Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Zrušení DPH u energií potěší i některé motoristy. Kontroverzní rozhodnutí zlevní také pohon aut na plyn a baterie

Nabíjení automobilu Tesla. foto: Tesla

Doporučujeme
Rozhodnutí ministerstva financí o snížení sazby DPH z 21 procent na nulu v případě dodávek plynu a elektřiny v listopadu a v prosinci nesníží domácnostem účty jen za vytápění nebo svícení. Jak zjistily Lidovky.cz, rozhodnutí bylo vydáno tak obecně, že se vztahuje na veškeré použití plynu a elektřiny, tedy i pro pohon aut.
  5:00

Konkrétně tak zlevní o 21 procent i tankování řidičům vozů na LPG, stlačený zemní plyn CNG a při dobíjení elektromobilů. Jedná se v součtu o víc než 200 tisíc osobních aut. Oproti 6,2 milionu na benzin a naftu, na něž se sleva DPH nevztahuje.

Resort ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vydal rozhodnutí pro listopad a prosinec z podnětu dosluhující vlády jako takzvaný generální pardon, a to za účelem ulevit nízkopříjmovým domácnostem v situaci prudce rostoucích cen za energie. Přestože Evropská unie vyzývá například formou sociálních dávek k cílené pomoci nejohroženějším skupinám obyvatel, Česko to vzalo „z jedné vody na čisto“.

Nabíjecí stanice společnosti Tesla ve švýcarském městě Dietikon (21. října 2020)
Škoda Octavia G-TEC

Ušetří tak i lidé či malé firmy provozující drahé elektromobily nebo majitelé vozů na plyn. LPG a CNG sice také v posledních týdnech výrazně zdražují, podobně jako klasický benzin a nafta, ale jsou v přepočtu na litr o několik korun levnější. A snížení DPH je oproti benzinu zlevní ještě víc.

Někdo ušetří, stát zchudne

Například při načerpání plné 40litrové nádrže na LPG ušetří řidiči v listopadu a v prosinci oproti dnešní ceně více než sto korun. Na druhé straně státní kasa může celkem přijít až o čtyři miliardy.

„Z důvodu snížení administrativní náročnosti, neboť toto rozhodnutí je vydáváno na dobu dvou kalendářních měsíců, se nerozlišuje způsob použití plynu nebo elektřiny,“ uvádí ministerstvo ve svém rozhodnutí. A mluvčí resortu Tomáš Weiss pro Lidovky.cz dodává: „Důvodem tohoto rozsahu osvobození je fakt, že záměrem opatření je ochránit zejména nízkopříjmové domácnosti před negativními dopady rychle rostoucích cen plynu nejen v oblasti vytápění, ale ve všech oblastech jeho využití včetně dopravy.“

Jak ale upozorňují odborníci na daně i paliva, jedná se o sporné opatření, které v oblasti dopravy pomůže jen vybrané části řidičů. A mohlo by i přivodit sankce ze strany Evropské unie, jejíž jednotná daňová pravidla pod hrozbou postihu neumožňují žádnému členskému státu snížit u energií sazbu DPH na nulu.

Šéf České asociace LPG Ivan Indráček považuje za správné, aby stát pomohl lidem, kteří se stali obětí nezodpovědného chování několika dodavatelů energií; viz příklad krachu společnosti Bohemia Energy. Indráček podle svých slov ale nechápe, když už se vláda rozhodla „přilepšit“ všem uživatelům elektřiny a plynů, proč nepřilepšila i uživatelům uhlí, dřeva, topného oleje.

„Spíš se mi zdá, že se vláda na poslední chvíli rozhodla rozpustit z rozpočtu ještě nějakou tu miliardu a docela náhodným způsobem si vybrala, komu přilepší a komu ne. Cílenou pomoc a logiku bych v jejím počínání nehledal,“ vyjádřil se šéf České asociace LPG.

Dočasné prominutí daně dovoluje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Odpuštění DPH je mimořádný úkon, který zatím ministerstvo financí využilo jen v případě respirátorů. Daňoví odborníci ale varují, že zdražení energií lze těžko označovat za mimořádnou či živelní událost.

Zdražování jako přírodní živel

„Základní otázkou je, zda lze tuto situaci, která zjevně nebyla způsobena přírodním živlem, podřadit pod důvody umožňující plošně prominout daň. Takového postupu bych se osobně obával, neboť při jakémkoliv výkyvu cen na trhu by mohl ministr financí plošně promíjet daň. K tomuto účelu však tento institut neslouží,“ komentuje situaci Martin Bortlík z poradenské společnosti Apogeo.

„Vše nasvědčuje tomu, že ze vskutku mimořádného opatření, reagujícího na bezprecedentní dopady covidové pandemie, se stává norma,“ varuje Ondřej Moravec, člen rady Unie daňových poplatníků ČR.

Někteří daňoví odborníci označují postup ministerstva za alibismus. Nulová DPH u energií může vyvolat spory a narazí na pravidla EU. Tím spíš, že resort současně připravil a vláda schválila novelu zákona o DPH, která v Česku tuto nulovou sazbu u plynu a elektřiny zavádí pro celý příští rok.

Ministerstvo sice poslalo do Bruselu žádost o povolení výjimky, jenže je předem jisté, že žádost nemá šanci. Stejně tak nemá šanci schválení novely v nově zvolené Poslanecké sněmovně, která návrh musí projednat a kde bude mít většinu současná opozice. Ta místo nulové daně preferuje cílenou podporu lidem, kteří jsou zdražením energií postiženi nejvíce.

Autor: