Premier League - souhrn 9. kola: Liverpool deklasoval Man Utd

22.10.2021, 23:11, aktualizováno 24.10.2021, 19:29
Komentáře a souhrny
Mohamed Salah (© AFP)
Liverpool exceloval na Old Trafford, kde Manchesteru United nasázel potupných pět gólů a další výhra ho drží za vedoucí Chelsea, která neměla problémy s Norwichem. Manchester City naplnil roli favorita na půdě Brightonu, zatímco West Ham si v londýnském derby poradil s Tottenhamem. Everton vysoko podlehl Watfordu, naopak zvítězil Leicester...

Manchester United - Liverpool FC 0:5

24.10.2021 17:30

Góly: 5. Naby Keïta, 13. Diogo Jota, 38. Mohamed Salah, 45+5. Mohamed Salah, 50. Mohamed Salah

Už v 5. minutě se z prvního gólu Liverpoolu radoval Keïta, na kterého ve 13. minutě navázal Jota. Ve 38. minutě si střelecký účet otevřel také Mojamed Salah, jenž následně skóroval ještě v nastavení prvního dějství a po přestávce v 50. minutě dokonal hattrick!! Katastrofu domácích dokonal v 60. minutě střídající Pogba, který dostal za ostrý skluz červenou kartu. Utkání se pak už jen dohrávalo. Manchester United je po dnešním kolapsu sedmý, zatímco Liverpool se vrátil na druhou příčku a stíhá vedoucí Chelsea.

Duel dvou rivalů začal ve velkém tempu a už ve 4. minutě se do šance dostali domácí Red Devils. Fernandes ale z výborné pozice ve vápně trestuhodně přestřelil branku. A o minutu později mohl litovat ještě víc. Obrana Manchesteru totiž naprosto propadla na půlce a nestihla zachytit bleskový útok The Reds. Firmino potáhl míč po levé straně, předal Salahovi a ten vysunul Keïtu, který v tváří v tvář prostřelil natahujícího se De Geu.

Defenziva "Rudých ďáblů" dále hořela jako papír a svojí chybou nabídla další gól Firminovi, který ale ztroskotal na De Geovi. Vyrovnat mohl následně Rasfhord, jehož pumelice jen těsně minula Alissonovu svatyni. Hra se ale opět rychle vrátila před branku domácích a další zmatky v obraně United využil ve 13. minutě Diogo Jota! Maguire a Shaw nechali hloupě propadnout míč na volného Alexandra-Arnolda, který narýsoval skvělý střílený centr na zadní tyč, kde pohodově skóroval nikým nehlídaný Jota - 2:0.

Absence Raphäela Varana v defenzivě byla do očí bijící a nad Old Trafford se snášel možný debakl. Natěšení hosté naopak deptali Solskjaerovi svěřence neustálými výpady, které vždy znamenaly velké nebezpečí.

Zhruba od dvacáté minuty se přeci jen dění na hřišti trochu zklidnilo a do šancí se dostali i United. Shaw však mířil nepřesně a Greenwooda skvěle vyčapal Alisson. Hra pak opětně nabrala na obrátkách, což Manchesteru vůbec nesvědčilo. Ve 32. minutě nechal pláchnout zcela osamoceného Salaha, jehož pokus z úhlu kryl De Gea. Ani španělský fantom ale nedokázal zabránit další pohromě, kterou pro něj přichystala jeho vlastní děravá obrana. Domácí úplně zapomněli na pravou stranu, kde nikým nehlídaný Keïta přihrál před branku volnému Salahovi a ten neměl problém přidat další pomyslnou facku fanouškům United. 3:0 v 38. minutě.

Nervy cloumaly očividně i s Ronaldem, který po prohraném souboji nakopl ležícího Jonese a jen se štěstím vyvázl pouze se žlutou kartou. Jaké pocity však měli domácí příznivci v páté nastavené minutě, to asi lze jen těžko popsat slovy. Obrana Man Utd pouze přihlížela rychlé kombinaci hostů, kterou po přihrávce od Joty přetavil zcela nehlídaný Mo Salah ve svůj druhý gól v zápase.

Krátce nato sudí ukončil první poločas a na Old Trafford zněl hněvivý a zasloužený pískot na adresu Oleho Solskjaera a jeho svěřenců. Takhle vypadá tým s mistrovskými ambicemi? K velkému překvapení nastoupili United do druhého poločasu v totožné sestavě a měli před sebou skutečně nelehký úkol. A nezačali dobře. V 50. minutě pláchl obraně domácích jako už poněkolikáté Salah a svůj nájezd na De Geu zakončil rutinérsky na zdaní tyč. Egyptský král, si tak mezi 38. a 50. minutou připsal hattrick!

O dvě minuty zvedl náladu "Rudých ďáblů", Ronaldo, který se skvěle uvolnil a trefil přesně. Jenže to byla jen planá naděje. Jeho zásah pro ofsajd neplatil. V 60. minutě se všechna přání Manchesterských propadla hluboko do propasti, protože střídající Pogba šel oběma nohama ostře do souboje s Keïtou a po konzultaci s VARem dostal od sudího červenou kartu.

Z mého pohledu možná trochu přísnou. Od té doby se už očekávaný duel prakticky jen dohrával. Liverpool v klidu kombinoval za potlesku tribun, které opustily tisícovky domácích fanoušků. Ti, kteří zůstali, se už už radovali v 83. minutě z čestného gólu, ale Cavani z bezprostřední blízkosti míč napálil do břevna. United dnes zkrátka nebylo přáno. Šance, že tým nadále povede Solskjaer, je po dnešku téměř nulová.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Leicester City 1:2

24.10.2021 15:00

Góly: 60. Mathias Jørgensen - 14. Youri Tielemans, 73. James Maddison

Už na čtyři zápasy natáhnul svou sérii bez prohry Leicester. Ten si v souboji tabulkových konkurentů vyšlápl na Brentford, na jehož hřišti otevřel skóre Tielemans. Jörgensen sice dokázal vyrovnat, na konečných 1:2 ale upravil Maddison.

Hned první zajímavější situace v utkání se stala gólovou. Maddisonův dlouhý balón sice obrana odvrátila, avšak jen k Yourimu Tielemansovi. Belgický středopolař napřáhnul k voleji ze střední vzdálenosti, který mu náramně sednul a skončil mimo brankářův dosah. Po pětatřiceti minutách mohlo být srovnáno, Toneyho hlavička z dobré pozice však letěla jen doprostřed, kde si na ni počkal Schmeichel.

Nedlouho po návratu ze šaten to zajímavě zkoušel Maddsion, jehož dalekonosnou ránu zkrotil Raya. Po hodině hry se nakonec Bees radovali ze srovnání. Jensenův roh našel na přední tyči jeho krajana Mathiase Jörgensena, od jehož hlavy putoval míč za záda bezmocného Schmeichela, mimochodem dalšího z Dánů.

Jenže nerozhodný stav bohužel pro domácí mužstvo neplatil dlouho. Zhruba dvacet minut před koncem se zrodil protiútok "Lišek", který rezultoval v únik dvou hráčů proti brankáři. Daka nesobecky předal na druhou stranu Jamesi Maddisonovi, kterému nečinilo sebemenší obtíž zamířit do zcela odkryté branky.

Jelikož zbytek utkání žádné zajímavější akce nepřinesl, radoval se na jeho konci Leicester ze zisku cenných tří bodů, díky kterým konečně vystoupal do horní poloviny tabulky. Brentford klesnul na dvanáctou příčku, avšak od sestupových vod je stále vzdálen bezpečným rozdílem osmi bodů.

Více informací k zápasu

West Ham United - Tottenham Hotspur 1:0

24.10.2021 15:00

Góly: 72. Michail Antonio

První poločas nabídl velké příležitosti na obou stranách. Lucas Moura ale mířil z dobré pozice nad a Harryho Kanea vychytal Fabiański. Na druhé straně mířil jen těsně mimo Tomáš Souček. Jediné branky utkání se tak diváci dočkali až po přestávce, kdy se v 72. minutě trefil z rohového kopu Antonio. Tottenham už nedokázal na jeho zásah reagovat a v tabulce spadl na šesté místo. West Ham se dostal Top Four a je čtvrtý.

Úvod zápasu jednoznačně opanovali domácí "Kladiváři", kteří si v 8. minutě vytvořili první brankovou příležitost, při níž se Hugo Lloris pořádně zapotil. Bowen odcentroval z pravé strany přímo na volného Fornalse, jenž se v akrobatické pozici opřel do míče. Lloris ale potvrdil, že ještě stále patří ke špičkovým gólmanům a jeho nebezpečný pokus vytlačil mimo tři tyče. V 19. minutě domácí potvrdili skvělý přechod do útoku, který je zdobí celou sezónu. Antonio přetlačil Emersona a do jeho odražené přihrávky se z druhé vlny opřel Fornals. Mířil však nepřesně.

Krátce nato zahrozili i domácí, jenže Lucas Moura po Sonově přihrávce ve vápně branku trestuhodně přestřelil. Ve 24. minutě se v gólovce ocitl sám Jihokorejec Son, kterého skvěle vysunul Ndombélé. Sonovu slabou střelu ale v pohodě kryl Fabiański. Tottenham se postupně dostával více do kombinací a držel míč, zatímco domácí číhali na své oblíbené brejky.

Ve 35. minutě se mohl mezi střelce zapsat český záložník Tomáš Souček! Odchovanec Havlíčkova Brodu se vyšplhal na centr Fornalse, ale hlavičku poslal těsně vedle. Souček tak nerozšířil bilanci jednoho gólu v letošním ročníku. Nebezpečný centr vyslal ve 40. minutě také hostující Reguillón, ale Ndombélé z výborné pozice mířil jen do náruče Fabiańskho.

Další výborný oblouček Reguillóna si ve 43. minutě našel agresivní Harry Kane, ale jeho tvrdou hlavičku vyškrábl nad břevno pozorný Fabiańsk. Ofenzivní poločas tak skončil 0:0 a obzvlášť Spurs mohli litovat několika spálených šancí.

Druhá půle se nesla ve snaze obou týmů vstřelit úvodní gól zápasu, ale dlouho jsme se nedočkali nějaké větší brankové příležitosti. Bylo znát, že soupeři se na sebe po taktické stránce perfektně připravili. Až v 71. minutě byl London Stadium svědkem první velké šance druhého poločasu. A byli to domácí, kteří zahrozili. Konkrétně Fornals, jehož tečovanou střelu vyrazil na roh. A právě z následného rohového kopu Hammers udeřili! Cresswell poslal do vápna ostrý míč a Antonio, kterého velmi ledabyle bránil Harry Kane, kopačkou přesně usměrnil míč za záda bezmocného Llorise - 1:0!

"Kohouti" se pochopitelně vrhli do útoku, ale dlouho se jim nedařilo přechytračit pevnou domácí defenzivu. Naopak mohli v 82. minutě sami inkasovat, ale jako už po několikáté je v utkání zachránil vynikající Lloris, který pokryl pokus Benrahmy. Hostům se naopak po hříchu vůbec nedařilo vytvořit si závěrečný tlak a londýnské derby, tak skončilo výhrou domácích "Kladivářů".

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester City 1:4

23.10.2021 18:30

Góly: 81. Alexis Mac Allister (pen.) - 13. Ilkay Gündogan, 28. Phil Foden, 31. Phil Foden, 90+5. Riyad Mahrez

Na závěr sobotního programu devátého kola Premier League Brighton podlehl na domácí půdě Manchesteru City 1:4. Za hosty se dvakrát trefil Foden, po jedné brance přidali Gündogan a Mahrez. Za domácí snížil Mac Allister z penalty.

Ilkay Gündogan vyslal v jedenácté minutě parádní přihrávku na pravou stranu, odkud vnikl do vápna Gabriel Jesus, který udělal kličku obránci a následně zakončil. Balon už letěl do branky, ovšem jeden z obránců se skvěle vrátil a míč z brankové čáry odkopl. Manchester City už se radoval, ovšem rozhodčímu hodinky branku nehlásily.

Za dvě minuty už se však skóre ve prospěch hostí měnilo. Bernardo Silva přihrál pod sebe, kde se střelou předvedl Phil Foden. jeho zablokovaný pokus zamířil do vzduchu, kam se vydal Robert Sánchez, jenž míč neudržel, protože se srazil s Gabrielem Jesusem. Odražený míč našel Bernardo Silva, jenž přihrávkou přes hlavu našel Ilkaye Gündogana, který už měl snadnou úlohu.

V 19. minutě se na levé straně pokutového území nacházel v náběhu Phil Foden, který se snažil vystřelit na zadní tyčku. Jenomže Robert Sánchez vytasil nohu a udržel svůj tým ve hře o body. A zanedlouho přišel další úspěšný zákrok domácího brankáře, který se rozchytal k parádnímu výkonu. Z pravé strany vystřelil Gabriel Jesus, jehož pokus zastavil rukou Sánchez.

Další parádní akce hostujícího celku, který využil otevřených dveří v obraně domácích, byla viděna ve 29. minutě. Ilkay Gündogan prostrčil míč za obranu, kam si naběhl už Jack Grealish. Ten se už nacházel na hranici vápna a proti němu vybíhal Robert Sánchez, a tak přišla přihrávka, po níž pod břevno zakončil Phil Foden.

A ten samý hráč úřadoval i o tři minuty později. Na levou stranu vápna dostal přihrávku Jack Grealish, jehož pokus zamířil do nohou Roberta Sáncheze. K vyraženému míči se nachomýtl Phil Foden, na jehož pokus už domácí brankář nestihl reagovat a míč od jeho ruky zapadl do levého spodního rohu branky.

V 55. minutě zahrozili domácí. Z levé strany odcentroval na zadní tyč Leandro Trossard, kde míč zpracoval Pascal Gross, který se otočil a po zemi vystřelil. Brankáři Edersonovi balon vypadl, a tak se po něm musel rychle vrhnout, jelikož k němu také dobíhal Neal Maupay. V 61. minutě pak byl blízko gólu Leandro Trossard, který předčil soupeře na levé straně šestnáctky, odkud zaměstnal Edersona, jenž míč vytěsnil mimo prostor tří tyčí.

Pokutový kop pro Brighton & Hove Albion odpískal sudí v 80. minutě. Z branky se vydal Ederson, který jemně atakoval rozeběhnutého Enock Mwepu, který skončil na trávníku. Celou situaci ještě přezkoumal VAR. K pokutovému kopu se postavil Alexis Mac Allister, který zamířil k pravé tyči, kam se také vydal Ederson. Brazilský brankář si na míč sáhl, ale nevyrazil jej mimo prostor branky.

Velmi blízko hattricku byl v poslední minutě řádné hrací doby Phil Foden, kterého pěknou kolmicí našel za obranou Kevin De Bruyne. Anglický ofenzivní hráč postupoval před branku ze strany, ale výborně proti němu vyběhl Robert Sánchez, jenž pokus zastavil.

Citizens však nakonec definitivní tečku duelu udělali v 95. minutě. Phil Foden dobře napadal soupeře a míče se pak chopil Fernandinho, který našel znovu již zmíněného hráče. Následnou přihrávkou byl ke skórování vyzván Riyad Mahrez, proti němuž vybíhal Robert Sánchez. Ovšem alžírský hráč podél něj zamířil na první tyčku.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Newcastle United 1:1

23.10.2021 16:00

Góly: 56. Christian Benteke - 65. Callum Wilson

Crystal Palace remizoval v devátém kole Premier League s Newcastlem 1:1. Domácí poslal do vedení Christian Benteke, zanedlouho však vyrovnal Callum Wilson.

Centr do vápna si ve čtrnácté minutě našel Frasera, který jako první zakončoval. Sice trefil jen obránce domácích, ale u pravé tyče dorážel Wilson. Hostující útočník ale nastřelil jen boční síť ve slibné pozici. O pár minut si šanci vytvořili domácí. Krásný centr do vápna vyslal Olise, který našel hlavu Bentekeho. Domácí útočník byl velmi blízko gólu, nastřelil ale tyčku. Darlow si poté pohlídal i nepříjemnou dorážku Mitchella.

Nádherný centr z nohy Gallaghera našel v 50. minutě ve vápně nohu Bentekeho, který zakončoval zády k brance takovými polovičními nůžkami a jen těsně přestřelil hostující branku. Domácí se však dočkali o šest minut později. Obrovský kus práce udělal na hranici vápna Gallagher, který udržel balon proti třem soupeřům. Nakonec našel na levé straně volného Mitchella. Jeho nabídku centru zužitkoval přesnou hlavičkou Christian Benteke, který otevřel skóre.

Domácí však vedli jen do 65. minuty. Po rohovém kopu totiž nedokázali odklidit balon a ten se poté odrazil ke Callumu Wilsonovi, který prozatím jedinou šanci hostů v dnešním zápase dokázal krásnými nůžkami proměnit ve vyrovnávající branku.

Tak jako hosté, tak i domácí využili v 87. minutě rohový kop. Od rohového praporku vyslal přesný centr do vápna McArthur. Christian Benteke tak jako už několikrát dnes zakončoval hlavou a trefil přesně. Po přezkoumání situace VAR byl ale gól kvůli faulu jednoho z domácích odvolán. Výsledek 1:1 se tak stal konečným.

Více informací k zápasu

Everton FC - Watford FC 2:5

23.10.2021 16:00

Góly: 3. Tom Davies, 63. Richarlison - 13. Joshua King, 78. Juraj Kucka, 80. Joshua King, 86. Joshua King, 90+1. Emmanuel Dennis

Překvapivý výsledek přineslo utkání devátého kola Premier League mezi Evertonem a Watfordem. Hosté totiž vyhráli 5:2. Lví podíl na vítězství svého klubu měl Joshua King, který si připsal hattrick.

Hororový start pro svěřence čerstvého sedmdesátníka Claudia Ranieriho. William Troost-Ekong nestíhal Demaraia Graye, který pádil ve třetí minutě po levém křídle. Ve finále doručil balon na malé vápno a tam ho za Fostera poslal Tom Davies. Vedení domácích však trvalo jen deset minut. Adam Masina levačkou rozjel standardní situaci z pravé strany. Balón se od netušícího Catharta odrazil před branku a tam ho pohotově dorazil do sítě uzdravený norský útočník Joshua King.

Juraj Kucka si v nastaveném čase kvůli horšímu prvnímu doteku musel přehodit míč na levačku. Allan na tento manévr skočil i s navijákem, nicméně zkušený Slovák zhruba z třiadvaceti metrů o hodně minul. Za chvíli byl v akci opět Kucka, který z jedničky posouval balon až do pokutového území. Byl tam Cucho Hernández, ale v obležení modrobílých barev svůj half-volej až k PIckfordovi nepropasíroval. Po hodině hry Jeremy Ngakia využil hry Sarra, jenž utekl Dignemu a přízemním nahrávkou vytvořil parádní šanci Kingovi. Pickford však norského hroťáka zblízka vychytal.

Rafael Benítez se mohl v 63. minutě potutelně usmívat, protože mu dokonale vyšlo jen pár minut staré střídání. Digne po propadlém centru Townsenda ještě neuspěl. Michael Keane si hlouběji ale všiml mizerného postavení stoperské dvojice Watfordu a Richarlison měl naprosté pohodlí na gólovou hlavičku.

V 78. minutě však začala naprostá katastrofa domácích. Joshua King zvedl míč Pedrovi až na prsa. Brazilský legionář musel vzít zavděk rohovým kopem, při jehož bránění si Toffies špatně rozebrali hráče a nechali Juraje Kucku volného na bezchybnou hlavičku. Byl to jeho první gól v Premier League. Dvě minuty na to už Watford vedl. Znovu u toho byl Kucka, který rozjel rychlý protiútok. Hlavní roli v něm sehrán střídající Dennis, od kterého převzal míč Joshua King a chladnokrevně zakončil za vybíhajícího Pickforda. Z pohledu Evertonu mohlo být po chvíli ještě hůř. Naději na body udržel Pickford skokem k levé tyči, kam dobře pálil Emmanuel Dennis.

Everton však úplně odpadl a Watford v 86. minutě přidal čtvrtý gól. Joshua King byl totiž v Liverpoolu doslova králem. Pár minut před koncem zde norský útočník završil hattrick. João Pedro mu doručil míč před malé vápno, kde se King zasekávačkou zbavil Keanea a levačkou pohodlně skóroval. Celá situace se vůbec nemusela stát, kdyby si předtím Godfrey ve snaze o vyvezení míče z pokutového území nepřekážel s dvěma vlastními spoluhráči.

Definitivní zákazu Karamelek dokonali hosté v nastavení. Po patičce Kinga nahrával João Pedro za paty Cucha Hernándeze. Ve finále to ale bylo ku prospěchu věci, z druhé vlny přiběhl Emmanuel Dennis. Poslal na párek Colemana a Pickford byl zase jen v roli diváka.

Více informací k zápasu

Leeds United - Wolverhampton Wanderers 1:1

23.10.2021 16:00

Góly: 90+4. Rodrigo (pen.) - 10. Hee-chan Hwang

Leeds United remizoval v utkání devátého kola Premier League s Wolverhamptonem Wanderers 1:1. Hosty poslal v úvodu do vedení Hwang Hi-čchan, za domácí v úplném závěru zachránil remízu z penalty Rodrigo.

Hned v deváté minutě se Wolves radovali. Kapitán Conor Coady našel krásným pasem na pravém křídle rozběhnutého Nélsona Semeda. Ten se vyhnul bránícímu hráči a nahrál do šestnáctky Raúlovi Jiménezovi, jenž neprostřelil obránce. Míč se ovšem dostal k Hwangovi Hi-čchanovi a ten zblízka po zemi překonal bezmocného Mesliera. I do druhého poločasu měli hosté skvělý vstup. Rayan Aït-Nouri se dostal k zakončení na levé straně pokutového území, Mesliera ovšem neprostřelil.

Asi největší šance Leedsu v zápase nastala v 79. minutě. Joe Gelhardt dostal přihrávku na levou stranu šestnáctky a střílel pod břevno. Výtečný José Sá však ránu domácího mladíka vytáhl nad svou bránu. O pět minut později si opět Geldhardt naběhl do šestnáctky na pas Dallase, dokázal si míč připravit do šance, ovšem před Josém Sá přestřelil.

V 93. minutě sudí odpískal penaltu pro Leeds. Zařídil ji Joe Gelhardt, který si to neohroženě namířil mezi bránícími hráči k bráně, a nakonec byl faulován Nélsonem Semedem. Rodrigo nabídnutou příležitostí nepohrdl. Počkal si na pohyb brankáře a z penaltového puntíku poslal míč do jeho protipohybu.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Burnley FC 2:2

23.10.2021 16:00

Góly: 41. Valentino Livramento, 50. Armando Broja - 13. Maxwel Cornet, 57. Maxwel Cornet

Fotbalisté Southamptonu remizovali v devátém kole Premier League s Burnley 2:2. Branky domácích si připsali Livramento a Broja, za hosty se dvakrát trefil Cornet.

Hosté se ve 13. minutě dostali do vedení. Na brilantní centr Matthewa Lowtona ze strany si naběhl Maxwel Cornet, který hlavou postrčil míč k zadní tyči. Právě po odrazu od ní balón zaplul za brankovou čáru. Domácí záložník Mohamed Elyounoussi si ve 29. minutě naběhl na centr Romeua a následně hlavičkoval. Zhruba o metr ale zadní tyč hostující svatyně minul.

Nechybělo moc a hosté by šli ve 33. minutě do dvoubrankového vedení. Cornet přihrál míč McNeilovi, který ještě vybídl v lepší pozici Chrise Wooda. Útočník Burnley svou utaženou střelou k tyči ale nechal vyniknout Alexe McCarthyho. V gólovce se poté ocitl na druhé straně Theo Walcott. Parádní balón ze strany na hranici šestnáctky zalepil na nohu a následně vystřelil po zemi. Bránu celku v černých dresech minul. Nathan Redmond se posléze po parádní práci spoluhráče, kterým byl Armando Broja, ocitl před prázdnou bránou. Přihrávku ale dobře netrefil, a proto velkou příležitost spálil.

Southampton pokračoval před přestávkou v tlaku a tentokrát to zkusil Valentino Livramento individuálně. Jeho obstřel byl ale až moc přesný víc, než by si domácí přáli. Zazvonila Tyč. Nakonec se však Southampton se prosadil po rohovém kopu. Na centr Nathana Redmonda si naběhl Valentino Livramento dokonale. Hlavou usměrnil míč pod břevno, takže Pope byl v danou chvíli bezmocný. Na začátku druhého poločasu udeřil Southampton podruhé. Po mizerné přihrávce Tarkowského středem hřiště posunul středopolař Daillo míč na rozběhnutého Armanda Broju, který ve vápně přesně usměrnil míč k zadní tyči.

Hosté však hned v 57. minutě vyrovnali. Diváky naprosto zmrazila pohotová a skvěle utažená střela Maxwela Corneta z dálky. Útočník Burnley trefil prostor u tyče naprosto přesně, McCarthy se natahoval marně. A za chvíli mohli hosté zase vést. Dwight McNeil si navedl míč na levačku, se kterou okamžitě střílel zhruba z dvaadvaceti metrů. Záložník Burnley jen o pár centimetrů netrefil bránu, a tak zápas skončil 2:2.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Norwich City 7:0

23.10.2021 13:30

Góly: 8. Mason Mount, 18. Callum Hudson-Odoi, 42. Reece James, 57. Ben Chilwell, 62. Maximillian Aarons (vl.), 85. Mason Mount (pen.), 90+1. Mason Mount

Chelsea zničila Norwich a po výhře 7:0 si upevnila vedení v lize. Za domácí se třikrát trefil Mount a na dalších dvou se podílel Hudson-Odoi. Vedle nich se prosadil i James a Chilwell. Norwich navíc od 65. minuty dohrával v deseti po hloupém vyloučení Gibsona a je beznadějně poslední.

Norwich působil velmi zmateně a unaveně. The Blues oproti tomu dál diktovali tempo a cílili na druhý zásah. A trvalo to přesně deset minut. V 18. minutě totiž Kovačič brilantně vysunul sprintujícího Hudsona-Odoie, kterého hostující obrana vůbec nezachytila. Křídelník Chelsea si míč navedl na pravačku a placírkou rutinérsky obstřelil Krula - 2:0.

S Norwichem to vypadalo všelijak, jen ne dobře. Domácí procházeli defenzivou Kanárků jako nůž máslem a na hřišti si dělali naprosto, co chtěli. Skvěle fungovalo především spojení Rüdiger - Jorginho - Kovačič. Hosté se naopak k míči dostávali jen velmi sporadicky.

Ve 32. minutě se v nadějné pozici objevil Mason Mount, poté co ho ve vápně přesně oslovil aktivní Hudson-Odoi. Mountova střela ale Krula nijak nevystrašila. Až ve 38. minutě se poprvé do ofenzívy dostali také Kanárci, ovšem Kabakova rána neměla ty správné parametry.

Naopak Chelsea ve 42. minutě názorně předvedla, jak hraje sebevědomý tým, který si je vědom své převahy. Geometricky přesná kombinace vedla z levé strany přes Jorginha a Mounta na pravou část hřiště, kde se výborně uvolnil Reece James a po průnikovce od Mounta s velkou elegancí přehodil nebohého Krula. Tohle byla lahůdka - 3:0.

Chelsea naprosto opanovala první poločas a v pohodě si hýčkala tříbrankový náskok. Na její přesné a rychlé kombinace nemohl Norwich po celých 45 minut najít relevantní odpověď a do druhé půle musel přidat, pokud nechtěl odjet se skutečným debaklem. Toho si byl samozřejmě vědom i trenér Daniel Farke, jehož tým po přestávce přešel na systém 3-4-3 občerstvený příchodem Williamse a Rashicy. A právě kosovský reprezentant se v 53. minutě dostal do velké příležitosti. Chelsea spáchala hrubou chybu v rozehrávce, které Rashica využil a řítil se na branku. Jenže Mendy byl bleskurychle u posily z Werderu Brémy a jeho pokus zneškodnil.

A známé "nedáš - dostaneš" zafungovalo velmi rychle. The Blues vybojovali míč a jejich další rychlá kombinace vedla až ke Kovačičovi, ten ještě posunul do leva na nabíhajícího Chilwella a jeho umístěná rána z 57. minuty skončila přesně za háčky hostující branky - 5:0.

A pro hosty bylo ještě hůř v 62. minutě. Chelsea jako už po několikáté předvedla skvělý přechod do útoku, aktivní Kovačič přesunul doleva tentokrát na Hudsona-Odoie jehož střílený centr si za záda vlastního gólmana srazil vracející se Aarons - 5:0.

A aby toho nebylo málo, katastrofu Norwiche dokonal v 65. minutě Gibson, který z frustrace sestřelil Jamese a po druhé žluté šel pod sprchy. Proti deseti si Chelsea ještě snáze vytvářela zajímavé příležitosti, ovšem střídající Ziyech jen těsně minul a Barkleyho dělovku vyškrábl Krul. Ten si pořádně zachytal i při další šanci Ziyecha, jehož pokus vyrazil nad břevno.

V 83. minutě musel čelit penaltě po ruce Normanna. Pokutový kop si vzal na starost Mount, ale jeho mizerný pokus lapil skvělý Tim Krul. Jenže videozáznam odhalil, že Krul nestál na brankové čáře a tak šel Mount kopat znovu a i přes zákrok Krula protlačil míč do sítě - 6:0.

Nakonec si Mount dokonce připsal hattrick!! Vyčerpaná obrana hostů nechala v 91. minutě pádit na branku Loftuse-Cheeka, který těsně před Krulem přihrál Mountovi před prázdnou branku a ten se nemohl mýlit - 7:0. A to už byl naštěstí pro Norwich konec.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Aston Villa 3:1

22.10.2021 21:00

Góly: 23. Thomas Partey, 45+6. Pierre-Emerick Aubameyang, 56. Emile Smith Rowe - 82. Aaron Ramsey

Ve 20. minutě Partey ještě trefil břevno ale ve 23. minutě už hlavou mířil přesně a rozjásal Emirates Stadium. V nastavení přidal druhý zásah Gunners Aubameyang, který dorazil vlastní neproměněnou penaltu. Po změně stran se hosté zvedli, ale v 56. minutě jejich naděje utnul Smith-Rowe, který byl na konci bleskového protiútoku. V 81. minutě sice hosté snížili po krásné ráně Ramseyho, ale na víc už se Villains nezmohli. Po dnešní předehrávce tak Arsenal poskočil na 9. místo a jen bod mu chybí na top four. Aston Villa naopak spadla na třetí místo a zaznamenala třetí prohru za sebou.

Domácí na soupeře nastoupili hodně aktivně a už ve 3. minutě si vypracovali solidní šanci na skórování. Partey skvěle našel Saku, do jehož centru se nůžkami z malého vápna položil Aubamyeang. Gaboňan však netrefil a Sakova dorážka mířili do 34. řady Emirates Stadium. V 9. minutě dokonce Aubameyang skóroval, ale jeho gól neplatil kvůli faulu Lacazetta. Ani Villains rozhodně nehráli v rukavičkách a sudí Pawson se měl co ohánět.

Ve 20. minutě dělily Arsenal od úvodního zásahu centimetry. Po Sakově centru se k míči dostal Partey, ale ke smůle Gunners jej napálil jen do břevna! O tři minuty se už ale Thomas Partey radoval z prvního zásahu v dresu Kanonýrů. Arsenal má dlouhodobě problémy se skórováním z rohového kopu. Tentokrát se to ale povedlo a Partey svou hlavičku umístil přesně do dolního rohu branky - 1:0.

Arsenal však dál pokračoval v nastoleném trendu a ve 30. minutě se po skvělé přihrávce Tavarese, který nahradil zraněného Tierneyho, ocitl před Martínezem osamocený Saka. Bývalý gólman Gunners se ale proti Angličanovi vytáhl. Aston Villa naopak do té doby nenabídla nic kromě několika nevybíravých zákroků. Arsenal oproti tomu působil ohromně hladově, kompaktně a skvělým pohybem a důrazem nedával hostům šanci se nadechnout. Ve 40. minutě měli domácí na kontě 11 střel, Villains ani jednu.

V nastavení si navíc Arsenal žádal penaltu po faulu na Lacazetta a poté, co sudí Pawson zhlédl situaci na videu, pokutový kop skutečně odpískal. K míči se postavil kapitán Aubameyang a jeho střelu perfektně vykryl Martinéz úžasným reflexem!! Argentinský gólman je známým fantomem pokutových kopů. Radost ze zákroku mu ale dlouho nevydržela. Útočník Gunners se totiž následně dostal k dorážce a nakonec rozjásal červenobílé tribuny - 2:0.

Manažer Aston Villy Dean Smith musel na vývoj utkání reagovat a do druhého poločasu poslal Baileyho, který nahradil Tuanzebeho. Villains tak přešli na systém se čtyřmi obránci. Hosté se sice výrazně zlepšili, ale nedokázali si vytvořit stoprocentní šanci. V 56. minutě se naopak Arsenal vydal do rychlého brejku, Tavares našel Aubamyeanga, ten z první perfektně vysunul Smithe-Rowa a anglický talent střelou na přední tyč překonal Martinéze potřetí.

V 61. minutě mohli hosté snížit, ale Ramsdale v tváří v tvář Buendiovi brilantně zasáhnul. O deset minut později se vytáhnul i gólman Emiliano Martínez, který se vrhnul po Aubameyangově střele směřující do šibenice. V 81. minutě hosté z čista jasna udeřili. Po nenápadné akci Baileyho se k balónu dostal střídající Ramsey a nechytatelnou střelou pod víko zkazil Ramsdaleovi čisté konto - 3:1.

Hosté se ještě snažili něco s výsledkem udělat, ale jedinou větší příležitost si vytvořili až v 94. minutě. Bailey však svůj přímý kop poslal těsně nad branku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC971123:322
2.Liverpool FC963027:621
3.Manchester City962120:420
4.West Ham United952216:1017
5.Brighton & Hove Albion94329:915
6.Tottenham Hotspur95049:1315
7.Manchester United942316:1514
8.Everton FC942315:1414
9.Leicester City942315:1514
10.Arsenal FC942310:1314
11.Wolverhampton Wanderers94149:913
12.Brentford FC933311:912
13.Aston Villa931513:1510
14.Watford FC931512:1710
15.Crystal Palace916211:149
16.Southampton FC91538:128
17.Leeds United91448:167
18.Burnley FC90457:154
19.Newcastle United904511:204
20.Norwich City90272:232

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (626)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele