Bordeaux je vinařský region, který umí nabídnout vína se skvělým poměrem ceny a kvality. Ty nejlepší lahve z Bordeaux jsou zároveň předurčeny k delšímu ležení na lahvi, svým potenciálem jen těžko hledají konkurenci.

Proto si Bordeaux neochvějně drží svou výsadní pozici mezi milovníky velkých červených vín. Eleganci a komplexnost vín z Bordeaux dobře reprezentuje zejména vinařství Château Dauzac, jedna z hvězd apelace Margaux. Toto vinařství také patří mezi inovátory v péči o vinice a jejich vína lze s trochou nadsázky označit za naturální.

Levý břeh řeky Girondy je část Bordeaux, kde vládne zejména odrůda Cabernet Sauvignon, a ani apelace Margaux není v tomto ohledu výjimkou. Je vyhrazena prakticky výhradně pro červená vína a 53 procent ze zdejších 1500 hektarů vinic tvoří právě Cabernet Sauvignon. Klasickým partnerem ve vínech je mu v Margaux odrůda Merlot, jež se nachází na 40 procentech tamních vinic. Zajímavostí je, že Margaux je nejteplejší oblastí levého břehu Bordeaux a hrozny se tu začínají sklízet nejdříve.

V Margaux najdete více než šest desítek vinařství, jejichž roční produkce dosahuje celkem 8,5 milionu lahví. To nejslavnější je Château Margaux a s apelací tak sdílí své jméno. Věhlas červených vín z Margaux dlouho nedosahoval takové úrovně jako v případě slavnějších apelací St-Julien nebo třeba Pauillac. Poslední dvě dekády je ovšem Margaux symbolem kvalitativních změn, které se v Bordeaux odehrávají. Ať už jde o inovativní přístup ve sklepě nebo čistší, ekologičtější postupy ve vinohradech. Zhruba pětina vinohradů v Margaux je aktuálně vedena v organickém režimu a vinařství Château Dauzac k tomu přispívá 49 hektary.

HN Víno

Ačkoliv jde o velmi tradičního výrobce, v posledních letech Château Dauzac prochází řadou změn. Od roku 2019 má vinařství nového majitele, ještě o dva roky dříve se přešlo ve vinicích kompletně na organické a biodynamické postupy. Meziřadí ve vinicích je zatravněné, používají se biodynamické preparáty, naopak chybí herbicidy a pesticidy. Vinařství má i vlastního včelaře a produkuje svůj med. Zatímco v 80. a 90. letech v Château Dauzac posilovali ve vinicích zastoupení Merlotu, aktuálně se karta obrací opět ve prospěch odrůdy Cabernet Sauvignon.

Fermentace vín Château Dauzac probíhá prostřednictvím vlastních selektovaných kvasinek, vína jsou produkována s minimem přidané síry, vinařství s přehledem plní limity 70 miligramů pro biodynamická vína. Od roku 2016 jsou vína lahvována jako veganská, vinařství také nechává testovat korky ohledně výskytu vady TCA. Zajímavostí je pak zapojení se do výzkumu ohledně alternativ potenciálně využitelných ve vinicích místo mědi. Vinařství Château Dauzac spojuje tradici a zkušenosti s moderními inovativními postupy. Výsledkem jsou krásná čistá vína reprezentující jedinečný terroir apelace Margaux.

Jak chutná červené víno z Margaux

Apelace Margaux je na poměry Bordeaux relativně rozlehlá a v kombinaci s pestrým profilem zdejších půd je těžké definovat jednotný styl zdejších vín. Každopádně platí, že pro vína z Margaux není typická síla, svaly a koncentrace, ale spíše elegance, rafinovanost a výrazná aromatika. Ve vínech ucítíte typicky květinové tóny připomínající fialku nebo šeřík, dále tóny tmavých třešní, švestek, ostružin nebo tabáku. Třísloviny bývají elegantní a krásně zakomponované. Ta nejlepší vína mají potenciál zrát i desítky let.

Párování jídel s víny z Margaux

Vína z Margaux se hodí k celé řadě různých jídel. Pokud zvolíte pokrm na bázi červeného masa, neuděláte prakticky nikdy chybu, ať už jde o grilované nebo pečené hovězí maso, zvěřinu či jehněčí. Zkuste červené z Margaux k huse místo základního svatomartinského, nebudete litovat. Tato elegantní vína dobře doplní také houbové pokrmy, lanýže, krémové omáčky nebo výraznější sýr.