Hlavní obsah

Když vztah ničí nepříjemná švagrová

Rodinné vztahy jsou křehké. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy vám partnerova rodina takříkajíc nesedla. I když většinou démonizujeme tchyně, neměli bychom zapomínat ani na švagrové. Také ony dokážou vystrčit růžky a následně nepříjemným způsobem manipulovat s naším partnerem.

Foto: Profimedia.cz

Zlá a nepřejícná švagrová může způsobit značné konflikty.

Článek

Na začátku vztahu nahlížíme na partnerovu rodinu zpoza růžových brýlí. Podivné chování jeho maminky omlouváme, uštěpačné poznámky jeho sestry „svádíme“ na špatnou náladu. Navíc se snažíme dosud dvěma nejdůležitějším ženám v jeho životě ukázat, že nejsme jejich soupeřky, nýbrž spoluhráčky.

V některých rodinách doopravdy k symbióze matky – sestry – partnerky dojde, v jiných rodinách atmosféra postupem času zhoustne a stane se nesnesitelná.

Pokud je vám povědomý druhý scénář, ve kterém hraje hlavní roli partnerova sestra, pak se pravděpodobně ptáte, zda vám zlá švagrová může zničit manželství.

Sestra, která se nechce vzdát své pozice

„Zlá a nepřejícná švagrová rozhodně může způsobit konflikt mezi vámi a partnerem. Nejdůležitější věcí v manželství je, abyste se vy, tedy partnerka, cítila číslem jedna. Bohužel, číslem jedna chce v mnoha případech být i partnerova sestra,“ vysvětluje rodinná terapeutka Jane Greerová pro Brides.

Následně není neobvyklé, že švagrová proti vám brojí a nenápadným způsobem svého bratra přesvědčuje, aby za každých okolností stál na její straně. „Takové chování vás může nejen zneklidňovat či zraňovat, ale také může vytvořit hlubokou propast mezi vámi a partnerem,“ míní Greerová.

Velmi křehké rodinné vztahy aneb Co dělat, když vám vadí partnerova rodina

Vztahy a sex

Obdobného názoru je také klinický psycholog John Duffy. „Sestry se často snaží chránit své sourozence. I když to pokaždé nemusí mít pro váš vztah fatální důsledek, může se stát, že vaše švagrová ovlivňuje to, jak na vás nahlíží tchyně nebo tchán,“ poodhaluje psycholog.

Pokud se tedy na rodinné sešlosti cítíte jako nezvaný host, dost možná v tom má prsty právě vaše švagrová, která v pozadí tahá za správné nitky.

Jak proti nepříjemné švagrové bojovat?

Zatímco na internetu existuje nespočet článků o hrozných tchyních, málokdo nás připraví na to, že se v životě můžeme setkat i s nepříjemnou švagrovou. Podle rodinné terapeutky je zásadní, abyste zbytečně nevířila vody. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy jste s partnerem krátce a ještě mezi sebou nemáte dostatečně silné pouto.

„Čím více si partner bude jistý svou láskou k vám, tím pevnější bude váš vztah. A čím pevnější bude váš vztah, tím pravděpodobnější bude, že jeho sestra přestane bojovat o pozornost,“ tvrdí psycholog Duffy.

Stejně tak se vyplatí, když švagrové ukážete, že jejího bratra doopravdy milujete. Vždyť kdo by chtěl svému sourozenci šlapat po štěstí?

Nepotřebná máma a odepsaná babička

Vztahy a sex

Na druhou stranu existují situace, kdy je třeba zakročit. „K věcem, které byste neměla přehlížet, patří například to, když vás partnerova sestra bezdůvodně uráží či ponižuje,“ říká Greerová.

Zeptejte se jí, proč se chová tímto způsobem, a poproste ji, aby si pro příště nechala obdobné poznámky pro sebe. Líbit byste si neměla nechat ani situaci, kdy se dozvíte, že vás švagrová pomlouvá za zády.

„Nikdy nedovolte, aby vás švagrová před partnerem pomlouvala,“ varuje Greerová. Rodinná terapeutka ale dodává, že ve většině případů stačí, když chování švagrové budete úspěšně ignorovat.

Pokud ale nedokážete chování své švagrové „skousnout“, vyplatí se, když navštívíte psychologa nebo psychoterapeuta, který vám poskytne odbornou radu ušitou přímo na míru vašemu konkrétnímu problému se švagrovou.

Reklama

Související články

Proč je těžké vyjít s tchyní

O vztazích s tchyní vzniklo bezpočet jedovatých vtipů „ze života”. Zavděčit se matce svého manžela nebo manželky ale není pro mnoho lidí opravdu snadné....

Výběr článků

Načítám