Premier League - preview 9. kola: Manchester United - Liverpool

22.10.2021, 09:24, aktualizováno 24.10.2021, 08:43
Previews
Cristiano Ronaldo (© AFP)
Neděla nabízí hned několik hodně třaskavých šlágrů a jeden bude k vidění i v Anglii, Manchester United se v tradiční bitvě postaví proti Liverpoolu. West Ham čeká londýnské derby s Tottenhamem, nováček z Brentfordu hostí tabulkového souseda Leicester...
Brentford FC - Leicester City  (neděle 15:00)
Leicester v posledním kole dokázal porazit Manchester United. Hlavním zásluhu na tom měl především famózní druhý poločas, kdy dokázali Foxes vstřelit tři branky a zvítězili v poměru 4:2. Teď je ale čeká další náročný soupeř, který zatím udivuje celou Premier League. "Naší letošní misí je dosáhnout v Premier League něčeho výjimečného," říká k úspěchům Brentfordu manažer Thomas Frank.

Brentford je úplným nováčkem nejvyšší anglické soutěže. Podle jeho výkonů byste ale usoudili, že v Premier League patří mezi zaběhnutá jména. Brentford působí na hřišti ohromně sebevědomě, hladově, takticky vyzrále a nejeden z předních týmů tabulky s nimi měl velké problémy. V paměti zůstává hlavně strhující podívaná s Liverpoolem 3:3. V posledním kole "Včely" doslova válcovaly vedoucí Chelsea. Měly 17 střel a z toho šlo hned 7 na branku, jenže Blues v zápase podržel bezchybný Mendy. "Byl to největší kvocient xG proti Tuchelově Chelsea. Je trochu šílené, že jsme to dokázali. (...) Teď to potřebujeme předvést znovu," vyzývá Frank. Jeho tým je s pozitivním skóre 10:7 na 9. místě tabulky.

To hosté z Leicesteru se zatím v nové sezóně hledají a hrají hluboko pod svým průměrem. Ofenziva sice funguje, ovšem 14 inkasovaných gólů znamená čtvrtou nejhorší obranu v celé lize. Není pro to divu, že "Lišky" jsou zatím až na 11. příčce. Poslední utkání Foxes ale dávají naději, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Po zmíněném triumfu nad United, které před větším přídělem uchránil jen skvělý De Gea, předvedly "Lišky" další senzační druhý poločas, tentokrát proti Spartaku Moskva. V duelu s ruským celkem v Evropské lize dokonali po přestávce obrat z 1:2 na 4:3. V utkání se Spartakem se zaskvěl především Patson Daka, který vstřelil všechny čtyři góly Leicesteru! "Byl neuvěřitelný! Levá noha, pravá noha, byl velmi soustředěný a přesně to jsme potřebovali," pěl na posilu ze Salcburku ódy manažer Rodgers.

Nebezpečný křídelník bude k dispozici i proti Brentfordu, na rozdíl od Fofany, Justina či Ndidiho. Početnou marodku hlásí také manažer Frank, který se musí obejít bez Wissy, Janelta, Baptista či Dasilvy.

Naopak jména jako Vardy, Daka, Toney nebo Mbeumo slibují, že bychom se při sledování očekávaného duelu rozhodně neměli nudit!
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Raya - Pinnock, Jansson, Zanka - Henry, Jensen, Nørgaard, Onyeka, Canós - Mbeumo, Toney
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Söyüncü, Evans, Amartey - Bertrand, Soumaré, Choudhury, Pereira - Maddison, Vardy, Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.33 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
West Ham United - Tottenham Hotspur  (neděle 15:00)
V rámci nedělního programu 9. kola anglické Premier League přivítá West Ham na svém London Stadium rivala z Tottenhamu. Poslední vzájemné střetnutí skončilo výhrou domácích Kladivářů a Kohouti tak mají svému sokovi co oplácet. "Čeká nás derby, těžký zápas, ale my budeme připraveni. S naší energií to zvládneme," je si jistý trenér Spurs Nuno Espírito Santo.

Jeho Tottenham má v poslední době v lize velmi slušnou formu. Po porážce v derby s Arsenalem v poměru 1:3 se tým zvedl a zvládl jak následný duel s Aston Villou (2:1), tak souboj s Newcastlem United (3:2), kterému na tribunách už fandili noví majitelé ze Saudské Arábie. V utkání s United zářil především Harry Kane (1+1), jehož služby jsou pro Spurs klíčové. I díky Kanovi opanují Kohouti 5. místo tabulky s 15 body na kontě.

Jen o dvě pozice za nimi se nacházejí Kladiváři. Týmu českého tria Souček, Coufal, Král se zatím daří navazovat na veleúspěšné tažení minulým ročníkem a pod vedením Davida Moyese útočí na pohárové příčky. Výsledky v lize jsou ale poslední dobou trochu jak na horské dráze, když si z posledních čtyř kol Kladiváři připsali dvě výhry a dvě prohry.

Suverénní jsou naopak v Evropské lize, kde ve třech utkáních neztratili ani bod. Naposledy porazili 3:0 Genk a stejně tak si věří i na Tottenham. "Hráči jsou skvělí, v kabině vládne silný týmový duch a do každého utkání jdeme sebevědomí s odhodláním uspět," říká diplomaticky skotský trenér.

Bilance se Spurs z posledních šesti utkání je vcelku vyrovnaná, třikrát se radovali Kohouti, dvakrát Kladiváři a jednou skončil zápas remízou, takže favorita těžko určovat. Vládne však vysoká pravděpodobnost, že Tottenham inkasuje, protože v sedmi z posledních osmi venkovních utkáních obdržel minimálně dvě branky.

Do nedělního derby bohužel zřejmě nenastoupí jak Vladimír Coufal, tak Alex Král. U vlasatého záložníka je start velmi nejistý a na svůj debut v Premier League si tak bude muset dále počkat. Dva hráče bude postrádat i hostující manažer Nuno. "Hráči mimo sestavu poctivě pracovali a jsou v pořádku. Matt Doherty se vrátí pravděpodobně příští týden, u Sessegnona to vypadá na delší dobu." Útočné duo Son - Kane je naopak připraveno na další úspěšnou spolupráci. Zastaví je kompaktní obrana Hammers?
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Cresswell, Ogbonna, Zouma, Johnson - Rice, Souček - Fornals, Benrahma, Bowen - Antonio
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reguillón, Dier, Romero, Royal - Højbjerg, Skipp - Son, Ndombele, Moura - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.52 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Liverpool FC  (neděle 17:30)
Manchester United už tři ligové zápasy nevyhrál, a navíc v nich získal jediný bod. V tabulce tak klesl až na šesté místo. V devátém kole Premier League však Rudé ďábly čeká duel s rivalem z Liverpoolu, kterému patří druhá příčka.

Manchester United si před bitvou dvou historicky nejúspěšnějších anglických klubů spravil náladu, když ve středečním vystoupení v Lize mistrů dokázal porazit Atalantu navzdory tomu, že brzy prohrával již o dvě branky. V domácí soutěži má ale co napravovat, neboť nevyhrál už třikrát v řadě, a pokud chce bojovat o titul, musí zabrat. Domácí získali na slavném Old Trafford v předchozích sedmi ligových zápasech jen osm bodů a čisté konto zde neudrželi již devětkrát v řadě, což pro ně představuje nejdelší takovou sérii od února 1971. Platilo to i v posledním vzájemném střetnutí s Liverpoolem, které United v květnu prohráli 2:4. V posledních deseti ligových utkáních proti Reds ostatně dokázali vyhrát jen jednou. Pomoct by Manchesteru mohl Marcus Rashford, který dal ve svých osmi ligových vystoupeních proti Liverpoolu čtyři branky a více gólů z hráčů United tomuto soupeři v Premier League vstřelil pouze Wayne Rooney.

"Jsme podle mého názoru v momentu, kdy Manchester United provedl několik změn. Koupili mě, koupili Raphaela Varana a Jadona Sancha. Adaptace zabere čas, dokonce i systém hry, který hrajeme, ale myslím si, že krok za krokem si musíme uvědomit, že všechno je možné. Vím, kdy tým potřebuje moji pomoc v obraně. Ale moje role v klubu je vyhrávat, pomáhat týmu vyhrávat a dávat góly. Lidé, kteří to nechtějí vidět z důvodu, že mě nemají rádi, ale abych byl upřímný, je mi 36, vyhrál jsem všechno. Mám se bát lidí, kteří o mně říkají špatné věci? V noci spím dobře. Jdu do postele s velmi dobrým svědomím. Pokračujte v tom, protože vám stále budu zavírat ústa a vyhrávat," uvedl ve velkém rozhovoru pro Sky Sports News Cristiano Ronaldo.

Liverpool bude usilovat o své druhé vítězství na Old Trafford v řadě poprvé od ledna 2002 a svěřenci kouče Kloppa se v týdnu dobře naladili, když vyhráli na půdě Atlética Madrid. Hosté navíc neprohráli už 18 ligových klání v řadě, čímž se v prvních čtyřech anglických soutěžích nemůže pochlubit žádný jiný tým, a v letošním ročníku Premier League dali již 22 branek. Reds jsou produktivní i venku a už v pěti venkovních ligových zápasech v řadě dokázali vstřelit minimálně tři góly. Hosté jsou před duelem na Old Trafford kurzovými favority i proto, že v posledních 21 venkovních utkáních v lize prohráli jen dvakrát. Mohamed Salah bude zase usilovat o to, aby se stal prvním hráčem Liverpoolu v historii, který se prosadí ve třech venkovních kláních na půdě Manchesteru United v řadě.

"Mají vynikající útočný potenciál, který musíme trochu zkrotit. Mají velká jména, mají velkou útočnou sílu na pozadí dobrého comebacku uprostřed týdne, takže budou mít trochu sebevědomí. Ale myslím si, že naše obranná forma bude základem pro výsledek, pro výkon. Udělejte to správně a pak jděte a stavte s míčem a jděte a skutečně zaútočte na jejich slabiny," uvedl v rozhovoru pro klubový web Trent Alexander-Arnold.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - McTominay, Fred - Greenwood, Fernandes, Pogba - Ronaldo.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Allison - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Milner, Fabinho, Henderson - Salah, Firmino, Mané.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.66 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Norwich City  (sobota 13:30)
Zelenožlutý klub z východu Anglie, který se po roce slavně vrátil do Premier League, zřejmě v nejvyšší soutěži moc dlouho nezůstane a po sezóně spadne do Championship. Přesně řečeno, výsledky Kanárků vyvolávají zdání, že Norwich ještě do nové sezóny vůbec nenastoupil...

Kanárci totiž za dosavadních osm kol nedokázali ani jednou zvítězit a s bilancí 0-2-6 jsou s pouhými dvěma body jednoznačně poslední. Ze skóre 2:16 také jasně vyplývá, že Norwich má zatím velké problémy jak se střílením gólů, tak s děravou obranou, jíž nepomohl ani příchod Ozana Kabaka, který loni působil v Liverpoolu. Vstřelené dva góly Norwiche navíc zaznamenal jen jediný muž - Teemu Pukki. U něj se předpokládá, že padající tým brzy opustí. Svůj přínos zatím neprokázaly ani nové posily Sargent nebo Rašica.

Důležitý obránce Kanárků Aarons ale věří ve zlepšení situace: "Cítím teď z týmu sílu a svým spoluhráčům věřím. Musíme bránit i útočit jako jeden tým a vzít na sebe zodpovědnost při vytváření gólových příležitostí." Utkání s Chelsea vidí Aarons optimisticky: "Musíme nastoupit sebevědomí, plnit náš herní plán a díky tomu můžeme přivést tři body."

Jenže vzájemná bilance obou soupeřů nevypadá pro Norwich vůbec dobře. Blues zvítězili v pěti z posledních šesti duelů a s Norwichem už 17x v řadě neprohráli.

Svěřenci Tomase Tuchela jsou navíc ve velké pohodě, neboť vedou celou Premier League s famózním skóre 16:3. Po středečním vítězství nad Malmö 4:0 v rámci skupiny Ligy mistrů zářil německý trenér radostí: "V sobotu (duel s Norwichem) potřebujeme stejně dobrý výkon, hlad po vítězství a musíme být cílevědomí od samého začátku!"

Co naopak Tuchela nepotěšilo je zranění jeho ofenzivních tykadel Lukaka a Wernera. "Romelu si zvrtnul kotník, když byl faulován a Timo má problém se zadním stehenním svalem. Oba nám bohužel budou nějaký čas chybět." Společně s nimi nemůže nastoupit ani Pulisic. Norwich bude na druhé straně postrádat Zimermanna a Gilmoura, který právě z Chelsea hostuje.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Rüdiger, Christensen, Chalobah - Alonso, Jorginho, Kovačič, James - Loftus-Cheek, Mount - Havertz
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Gibson, Hanley, Kabak - Giannoulis, McLean, Normann, Lees-Melou, Aarons - Pukki, Sargent
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.47 - 14.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Newcastle United  (sobota 16:00)
V rámci devátého kola Premier League vyzve Crystal Palace trápící se Newcastle United. Domácí jsou s osmi body čtrnáctí, hosté ještě nevyhráli a se třemi remízami jsou předposlední. Novým majitelům navíc došla trpělivost s trenérem Stevem Brucem, který u Magpies skončil.

Úvod sezóny nevyšel Crystalu Palace úplně podle představ, ale jeho poslední výkony naznačují zlepšení. Po pondělní remíze 2:2 na půdě Arsenalu byli svěřenci Patricka Vieiry zklamaní, protože ještě v páté minutě nastavení vedli, a právě vysoký počet remíz zatím představuje jejich největší problém.

Na domácí půdě ovšem Eagles ještě neprohráli, a to pokaždé čelili lépe postavenému soupeři. Před dalším střetnutím s Newcastlem United, který nedávno získal nové majitele, se ovšem musí mít na pozoru, jelikož v posledních čtyřech vzájemných duelech zde totiž domácí vyhráli jen jednou.

Nové vedení Newcastlu odvolalo manažera Bruce, který nedokázal v prvních osmi kolech dovést tento celek ani k jednomu vítězství. Magpies sice začali jeho jubilejní 1000. manažerské v trenérské kariéře dobře, ale nakonec podlehli Tottenhamu Hostspur 2:3, a hlavním cílem pro hosty bude v nejbližší době úprk z pásma sestupu.

Venku získal Newcastle letos ve čtyřech střetnutích jediný bod, ale v minulých třech případech se alespoň dokázal střelecky prosadit. Naději pro Magpies představuje i skutečnost, že v ročníku 2018/19 měli na svém kontě v této fázi soutěže dokonce ještě o bod méně, ale přesto se nakonec zachránili. Příchod arabského prince navíc může zamíchat kartami v zimním přestupovém období.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guess, Mitchell - Gallagher, Milivojevic, McArthur - Ayew, Edouard, Zaha.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Manquillo, Lascelles, Clark, Ritchie - Willock, Longstaff, Hayden - Joelinton, Wilson, Saint-Maximin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.58 - 4.28
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Watford FC  (sobota 16:00)
Everton v devátém kole Premier League hostí na domácí půdě Watford. Toffees jsou v tabulce osmí, ale jen s nepatrnou ztrátou na pohárové příčky. Hosté jsou až šestnáctí a na výhru čekají déle než měsíc.

Everton přišel minulou neděli o svou stoprocentní domácí bilanci, když prohrál s West Hamem 0:1. Tým Rafaela Beníteze musí podobná zaváhání při cestě za evropskými poháry omezit na minimum a situaci mu mírně komplikuje i skutečnost, že v minulých čtyřech kolech prohrál již podruhé. Starosti španělskému manažerovi jistě dělá fakt, že při obou prohrách Everton inkasoval gól po rohovém kopu.

Domácí ovšem trápí i zranění a ani v jednom z těchto dvou případů se Everton nemohl spolehnout na svého loňského nejlepšího střelce Dominica Calverta-Lewina a jeho ofenzivního parťáka Richarlisona. Absence druhého jmenovaného je pak pro Toffees vždy problém, neboť od začátku roku 2020 prohráli polovinu z deseti ligových duelů, do kterých tento Brazilec nemohl zasáhnout.

Co napravovat má i Watford, který při debutu svého nového manažera Claudia Ranieriho prohrál v sobotu doma s Liverpoolem vysoko 0:5. Italský manažer ovšem dokázal vyhrát v každém z minulých čtyř případů, kdy s některým ze svých týmů zavítal do Goodison Parku. Konkrétně Watford tady ale v dosavadních patnácti vystoupeních nevyhrál ani jednou.

Hosté letos venku uspěli pouze v jediném případě i přesto, že ve všech třech prohrách nedostali ve druhých poločasech ani jeden gól. To naznačuje, že obraty nejsou silnou stránkou londýnského klubu, který dokázal otočit venkovní utkání v Premier League, v němž ztrácel po první půli, naposledy v lednu 2019.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Godfrey, Keane, Digne - Davies, Allan - Townsend, Gray, Iwobi - Rondón.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Ngakia, Troost-Ekong, Cathcart, Rose - Kucka, Sissoko - Sarr, Cleverley, Cucho - King.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.62 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leeds United - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Leeds United se v devátém kole Premier League utká s Wolverhamptonem Wanderers. Domácí jsou v tabulce až sedmnácti, hosté se díky třem výhrám v řadě posunuli na desátou příčku.

Leeds United se ve druhé sezóně mezi elitou trápí a po svém prvním letošním vítězství opět ztratil, když naposledy prohrál na půdě Southamptonu. Jediná výhra v úvodních osmi kolech není rozhodně tím, co si před sezónou v Leedsu představovali a podobně špatný start nepamatují od ročníku 1981/82, kdy skončili na posledním místě.

Jediné štěstí pro domácí představuje fakt, že letos jsou v lize dokonce tři týmy, které začaly sezónu ještě hůře. Výhra v dalším klání proti Wolverhamptonu Wanderers ale musí být pro svěřence Marcela Bielsy jasným cílem, ovšem s tímto soupeřem prohráli v lize pět střetnutí v řadě a dali v nich dohromady jediný gól.

Portugalský trenér Bruno Lage si začíná své angažmá u Wolves užívat a jeho tým vyhrál čtyři z posledních pěti duelů. Hosté naposledy proti Aston Ville dokonce zaznamenali svou teprve druhou ligovou výhru v zápase, ve kterém prohrávali o dvě branky a v posledních pěti kolech vybojovali více výher než v předešlých šestnácti dohromady. Pokud se jim podaří uspět i zde na Elland Road, mohou začít pomýšlet i na boj o evropské poháry.

Wolves sice uhráli čtyři výhry v nejvyšší soutěži v řadě naposledy v roce 1972, ale zde v Yorkshiru vloni uspěli jak na půdě Leedsu, tak i na stadionu Sheffieldu United.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Shackleton, Llorente, Cooper, Dallas - Raphinha, Klich, Struijk, James - Roberts, Rodrigo.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Kilman, Coady, Saids - Semedo, Neves, Moutinho, Marcal - Podence, Hwang Hee-Chan, Traoré.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.39 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Burnley FC  (sobota 16:00)
V devátém kole Premier League se utkají dva zatím nepříliš úspěšné týmy tohoto ročníku. Patnáctý Southampton totiž vyzve osmnácté Burnley, které navíc ještě nevyhrálo.

Southampton v minulém kole konečně vyhrál, když doma porazil Leeds 1:0, a pokud se mu podaří uspět i v souboji s Burnley, které zatím ani jednou nezvítězilo, může se jeho sezóna konečně pořádně rozjet. A naděje na druhou výhru v řadě skutečně existuje, neboť Saints na St. Mary's Stadium vyhráli pět z posledních osmi vzájemných duelů.

Svěřenci Ralpha Hasenhüttla ovšem dávají po odchodu Dannyho Ingse velmi málo branek a letos se trefili jen šestkrát, což je po Burnley a Norwichi třetí nejhorší výkon v lize. V minulých devíti domácích soubojích s Clarets zde ovšem Southampton vstřelil v průměru téměř dva góly a předchozí statistku tak klidně může napravit.

Mezi známá fotbalové klišé patří i rčení, že tabulka nikdy nelže, ale v případě Burnley tomu tak možná úplně není. Hosté letos sice ani jednou nevyhráli, ale ve čtyřech z dosavadních osmi zápasů se dostali do vedení. Pokud ovšem neuspějí ani tentokrát, bude to jejich nejdelší období pod vedením trenéra Seana Dyche bez jediného vítězství.

Současného kouče Clarets trápí ale spíše fakt, že žádný jiný tým v prvních čtyřech anglických soutěžích nečeká na výhru tak dlouho jako Burnley. Svá poslední čtyři ligová vítězství ovšem jeho svěřenci předtím zaznamenali na půdě soupeřů.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Livramento, Bednarek, Salisu, Perraud - Diallo, Romeu - Elyounoussi, Djenepo - Broja, Redmond.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - McNeil, Westwood, Brownhill, Cornet - Barnes, Wood.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.56 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Manchester City  (sobota 18:30)
Asi stěží by někdo mohl odhadovat, že celek, jenž se prakticky od postupu do Premier League neustále pere s holým přežitím v nejvyšší soutěži, by najednou mohl usilovat o nejvyšší místa. Brighton & Hove Albion je nicméně v dobré pohodě a v podstatě nemá důvod si v tomto kole nevěřit, byť proti němu stane úřadující mistr. Manchester City by neměla čekat snadná práce.

V úvodních pěti kolech domácí uzmuli na své konto hned čtyři vítězství, následně jako by ale přece trochu polevili a uhráli tři remízy. Porážku utrpěli jedinou, a to proti Evertonu. Tak jako tak se po utkání číslo osm ocitli na senzační čtvrté příčce. Jejich současný rival je v tabulce o pouhou jednu pozici výše, přičemž dosud získal o dva body více. Rozdíl se jeví jako nepatrný.

Avšak při běžném pohledu na kádry obou družstev je jasné, že hosté budou v tomto měření sil plnit roli jasného favorita. "Já musím říci, že se velmi rád dívám na Brighton," povídal Pep Guardiola, manchesterský manažer. "Má vlastně stejné mužstvo jako loni. Je však výjimečné. Nebudeme prahnout po nějaké odvetě. K fotbalu prostě výhry a porážky patří," pokračoval.

Na mysli měl poslední vystoupení The Sky Blues na Falmer Stadium z května letošního roku. Tehdy se jednalo o předposlední střetnutí ligové soutěže, v němž tým kouče Grahama Pottera vykouzlil parádní obrat a uzmul skalp anglického giganta. "V tu dobu už jsme byli šampióny, před námi bylo ještě finále Ligy mistrů. Tenhle duel má teď jiný kontext," dodal Guardiola.

Od roku 2017, kdy Brighton působí mezi anglickou smetánkou, bylo jeho květnové vítězství zatím jediným úspěchem proti Manchesteru City. V předchozích osmi případech, včetně toho v FA Cupu, osmkrát padl. "Kdybyste mi před začátkem sezóny prozradili, že budeme mít tak rychle patnáct bodů, nezlobil bych se. Máme radost, jsme ovšem jen na začátku," řekl Potter.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Robert Sánchez - Dunk, Duffy, Burn - Veltman, Gross, Bissouma, Lallana, Cucurella - Maupay, Trossard
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson Moraes - Walker, Rúben Dias, Aymeric Laporte, Joao Cancelo - Bernardo Silva, Rodri, De Bruyne - Mahrez, Foden, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.76 - 4.96 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Aston Villa  (pátek 21:00)
Artetův obrodný pozitivní proces se stále ne a ne dostavit a fanouškům opětovně dochází trpělivost. Na Emirates Stadium navíc zavítá Aston Villa, na kterou Gunners poslední dobou nedokážou najít recept. Jak potvrzuje i kritizovaný Arteta: "Bude to náročný test."

Pohled do statistik totiž říká, že ze tří posledních vzájemných utkání odcházeli Gunners pokaždé jako poražený tým. A co víc, svému soupeři nedokázali v těchto zápasech vstřelit jediný gól! To je vskutku tristní bilance a Mikel Arteta ví, že ani tentokrát jeho tým nečeká nic jednoduchého. "Už nám několikrát dokázali, jak těžkým protivníkem dokážou být, protože jsme proti nim opakovaně nedosáhli těch výsledků, které jsme si přáli. Zároveň ještě svůj tým posílili a zlepšili systém hry."

Manažer Arsenalu naráží na několik příchodů Villains před začátkem sezóny. Poté, co klub inkasoval 100 milionů liber za prodej Jacka Grealishe do Manchesteru City, rozhodl se tyto peníze investovat do příchodů hned několika hráčů. Nejzajímavějšími z nich jsou útočník Danny Ings, křídelník Leon Bailey a šikovný záložník Emiliano Buendéa. Všichni tři už dokázali v novém dresu skórovat.

Jenže i klub ze severního Londýna byl velmi činný v letním přestupovém období a dokonce patřil mezi nejaktivnější kluby na trhu. Na Emirates dorazila jména jako Ødegaard, White, Lokonga nebo Ramsdale, který překvapivě vystřídal Bernda Lena na postu gólmanské jedničky. Nutno říct, že si zatím vede výborně a před Lenem je právem.

I přes Ramsdaleovy výkony a zmíněné příchody ale Arsenal hraje pod své možnosti a nachází se až na 12. místě tabulky. Nadšení z vítězství v derby nad Tottenhamem brzy vystřídaly dva slabé zápasy s Brightonem a posledně s Crystal Palace, které Gunners s notnou dávkou štěstí dovedli k remíze. Proti Palace vyrovnával v posledních vteřinách utkání střídající Lacazette

K ideální formě má daleko i soupeř z Birminghamu. Villains sice porazili koncem září Manchester United, ovšem výhru nepotvrdili a následně prohráli jak s Tottenhamem, tak s Wolwerhamptonem Wanderers. Poslední porážku, ale považuje tmanažer Dean Smith za smolnou: "Soupeřova vítězná trefa byla velmi šťastná - přímý kop mířící mimo, který se ale po teči stočil do branky. Většinou dostanete, co si zasloužíte, ale my jsme si nezasloužili prohrát."

V nápravě se však nebude moci spolehnout na útočníka Trezegueta. Po zranění se naopak vrací Bailey i Davis. "Davis, Bailey i Traoré jsou zpátky v tréninku a je možnost, že nastoupí." Nejistý je rovněž start "Kanonýra" Saky, kterého surově nakopl v posledním utkání McArthur. K překvapení všech vyvázl jen se žlutou kartou. Pochopení pro to neměl ani Arteta: "Když to neviděl sudí, mělo zasáhnout video. Pro mě je to neakceptovatelné."

Neakceptovatelné jsou ale také současné výsledky a výkony Gunners. Arteta by měl velmi rychle přejít od slov k činům. Pro svůj pozitivní proces dostal hráče, které si přál a solidní porci času. Teď je nutné, aby Arsenal skutečně šlápl na plyn a přidal. Jinak mu, jako už po několikáté v řadě, ujede vlak...
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Tierney, Gabriel, White, Tomiyasu - Lokonga, Partey - Aubameyang, Ødegaard, Pepé - Lacazette
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Mings, Tuanzebe, Konsa - Targett, Luiz, McGinn, Cash - Buendia - Ings, Watkins
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.65 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC861116:319
2.Liverpool FC853022:618
3.Manchester City852116:317
4.Brighton & Hove Albion84318:515
5.Tottenham Hotspur85039:1215
6.Manchester United842216:1014
7.West Ham United842215:1014
8.Everton FC842213:914
9.Brentford FC833210:712
10.Wolverhampton Wanderers84048:812
11.Leicester City832313:1411
12.Arsenal FC83237:1211
13.Aston Villa831412:1210
14.Crystal Palace815210:138
15.Southampton FC81436:107
16.Watford FC82157:157
17.Leeds United81347:156
18.Burnley FC80355:133
19.Newcastle United803510:193
20.Norwich City80262:162

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1354)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele