Hlavní obsah

Tragédie byla na spadnutí. Z Baldwinovy rekvizity omylem vystřelil i jeho dublér

– Washington • Aktualizováno

Pracovní podmínky v Novém Mexiku při natáčení filmu Rust, během kterého herec Alec Baldwin zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou, byly špatné. Stěžoval si na ně nejméně půltucet dalších zaměstnanců. Nedodržovaly se podle nich ani bezpečnostní protokoly včetně kontroly rekvizit zbraní. Z jedné omylem vystřelil i hercův dublér, uvedl list Los Angeles Times.

Natáčení filmu Rust, na kterém měl Alec Baldwin zastřelit kameramankuVideo: KOAT, AP

 
Článek

Se stížností údajně přišli už před nešťastným čtvrtečním incidentem kameramani a jejich asistenti, kteří byli frustrováni podmínkami nízkonákladového filmu. Reptali nad dlouhými pracovními hodinami, dojezdy či čekáním na výplaty.

Striktně dodržovány nebyly údajně ani bezpečnostní protokoly včetně kontroly tří rekvizit zbraní, na což si produkčnímu stěžoval nejméně jeden kameraman.

Další tři lidé vyslovili obavy z rekvizit už v sobotu minulého týdne, protože Baldwinův dublér dvakrát ze zbraně vystřelil, ačkoli mu filmaři řekli, že v ní nejsou náboje.

Václav Marhoul: Nechápu, jak se dostala ostrá munice na natáčení. Baldwina je mi líto

Kultura

„Mělo by se vyšetřit, co se stalo. Neproběhly žádné bezpečnostní schůzky. Nebyla žádná jistota, že se to nestane znovu. Všechno chtěli mít akorát rychle hotové,“ popsal jeden nejmenovaný člen výpravy listu Los Angeles Times.

S bezpečností na ranči Bonanza Creek, kde se natáčelo, se nic nestalo ani po zprávě, kterou člen štábu zanechal produkčnímu filmu. Psal v ní, že se ze zbraně už třikrát náhodně vypálilo a že je tak natáčení velmi nebezpečné.

Foto: Kob Tv News, Reuters

Ranč Bonzana Creek, kde se film Rust natáčel

Produkční společnosti ovšem tvrdí, že nedostaly žádnou oficiální stížnost ze strany natáčecího ani filmového štábu. V prohlášení uvedly, že bezpečnost výpravy je pro ně na prvním místě.

„Zatímco natáčení filmu bylo pozastaveno, provedeme interní vyšetřování. Budeme také spolupracovat s policií v Santa Fé,“ uvedla produkce.

Ostrý náboj: kde se vzal?

Vyšetřovatelé tamní policie už vyslechli svědky včetně samotného herce Aleca Baldwina. Detektiv Joel Cano v přísežném prohlášení napsal, že Baldwin střílel ze zbraně, kterou mu podával asistent režiséra se slovy „cold gun“, což znamená, že zbraň neměla obsahovat žádné ostré náboje.

Střelba na place jako nešťastná náhoda. Zhroucený Baldwin opustil po výslechu policii

Amerika

Náboj byl podle Hollywoodské odborové organizace, na kterou se odvolává agentura Reuters, ostrý a fatálně zranil kameramanku Hutchinsovou. Zároveň zasáhl i poblíž stojícího režiséra filmu Joela Souzu, který skončil v nemocnici. Podle herečky Frances Fisherové, která ve filmu také hraje, je Souza už v pořádku.

V přísežném prohlášení se nadále uvádí, že asistent režiséra nevěděl o tom, že je ve zbrani ostrý náboj. Jaká munice ve zbrani byla, se v prohlášení neuvádí.

New York Times uvedl, že zbrojířkou filmu je 24letá Hannah Gutierrezová Reedová, kterou se ale médiím nepodařilo zastihnout. Gutierezzová Reedová je dcerou vojenského veterána Thella Reeda a nedávno dokončila svůj první westernový film The Old Way s Nicolasem Cagem, který půjde do kin příští rok.

Foto: Jim Weber, ČTK/AP

Alec Baldwin telefonuje před budovou šerifa Santa Fé

Baldwin uvedl, že s vyšetřovateli spolupracuje. „Žádná slova nemohou vyjádřit můj šok a smutek z tragické nehody, po které zemřela Halyna Hutchinsová. Manželka, matka a námi vysoce obdivovaná kolegyně. Spolupracuji s policií a jsem v kontaktu s manželem Halyny a jejich synem. Moje srdce je zlomené,“ napsal v pátek na Twitteru.

Mluvčí policie v Santa Fé Juan Rios médiím prozradil, že vyšetřování pokračuje a že se v sobotu detektivové vrátí na místo činu, kde budou vyslýchat další případné svědky. „Ohledně nábojnice se soustředíme na to, o jaký typ se jednalo a jak se do hlavně dostala,“ řekl.

Foto: Jim Weber, ČTK/AP

Zdrcený herec Alec Baldwin před budovou šerifa Santa Fé

Spoluproducent snímku Petr Jákl, který nebyl u natáčení osobně přítomný, uvedl, že on sám se o problémech ve štábu dozvídá až nyní.

„Moje úloha na tomhle filmu bylo jen sehnat peníze a výrobu mají na starosti jiní producenti, ale nikdo z nich mi nic takového nezmínil,“ uvedl pro Novinky.

Problémy při natáčení? Dozvídám se to až z novin, říká k tragédii spoluproducent Jákl

Kultura
Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Reklama

Výběr článků

Načítám