Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Táta hlídal, abych trénoval naplno.’ Vít Krejčí se stal pátým Čechem, který nastoupil v NBA

Basketbalista Vít Krejčí. foto: ČTK

Když si ho loni v listopadu ve druhém kole draftu NBA na 37. pozici vybrali Washington Wizards, popisoval to Vít Krejčí jako „neuvěřitelný moment, o němž hrozně dlouho snil“. „Posledních deset let jsem si každý den před spaním říkal, že jednou uslyším své jméno na draftu,“ líčil 21letý basketbalový talent, jehož Wizards obratem vyměnili do Oklahoma City Thunder.
  18:46

V noci na čtvrtek si strakonický rodák splnil další sen: jako pátý Čech v historii zasáhl do zápasu nejslavnější basketbalové ligy světa. I když radost mu trochu kalila porážka v Utahu 86:107.

Brzy do Španělska

Jeden z klíčových kroků udělal Krejčí ve čtrnácti. Tehdy se odchovanec píseckých Sršňů vydal do Španělska, když mu agentura PP Group zprostředkovala angažmá v mládežnickém celku Zaragozy. „Když ještě působil v Česku, neměl ve své kategorii konkurenci. Logicky proto hledal novou výzvu a stejně jako Tomáši Satoranskému nebo Ondrovi Bavlínovi mu to přes Španělsko vyšlo. Určitě to tedy nebyl špatný tah,“ říká o Krejčího cestě pro Lidovky.cz Jiří Zídek, který se v NBA objevil jako první Čech před čtvrt stoletím.

Krejčí debutoval v NBA jako pátý český basketbalista. Za Thunder odehrál 194 vteřin

V aragonské metropoli žil Krejčí první rok s mámou, dokončil základní školu, k tomu mu klub zařídil individuální výuku španělštiny a angličtiny. „Taky jsem musel mluvit s trenérem a ostatními v týmu, takže jsem se jazyk naučil rychle,“ popisoval v průběhu svého působení na Pyrenejském poloostrově.

K tomu, aby dostal v basketbalově nejprestižnější zemi Evropy šanci, pomohla také příznivá prognóza jeho výšky, kterou v klubu na základě rentgenu kostí odhadli na minimálně dva metry. Nemýlili se, nyní měří 202 centimetrů. „K tomu splňuje i další parametry moderního rozehrávače – výbušnost a atletičnost,“ vyzdvihuje Zídek přednosti Krejčího, jenž svou lásku k basketbalu dává najevo i tetováním s košíkářským míčem. „Měl jsem štěstí, že taťka mou vášeň viděl, trénoval mě tvrdě a naplno a věřil mi, že se ze mě může něco stát,“ povídá vděčně Krejčí a vzpomíná na hodiny tréninku, které si jako malý přidával.

I díky svému zápalu už v šestnácti letech a osmi měsících nakoukl v dresu zaragozského áčka do nejvyšší soutěže ACB ligy. V únoru 2019 pak debutoval v české reprezentaci, i když nominace na úspěšné mistrovství světa a olympijské hry mu unikly.

Velkou komplikací v rozletu mohlo být závažné zranění kolena loni v září, přesto se na něj v draftu dostalo. Během přípravy mladého týmu Oklahoma City zase neodehrál ani jeden zápas kvůli potížím s vízem. Nakonec si však v prvním utkání sezony proti favorizovanému Utahu zahrál. Na palubovku naskočil v závěru duelu za rozhodnutého stavu, kdy střídal Dariuse Bazleyho. Během tří minut a 14 sekund si připsal tři plusové body a zaznamenal obranný doskok.

A jelikož za New Orleans nastoupil v zámoří zavedený Tomáš Satoranský (prohra 97:117 s Philadelphií), vůbec poprvé se v NBA současně představili dva Češi. Za tři týdny tak může dojít na pikantní souboj, to se právě celky obou českých reprezentantů utkají spolu.

S přispěním Šimona Sedlaříka.