Nejjednodušší způsob, jak mít pod kontrolou vše, co se vám dostává do zažívacího traktu, spočívá v prosté metodě: mít pod kontrolou vše, co se vám dostává do zažívacího traktu. To znamená, že si jídlo připravujete sami ze surovin, jejichž původ znáte co nejlépe.

Pak jste to vy, kdo rozhoduje, jaký podíl proteinů a sacharidů svému organismu dopřejete. Jste to vy, kdo má plně pod palcem, kolik pošlete do svých útrob kostek cukru, umělých sladidel nebo barviv vyrobených z nadrcených brouků (správně, oblíbené červené barvivo karmín se vyrábí z vysušených těl hmyzu červce nopálového).

Jenže jak tenhle přístup uplatnit, když dojde na sušenky, snacky a pochutiny, kterým člověk podléhá zejména, když mu chybí energie? Právě tyto drobnosti totiž často ukrývají nekvalitní suroviny a prázdné kalorie, které únavu sice krátkodobě zaženou, ale současně do těla na způsob Trojského koně propašují látky, kterým byste se v rámci zdravého stravování raději vyhnuli.

Řešení se jmenuje jerky, sušené maso, které snadno vyrobíte doma. Podle zkušeností autora článku je to jeden z nejlepších přírodních energetických nakopáváků – jde o protein, takže dodá vašemu tělu pomalou, dlouhotrvající a valivou energii. Na rozdíl od sušenek, které tvoří především sacharidy, a energie z nich je tak krátkodobá a rychle vyhoří.

Současně se jedná o solidní způsob, jak mít náklady na stravu mnohem více pod kontrolou, než když si nárazově koupíte tu tatranku, tady takzvanou proteinovou tyčinku (často napěchovanou cukrem) a ještě o kus dál čokoládku nebo chipsy.

Metoda výroby jerky je primitivní a stará jako masožravé lidstvo samo. Postup najdete nejspíš na každé stránce s recepty. Podívejme se na sušené maso z hlediska materiálního a duševního minimalismu. Ten vám do života přinese řád a strukturu, co se týče doplňování energie v práci, doma i na epickém výletě na Kokořínsko.

Stačí si jednou týdně nakoupit kilogram kvalitního hovězího masa, třeba hovězí zadní, falešnou svíčkovou nebo rumpsteak. Kromě hovězího k sušení skvěle poslouží vepřové, kuřecí nebo klidně bizoní.

Maso nakrájejte na drobné kousky, ani příliš tlusté, ani příliš tenké. Naložte je do vlastnoručně vyrobené marinády a nechte maso pěkně nasáknout solí, pepřem a vším, co uznáte za vhodné.

Chcete-li skutečně ušetřit čas, kupte si sušičku (kromě masa v ní usušíte také zeleninu, ovoce, těstoviny či houby). Výběr je obrovský, autorovi článku se osvědčila sušička s rozvodem teplého vzduchu po celém prostoru s dvanácti platy, která pojme až šest kilo potravin. Autor článku už neví, co je hlad.

Odpočinuté a ochucené kousky masa naskládejte na plata sušičky, nastavte ji na sedmdesát stupňů Celsia a nechte ji sedm hodin pracovat. Když se ke stroji vrátíte, bude na vás čekat zásoba jerky na celý pracovní týden dopředu.

Za týden proces opakujte, experimentujte s masem, s tloušťkou řezu, příměsemi, dobou sušení, experimentujte se vším. Čtěte recepty, vzdělávejte se, nechte se inspirovat. A za týden znovu. A znovu. A ještě jednou.

A pokud vás sušené maso zajímá, ale ani náhodou se nehodláte zdržovat s nějakým kuchtěním, řezáním, ochucováním a občasným pucováním plat sušičky, zde je několik jerky z celého světa, která se považují za ta nejlepší. Pokud se máte v plánu se do výroby jerky stejně pustit, můžete následující výběr chápat jako studijní materiál, z něhož načerpáte inspiraci.

Golden Island: Pork Jerky – Korean Barbecue
(cena v přepočtu přibližně 2400 korun za velký pytlík)

Fascinující jerky na asijský způsob. Žádná suchařina, ale bytelné flákoty šťavnatého sušeného masa. Strava bez přidaných hormonů, bez lepku, bez dusičnanů.

Duke’s Small Batch Smoked Meats
(cena v přepočtu přibližně 100 korun za malý pytlík)

Luxusní výběr jerkařských mistrů z Colorada. Bez umělých přísad, s hromadou originálních marinád. Sušeno je to celé na tvrdém dřevě, což je přece jen jiné kafe než maso ze sušičky.

Brooklyn Biltong Original Air Dried Beef
(cena v přepočtu přibližně 660 korun za míchaný pytlík)

Jedna věc je jerky, druhá věc je biltong. Zatímco jerky je severoamerický vynález, biltong je jihoafrický způsob sušení masa. Maso je například trvanlivější a má jinou strukturu než jerky.

LOLJerky Subscribtion Box
(cena v přepočtu přibližně od 280 do 1400 korun měsíčně)

Zajímavý obchodní model, který by mohl být inspirací nejen jídelního, ale také podnikatelského charakteru. Předplatitelům rozesílá pravidelně jeden až osm pytlíčků s výběrem jerky. Neustávající a variabilní přísun masa až do domu. Že by díra na tuzemském trhu?

Unisoy Vegan Jerky Teriyaki
(Cena v přepočtu přibližně 440 korun za trojbalení)

Existuje samo sebou i varianta pro ty, kteří preferují rostlinnou stravu – veganské jerky. Obsahuje sóju, třtinový cukr i pšenici a nechybí v něm proteinová nálož. Sušit se dá všechno. A všechno je lepší než sušenky.