Trump chce soudně zabránit vydání dokumentů, které požadují vyšetřovatelé útoku na Kongres

Donald Trump chce zamezit vydání dokumentů z dob své vlády, které požaduje kongresová komise pro vyšetřování útoku na Kapitol. Bývalý americký prezident se tomu brání soudní cestou. Letos v lednu Trumpem do Washingtonu sezvaní příznivci přepadli americký Kongres v době, kdy formálně schvaloval jeho porážku v prezidentských volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trumpovi přížnivci demonstrují před Kapitolem

Trumpovi přížnivci demonstrují před Kapitolem | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Trumpovi právníci označili žádost kongresové komise o vydání dokumentů za trapnou a protiústavní. Americké zákony podle nich neumožňují tak otřesné jednání vůči bývalému prezidentovi a jeho poradcům.

Výbor vyšetřující vpád do Kongresu vyslechne pořadatele mítinku s Trumpem i jeho exporadkyni

Číst článek

Komise požadovala mimo jiné informace, které měly tajné služby před přepadením Kapitolu, nebo záznamy týkající se Trumpova mítinku s příznivci v době schvalování volebních výsledků a bezpečnostních příprav na tento den.

Vláda Trumpova nástupce Joea Bidena svolila k vydání dokumentů Bílého domu s tím, že přepadení Kapitolu bylo mimořádnou událostí, která to vyžaduje.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme