Hlavní obsah

Digitální dovednosti mladých Slováků se zhoršily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Digitální dovednosti mladých Slováků se podle národního testu letos zhoršily. Autoři studie při prezentaci výsledků v tomto týdnu doporučili změny ve vzdělávání žáků, větší zaměření na praxi a na vyhodnocování informací, jakož i posuzování jejich důvěryhodnosti. Zmíněný projekt testování bude v příštím roce k dispozici také v České republice, Maďarsku a Polsku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ilustrační foto

Článek

Na pětimilionovém Slovensku se do desátého ročníku IT Fitness Testu zapojilo téměř 45 000 lidí, průměrná úspěšnost jak u testu pro základní školy, tak pro střední a vysoké školy klesla výrazněji pod hranici 50 procent. Horší výsledky proti loňsku autoři připsali například zhoršení kvality výuky informatiky za distanční formy vyučování po uzavření škol v souvislosti s koronavirovou infekcí. Kromě toho se zvýšil počet respondentů, kteří se do projektu zapojili poprvé.

„Test netestuje to, co se děti učí na školách. Testuje to, co se od nich bude očekávat, když budou vycházet ze školy. Školy by se měly více zajímat, co absolvent bude v životě potřebovat,” řekl viceprezident IT asociace Slovenska Mário Lelovský.

Nejrozšířenější počítačovou dovedností Čechů je práce s textem

Internet a PC

Test digitálních dovedností se zaměřil například na vyhledávání informací z důvěryhodných zdrojů, ověření poznatků z domácí výuky, práci na internetu či počítačovou bezpečnost.

Podle autorů projektu při vzdělávání mladých lidí v souvislosti s digitálními technologiemi je potřeba propojit teorii s praxí, řešit konkrétní úkoly či zaměřit se na rozvoj kritického myšlení.

V příštím roce bude díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu zmíněný test k dispozici také v Česku, Maďarsku a v Polsku. Tyto země spolu se Slovenskem patří do středoevropského uskupení zemí Visegrádské skupiny (V4).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám