V Brně vzniklo další studio. Jmenuje se BatFields a spolupracuje s polskou společností CI Games na vytvoření zbrusu nové značky pro počítače a konzole nové generace (PlayStation 5 a Xbox Series X/S).

Největší město na Moravě se pomalu stává nejdůležitější oblastí pro vývoj her v České republice. Loni pod hlavičkou mezinárodní vydavatelské firmy THQ Nordic se Brno rozšířilo o Ashborne Games a pod vedením Karla Kališe (Bohemia Interactive) zkušený tým pracuje na zcela nové historické strategii s RPG prvky. Tvůrci Mafia, Arma, Silent Hill: Downpour, Vigor nebo UFO: Aftermath, UFO: Aftershock a UFO: Afterlight mezitím dodělali Comanche.

Jarek Kolář zase v Brně vede Ingame Studios, které má ambice vytvářet nejlepší atmosférické a kooperativní střílečky z pohledu první osoby. Kolář naposledy pracoval v BadFly Interactive (série Dead Effect). Předtím byl přes čtyři roky v Bohemia Interactive, kde se podílel na DayZ a dodatečném obsahu pro tituly Arma 3, Ylands, Argo a Vigor. Kolář sedm let strávil u vývoje Mafie v 2K Czech a poté ve studiu Hangar 13 a z pozic vedoucího projektu, producenta a hlavního herního designéra pracoval na legendárním prvním a druhém díle Vietcongu.

O BatFields se toho oficiálně moc neví. Společnost CI Games vyslala do světa zprávu, že jde o zkušený vývojový tým se sídlem v Brně. Dodala, že nová značka bude spadat do survival žánru a bude ji pohánět moderní Unreal Engine 5.

Podle podmínek dohody bude vývoj hry zajišťovat BatFields ve spolupráci s CI Games a jejím týmem, který zahrnuje klíčové osoby odpovědné za koprodukci hry, zejména kreativní a umělecké ředitele, technického ředitele a vedoucího projektu.

Dead Effect 2

Práva na novou značku bude vlastnit CI Games a má jít o třetí významnou značku v portfoliu tohoto polského vydavatele. V CI Games v současné době vznikají tři projekty: kromě survivalu připravují pokračování série Sniper: Ghost Warrior (práce zahájeny v létě, pravděpodobně jde o Sniper: Ghost Warrior Contracts 3) a nadále probíhá vývoj Lords of the Fallen 2 v dceřiném studiu Hexworks.

Co jsou ale BatFields zač? Podle obchodního rejstříku byla firma založena 2. 10. 2020. Jednateli jsou Lubomír Dykast, Ing. Jiří Pecher a třetím společníkem Ondřej Valášek. Lubomír Dykast byl kreativním ředitel BadFly Interactive a dříve senior designér u Mafie 2 v 2K Czech.

Jak se nám podařilo zjistit, v BatFields by měli pracovat další členové z BadFly Interactive. Zbytek najdeme v Ingame Studios.

Kromě toho CI Games prozkoumává strategické možnosti. V rámci nich nevyloučila zahraničního investora. Proces byl zahájen v polovině srpna a na čtvrté čtvrtletí je v plánu roadshow.

„Je důležité budovat hodnotu společnosti. Domnívám se, že naše společnost je podhodnocená, a to i s ohledem na výsledky, které jsme vykázali v prvním pololetí, nebo na výsledky, které potenciálně vykážeme v tomto roce,“ řekl prezident Marek Tymiński. „Naše tržní hodnota se pohybuje kolem 70 milionů USD. Aby se z hlediska kapitalizace stala atraktivní společností pro zahraniční investory, měla by přesáhnout 100 milionů USD.“

CI Games se povedla akce Sniper: Ghost Warrior Contracts 2, které se do konce srpna 2021 prodalo přes 560 tisíc kusů a náklady na vývoj se vrátily do dvou měsíců od vydání hry.