozdělit mezi jiné ústavní činitele.

Podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), které dnes novinářům přednesl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), není prezident ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

"Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodobná. Zítra (V úterý) budeme mít více informací," uvedl k situaci předseda lidovců Marian Jurečka. Také předsedkyně TOP 09 článek o převodu pravomocí zmínila. "Slouží k situaci, do které jsme se dostali. Pokud podle dopisu z ÚVN není a nejspíš ani nebude prezident schopen vykonávat své pravomoce, musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země. Budeme postupovat v souladu s ústavou," uvedla.

"Přeji prezidentu Miloši Zemanovi hodně sil a brzké uzdravení. Zpráva ÚVN o tom, že prezident Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat svou funkci, je velmi závažná. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem," uvedl Fiala.

"Dnešní informace je závažná. Říká nám ve velmi exponované době, kdy je třeba jmenovat premiéra, bavit se o vzniku vlády, že pan prezident není v této chvíli schopen dostát svým pracovním povinnostem. Protože naši otcové ústavy pracovali kvalitně, pamatovali na tuto situaci. Je třeba se bavit o tom, zda a jak aktivovat článek 66," řekl Rakušan. Za neuvěřitelné Rakušan označil to, že vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář měl podobné vyjádření nemocnice k dispozici od 13. října, přesto byl ochoten přistoupit na to, aby Zeman v mezidobí svolal ustavující zasedání Sněmovny.

Vystrčil se minulý týden obrátil na prezidentovu kancelář s dotazem na zdravotní stav prezidenta a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Odpověď ale nedostal, a proto se v pátek s obdobnou žádostí obrátil na Ústřední vojenskou nemocnici, kde je Zeman týden na jednotce intenzivní péče. Ředitel ÚVN a současně ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral dnes Vystrčilovi odpověď poskytl.

Článek 66 by měla případně aktivovat až nová Sněmovna, řekl Vondráček

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) by byl s aktivací článku 66 ústavy o přechodu pravomocí prezidenta opatrný. Měla by to podle něj udělat případně až nová Sněmovna, která bude odrážet rozložení sil po nedávných volbách. Řekl to České televizi (ČT).

Vondráček zdůraznil, že nyní je ještě několik týdnů čas, protože ustavující schůze Sněmovny se sejde 8. listopadu a několik dní potrvá. "Teprve poté bude premiér skládat demisi a při tomto úkonu uvidíme, v jaké kondici bude pan prezident," podotkl Vondráček.

Zopakoval, že s prezidentem osobně mluvil a Zeman před ním podepsal rozhodnutí o svolání nové Sněmovny. Podle něj prezident věděl, co podepisuje. "Nedokážu se vyjádřit k prohlášení ÚVN, mohu komentovat pouze těch šest minut, kdy jsem u prezidenta byl," řekl Vondráček. "Z jedné schůzky nevyvodíte celkový stav," doplnil.

Současná Sněmovna už článek 66 ústavy podle něj určitě aktivovat nebude. "Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí," uvedl.

Podle Mynáře Vystrčil dotazem na prezidentovu kancelář vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění. Vondráček se ale Vystrčila zastal. "Pan předseda Vystrčil není jediným hlasem v Senátu, v této situaci se choval velmi korektně," řekl ČT. Uvedl také, že si nemyslí, že by Vystrčil hrál nějaké hry.

Témata:  Petr Fiala Markéta Pekarová Adamová Radek Vondráček Miloš Zeman Marian Jurečka koalice Spolu (ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy