Hlavní obsah

Po obytných autech je stále obrovská poptávka, rostou ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovská poptávka po obytných vozech a karavanech, která začala s pandemií covidu loni v létě, pokračuje i v letošním roce. Vzhledem k tomu, že roste v celé Evropě, výrobci nestíhají dodávat, a čeští zákazníci tak čekají na obytná auta nejméně rok. Oboru se navíc dotýkají i potíže s nedostatkem komponentů, výrobci tak oznámili zvyšování cen, řekli na výstavě Caravaning Brno zástupci prodejců i Asociace kempování a karavaningu ČR.

Foto: ČTK

Výstava Caravaning Brno 2021

Článek

„Poptávka loni raketově vzrostla v celé Evropě, takže se čekací lhůty velmi prodloužily. Zatímco dřív se nejpopulárnější 3,5tunové vozy dodávaly už za půl roku až za rok, dnes dodací lhůta na 12 měsících začíná. Rostou všechny segmenty, od obytných dodávek až po luxusní vozy,” řekl zakladatel Asociace kempování a karavaningu ČR Jan Bordovský.

Podle něj je momentálně v Česku registrováno a v provozu 60 000 obytných aut a karavanů, jde ale pouze o přibližný počet. Prodejci obytných vozů musí v současnosti řešit nejen nedostatek aut na trhu, ale také nejistotu ohledně ceny.

Veletrh karavanů v Düsseldorfu ukazuje i elektrický obytný vůz

AutoMoto

„Situace se mění právě v těchto dnech zejména kvůli výpadku výroby automobilky Fiat, která vyrábí nejpoužívanější podvozky obytných vozů. Výrobci se snaží sehnat náhrady, ale podvozky od konkurenčních výrobců by mohly cenu obytných aut zvednout o 20 až 30 procent. Zatím čekáme. Počítáme s razantnějším růstem ceny u obytných vozů, ceny karavanů porostou nejspíš pouze o jednotlivá procenta,” předpokládá ředitel společnosti Hykro Petr Havlíček.

Za staré ceny výrobci dodají už objednaná auta, všechny nové kontrakty ale budou zohledňovat novou cenu.

Test Mini Countryman s obytnou vestavbou: Hipster na čundru

Testy

To potvrzuje i Filip Guryča ze společnosti Blue Rent. „Máme na stánku vytištěné ceníky, které ale už v tento moment neplatí. Všechny podepsané smlouvy mají dovětek, že konečná cena se bude řídit ceníkem v době dodání. Předpokládám, že v příštím čtvrtletí poroste cena u luxusních obytných vozů o čtyři procenta, u nejpopulárnější kategorie 3,5 tuny to bude nejspíš sedm procent,” dodal Guryča.

Důvodem pro zdražení je kromě výpadku výroby v některých automobilkách také dražší doprava. Výrobci obytných aut nyní větší zakázky odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám