Při šeptání drbů u kávy jsou respirátory povinné, napsal ministr. Na Twitteru sklízí posměch

ZprávyKristián Vích22. října 20212 minuty čtení

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Epidemická situace v Česku se rapidně zhoršuje. Čtvrtý den po sobě laboratoře prokázaly nákazu u více než 3 tisíc lidí. Vláda ČR proto tento týden znovu rozhodla o povinném nošení roušek na pracovištích.

„Sledujeme výrazný skok v počtu nakažených. Nechceme znovu zavírat obchody či služby, proto zavádíme režimová opatření. Od 25. 10. budou na hromadných akcích uvnitř povinné respirátory bez ohledu na počet účastníků. Na pracovištích jsou pak povinné, pokud zde pracovník nebude sám,“ oznámil ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V pátek odpoledne pak svůj výrok ještě upřesnil. „Ptáte se, jak je to s respirátory v práci. Zde je odpověď. Respirátor máte vždy, pokud je některý z vašich kolegů k vám blíž než 1,5 m. Pokud sedíte u stolu a kolegové jsou dál, než 1,5 metru, tak ho mít nemusíte. Když si ale budete šeptat drby na kávě, tak ano,“ napsal ministr na Twitter.

Jeho nadsázku ale příliš mnoho diskutujících nepochopilo. Mnozí se pozastavili nad tím, jak by taková situace vypadala v praxi.

„Ja vám do toho nechci házet vidle, ale když piju kafe, respirátor mít nemusím,“ napsala uživatelka Dana s odkazem na to, že při konzumaci jídla a nápojů se dosud respirátor nosit nemusel. „Když si budeme šeptat drby na kávě v respirátorech, budeme mít filtrovanou kávu,“ dodal Tomáš.

„Tu kávu mám tedy pít skrz respirátor? Nebo musím vždy odskočit na 1,5 m, sundat respirátor, napít se, nasadit respirátor, vrátit se na původní vzdálenost a až pak pokračovat v šeptání drbů?“ ptá se uživatel pod přezdívkou Inženýr Všehoshopný.

„Napadá mě, jak vypadá pracovní den na ministerstvu zdravotnictví, jestli tam postávají s kávou v ruce a šeptají si drby,“ přisadila si Dana.

Mnozí další si pak nejsou jistí, zda příspěvek skutečně pochází od ministra zdravotnictví. „Tohle je doopravdy pravý účet ministra zdravotnictví, nebo si ze mě dělá někdo … ?“ spekuluje Filip.

Svůj názor na celou situaci pak přidal také další uživatel Richard: „S respirátory v práci je to stejné, jako s respirátory všude jinde. Lidé si je nasazují jen, když je v blízkosti nějaký uvědomělý občan (čteno: udavač) nebo jím sami jsou. Stejně jako všichni politici za přítomnosti kamer.“

Nepřehlédněte

Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel • Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

Komentář Evžena Korce: Stavebnictví se v květnu dál propadalo. Co je příčinou? • Propad českého stavebnictví zrychluje, stavební produkce v květnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 7,6 procenta. V dubnu přitom stavebnictví kleslo meziročně o 4,6 procenta. Výrazně se na tom podepsalo pozemní stavitelství, které letos v květnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11 procent.

Počet nově nakažených za pondělí se přiblížil hranici 10 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 9 294 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 672 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 35 973.

Limit počtu návštěvníků zoologických zahrad se od čtvrtka zvýší • Od čtvrtka 4. června bude mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví navýšen maximální denní počet návštěvníků zoologických a botanických zahrad na 250 lidí na jeden hektar plochy zařízení. Pro Zoo Praha to činí 14 500 návštěvníků během dne.

Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu • Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Nutit pronajímatele odložit nájem je špatný nápad. Doplatí na to všichni • Firmy nemohou prodávat své zboží a služby, tržby jim ze dne na den klesly na nulu. Ta samá vláda, která kvůli boji proti koronavirové nákaze nařídila podnikatelům okamžitě zavřít své provozovny, přichází s nápadem, jak jim výpadek příjmu vynahradit. Bohužel však na úkor další velké skupiny soukromníků, tentokrát majitelů nemovitostí. Jedním z léků pro firmy, jak přežít karanténu a zákaz prodeje, by mělo být odložení povinnosti platit nájem až o půl roku. To ale povede ke krachům spousty dalších firem, zavlečení infekce platební neschopnosti do dalšího podnikatelského sektoru a prohloubení krize celé ekonomiky.

V neděli přibylo 4 tisíce nakažených a přes 100 obětí • Během neděle bylo v Česku zaznamenáno 4 002 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 9 302 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 657.

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Očkovací centrum na Vyšehradě zahájilo zkušební provoz • V pondělí odstartoval pilotní provoz velkokapacitního očkovacího centra na Vyšehradě v Kongresovém centru. Mezi stovkami prvních naočkovaných jsou městští policisté, dále lidé s handicapem, poruchou intelektu či pečovatelé.

Za pátek přibylo opět přes 14 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 676 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 841 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 52 893.

Ve středu přibylo 8 763 nakažených koronavirem a 192 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 763 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 056 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 132 261. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Rok 2020? Lidstvo už zažilo mnohem horší časy. Umíraly desítky miliónů lidí • Na uplynulý rok 2020 zřejmě nikdo z nás nezapomene. Svět se doslova ze dne na den změnil a pro mnohé bohužel k horšímu. Při příchodu nového roku si tentokrát všichni navzájem přáli, aby ten příští byl už konečně lepší a normálnější. Ale objektivně vzato si lidstvo zatím naštěstí nežije zase tak špatně. V nepříliš vzdálených dějinách totiž byly i horší etapy.

V pondělí zemřelo 232 lidí a dalších 12 tisíc se nakazilo • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 12 150 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 33 044 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 67 606.

Pražské vnitrobloky rozezní živá hudba od předních českých interpretů • Vystoupením Tria Amadeus a kapely Zrní startuje ve čtvrtek 16. dubna iniciativa Hrajeme do oken. Projekt propojuje hudebníky, kteří nyní nemají pro koho hrát, s publikem, které tráví svůj čas doma. Na stejnojmenném webu může kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Organizátoři pak koncert připraví spolu s hudebníky, kteří se do projektu hlásí. Podporu mu už vyjádřili zpěvačka Katarzia, kapela The Brownies, Tereza Černochová, Jan Burian a další.

Výstava Sluneční králové zůstává i nadále otevřena. Platí ale několik opatření • Mimořádná mezinárodní výstava o době starověkého Egypta Sluneční králové bude za přísných hygienických podmínek i nadále přístupná pro návštěvníky muzea. Dohodl se na tom ministr kultury Lubomír Zaorálek s Hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou. Vstup v omezeném počtu a vyhrazených koridorech, tak bude umožněn návštěvníkům pouze na základě časové rezervace a za podmínky použití respirátoru třídy FFP2 nebo KN95, který každý návštěvník obdrží v ceně vstupenky při vstupu do muzea.  

Výstava Sluneční králové

Otevírají se muzea a galerie. Někde ale přivítají návštěvníky až později • Po téměř dvou měsících se dnes znovu otevřou některá pražská muzea a galerie. Za zpřísněných hygienických opatření mohou lidé v hlavním městě opět navštívit objekty Národního muzea nebo Národní zemědělské muzeum na Letné. Národní technické muzeum a Národní galerie otevřou o něco později.

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Praha 7 spouští antigenní testovaní v mateřských školách • Sedmá městská část v následujícím týdnu zahájí testování v mateřských školách pomocí antigenních testů na covid-19. Využít ho budou moci jak děti a jejich rodiče, tak i zaměstnanci mateřinek. Samotné odběry, rezervace a logistiku zajistí radnice ve spolupráci s testovacím místem v Pražské tržnici. Testování bude dobrovolné a bezplatné.

Těžká rána pro turismus. Do Prahy loni zavítalo jen 2,1 milionu návštěvníků • V loňském roce turismus v Praze utrpěl kvůli pandemii obrovské ztráty. Podle údajů Českého statistického úřadu do Prahy přijelo pouhých 2 178 267 návštěvníků. Cestovní ruch v Praze se tak dostal na pouhých 27 procent roku 2019. Během léta byl však zaznamenán mírný nárůst domácích turistů.