Oteplí se, a to tak moc, že budou padat teplotní rekordy
Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Chomutovsko - Teplejšího dne už se letos s pravděpodobností rovnající se jistotě nedočkáme. Uprostřed tohoto pracovního týdne nás čekají dvacítky a dozajista i nejeden překonaný teplotní rekord. Možná padne i ten klementinský z roku 1949, jehož hodnota je 19,7 °C. Budiž připomenuto, že v Praze-Klementinu meteorologická měření a pozorování probíhají již od roku 1775, to znamená hnedle čtvrt tisíciletí. To zní drsně, hustě, že? Přidá se k abnormálnímu teplu i slunce? A jak dlouho toto potrvá?

V úterý 19. října to se sluncem rozhodně nebude dobré. Budou mraky, prakticky po celý den a hodně. Zřejmě ale nespadne ani kapka. Někdy po 21. hodině od západu mraků ubude, avšak azurem, resp. ničím nerušenou promenádou hvězd to neskončí, a to kvůli vysokým cirrovitým mrakům. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, na Chebsku, Karlovarsku, Sokolovsku, prostě tam na západě, okolo 11 až 15 °C.

Ve středu 20. října v odpoledních hodinách teploty vystoupají na plus minus 17 až 21 °C, sem tam až na 22 °C, k ránu klesnou k plus minus 12 až 8 °C, tudíž žádná zimička. Mnoho teplotních rekordů se pořádně zapotí, jako ten z Teplic. Teplice 20. října 2014 naměřily 19,2 °C, letos zjevně naměří více. Žatec před sedmi lety hlásil 18,9 °C, letošní 20. říjen asi vyhraje, co se teplotního maxima týče. Metropole Ústeckého kraje pamatuje až 19,5 °C, a to 20. října 1971. Děčín má v paměti hlavně 20. říjen 1969, neboť tehdá zaznamenal až 20,5 °C. A takto by bylo možné pokračovat ještě dlouho. Zkrátka je před námi fakt teplej den. Bohužel ne slunečnej, přesněji řečeno lze počítat s poměrně velkým množstvím průsvitné vysoké oblačnosti, kterou po západu slunce (a zvláště v noci na následující den) doplní studená fronta. Pršet nebude.

Ve čtvrtek 21. října zejména v noci a ráno sprchne, ale nikterak extrémně. Skupenství srážek bude kapalné napříč všemi nadmořskými výškami, kterými západní a severozápadní Čechy disponují. Ochladí se, nejvyšší odpolední teploty se zastaví na 12 až 16 °C, pouze sporadicky, pokud vůbec, na 17 °C.

Mimoto se rozfouká silnější vítr, zcela překvapivě jihozápadní, později západní a nakonec severozápadní. Na hřebenech hor bude v nárazech dosahovat rychlosti i přes 80 km/h, jinak ale větry nepřekonatelným problémem nebudou. Aktuálně vše nahrává tomu, že největrnějším dnem bude čtvrtek. Mimo hřebeny hor se maxima budou pohybovat nejčastěji v rozmezí 40 až 65 km/h, čili opravdu žádná apokalypsa.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru