Hlavní obsah

V Saúdské Arábii postaví zábavní park na bývalé ropné plošině

Pro Saúdskou Arábii je těžba ropy klíčová. Jednu z vysloužilých ropných plošin chtějí v zemi ovšem přeměnit na něco více turisticky lákavého, konkrétně na zábavní park s adrenalinovými aktivitami. Komplex by měl nabídnout horské dráhy, ale i bungee jumping či skydiving. A koncept nevypadá vůbec špatně.

Foto: Public Investment Fund

Takto by měl park vypadat.

Článek

Park o rozloze 150 tisíc metrů čtverečních by měl vyrůst někde v Perském zálivu. Na několika propojených plošinách naleznou turisté hned tři hotely, jedenáct restaurací, ale zejména zmiňované atrakce, z nichž mnohé prověří odvahu návštěvníků. Datum dokončení není v tuto dobu známo.

Projekt sponzoruje saúdský veřejný investiční fond, píše server CNN „Jde o unikátní turistickou atrakci, u které očekáváme, že přiláká turisty z celého světa,“ uvedla organizace v prohlášení. Doplnila, že lze předpokládat, že si park získá především obyvatele dalších národů Perského zálivu.

Změnit svůj obraz

Park The Rig, který je popisován jako světově první turistická destinace inspirovaná ropnými plošinami, je součástí širšího plánu Saúdské Arábie. Ta se chce postupně zbavit závislosti na ropě a stát se v rámci cestovního ruchu vyhledávanou lokalitou. Podle CNN však mnoho zahraničních turistů odrazuje přístup země k lidským právům nebo omezování svobody žen.

I na tom by chtěla Saúdská Arábie podle všeho zapracovat. Ambicí země je konkurovat i Dubaji, Abú Zabí či Ománu. Do konce této dekády je cílem přilákat ročně až sto milionů turistů.

Země proto investuje do projektů, které mají turistický sektor rozjet. Kromě výstavby resortů se chystá také zábavní park Six Flags Qiddiya, který by měl být v době otevření v roce 2023 domovem vůbec nejrychlejší horské dráhy na světě. Pokud mu tedy titul mezitím nevyfouknou jinde.

Rekordní horská dráha v Saúdské Arábii pojede rychlostí až 250 kilometrů v hodině

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám