Vývoj epidemie v Česku je rizikový. Přibylo přes 2500 případů, dvakrát víc než před týdnem

V pondělí v Česku přibylo celkem 2521 nových případů nákazy covidem. Radiožurnálu to řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Predikce vývoje epidemie v Česku je podle něj riziková. Podle Duška v posledním týdnu přibývá nakažených rizikových a starších lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 9:59 19. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdražení energií a inflace stoupá a postihne nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Podle Duška v posledním týdnu přibývá nakažených rizikových a starších lidí.(ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nemocnice v pondělí evidovaly přes 75 nově přijatých nakažených koronavirem. Celkově víc než 110 pacientů s covidem potřebuje intenzivní péči. Hospitalizovaných s covidem bylo v České republice k pondělku 544, nejvíc od května. Za poslední týden zemřelo 54 nemocných, což je o deset více než za celé září.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel, se už v celé zemi dostalo přes hranici jedné stovky. K úterý číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření, činilo 101 případů nákazy.

Nedostatečná proočkovanost

Česko se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška přesouvá do rizikového scénáře vývoje epidemie. „Protože ten týdenní počet nových případů při relativně vyrovnaném počtu testů, který se realizuje, překročil stovku a v souvislosti s tím, jak roste virová nálož v populaci, tak narůstá i počet hospitalizovaných,“ popsal Dušek vývoj situace Radiožurnálu.

„Pozorujeme i řadu jiných rizikových a varovných signálů. Nejde o to, jaký je absolutní počet nových potvrzených případů, ale jaký je potenciální zdravotní dopad nových nákaz,“ řekl Dušek.

„Je mi strašně líto, že to musím říct, ale proočkovanost naší populace je bohužel nedostatečná, abychom dosáhli nějaké komunitní imunity,“ přiznal. Šíření epidemie v nenaočkované části populace totiž stále představuje 75 až 80 procent celkové zátěže.

Podle šéfa Úřadu zdravotnických informací a statistiky bude epidemie v následujících týdnech sílit. „V cestě jí nestojí skoro nic, rozvolnění je téměř stoprocentní, stejně tak je na tom i pohyb obyvatel a máme 30 procent nenaočkované dospělé populace.“

Situace by snad ale neměla být tak vážná, jako byla minulý podzim a letos na jaře právě vzhledem k postupujícímu očkování. „Data, která jsme vyhodnotili o víkendu, ukazují ochranný efekt naočkovaných seniorů ve věku nad 75 let až 87 procent. Což znamená až 87procentní snížení pravděpodobnosti těžkého průběhu onemocnění. To je dobrá a pozitivní záruka toho, že i když ta epidemie poroste, tak by ten atak do nemocnic neměl dosáhnout vrcholu, který jsme viděli minulý podzim nebo teď na jaře.“

Stejný počet testů

Výraznější denní nárůst množství nakažených než v pondělí byl naposledy zaznamenán 27. dubna a počet hospitalizovaných byl vyšší naposledy 31. května. Šíření covidu-19 už asi dva měsíce zrychluje.

Ještě v první polovině srpna se denní nárůsty počtu případů nemoci pohybovaly ve všední dny jen kolem dvou stovek. Počty hospitalizovaných se skoro do poloviny září držely pod jednou stovkou.

Zatímco počet nově nakažených v pondělí vzrostl ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne o skoro 90 procent, množství provedených testů na koronavirus se téměř nezměnilo. Před týdnem bylo provedeno zhruba 21 400 PCR testů a 48 200 antigenních a tento týden v pondělí pak 25 500 PCR testů a 45 600 antigenních testů.

Na rekordní hodnoty se tak dostaly podíly odhalených případů nákazy na počtu provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,81 procenta za předchozí pondělí na 1,61 procenta, což je nejvíce od poloviny letošního března, kdy se Česko potýkalo s jednou z vln epidemie.

U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 4,45 na 6,71 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 6,3 na 10,75 procenta. U epidemiologické i diagnostické indikace se jedná o nejvyšší podíly od začátku května.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno přes 1,71 milionu případů covidu-19. Zemřelo 30 570 nakažených.

jas, svi, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme