Hlavní obsah

Proč ženy odmítají hodné muže a dávají přednost mizerům

Přehlíží vás, neodpovídá na vaše zprávy a chová se nepředvídatelně. Přesto stačí jeden charismatický pohled a vám se podlomí kolena láskou. Vítejte ve světě, kde ženy ignorují hodné muže, a raději tráví čas s darebáky.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mají slabost pro padouchy

Článek

Možná jste si už během puberty všimla, že vás přitahují problémoví kluci. Zatímco o vás jevil zájem hodný spolužák s vyznamenáním, vy jste snila o třídním rebelovi, který vám sotva věnoval pohled.

Pokud už ale k očnímu kontaktu došlo, nemohla jste se nabažit. Následně jste možná chodila se zmiňovaným hodným chlapcem, ale vaše fantazie se stále ubíraly k mizerovi. Nutno dodat, že obdobný scénář prožilo mnoho žen. Pro padouchy totiž máme slabost!

Není divu, v takovou chvíli totiž ignorujeme racionální přemýšlení, a naopak dáváme prostor biologii. „Zlobiví kluci oplývají testosteronem, což vede k vysoké smělosti. A smělost máme spojenou s vysokou mírou sexuality,“ říká profesorka psychologie Madeleine A. Fugèreová.

Těžký život s narcisem

Vztahy a sex

Zároveň je pro zlobivé kluky typické, že jsou velmi emocionálně nedostupní a mají sklony k narcistickému chování. „V nejextrémnějších případech jsou až machiavelističtí, což znamená, že jsou bezcitní a mají sklon k vykořisťování druhých,“ prozrazuje odbornice na vztahy Marisa T. Cohenová pro Good Housekeeping.

Za vším hledejte biologii

Věda, zejména evoluční biologie, částečně vysvětluje, proč nám darebáci tolik imponují. „Muži s velmi mužskými rysy mohou mít kvalitnější geny. To znamená, že na nevědomé evoluční úrovni jsou pro ženy atraktivnější,“ tvrdí Fugèreová.

Hypotézu potvrzují i výzkumy, které ukazují, že ženy nejvíce přitahuje maskulinní typ mužů uprostřed menstruačního cyklu, tedy během ovulace. Rozhodně je třeba zdůraznit, že tato přitažlivost doopravdy probíhá na nevědomé úrovni.

„Většina žen říká, že se chce vyhnout hrubým, neuctivým nebo agresivním mužům. Myslím si, že na vědomé úrovni si ženy uvědomují, že darebáci nejsou vhodní dlouhodobí partneři,“ míní psycholožka Madeleine A. Fugèreová.

Zamilovat se do manipulátora a tyrana není nic složitého

Vztahy a sex

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Pravdou zůstává, že důvodů, proč nás přitahují zlí muži, je více. Psycholožka Madeleine A. Fugèreová například tvrdí, že tito muži jsou vítanou změnou ve chvíli, kdy za sebou máme vztahy s obvyklými typy partnerů. Podle psychologa Robyna McKaye darebáci působí vzrušujícím a zábavným dojmem, což je atraktivní pro všechny ženy, které se ve svém současném vztahu nudí.

Určitou roli může hrát také fakt, že zlí chlapci jsou ve společnosti tabu. „Když chceme něco, co nemůžeme nebo bychom neměly, naše touha po tom exponenciálně roste,“ tvrdí sexuoložka Sarah Melanconová.

V neposlední řadě je důležité dodat, že v přítomnosti padouchů se paradoxně cítíme v bezpečí. „Je pravděpodobné, že se některé ženy cítí více chráněny drsným chlapem, ze kterého vyzařuje určitá agresivita,“ souhlasí psychoterapeutka Marni Feuermanová.

Můžete padoucha proměnit v hodného muže?

I když nás zlí muži přitahují, život s nimi není žádný med. „Testosteron, díky kterému jsou odvážní, dobrodružní a vzpurní, je zároveň činí méně ochotnými dodržovat pravidla seznamování, vztahů a manželství,“ tvrdí psycholog Michael Cunningham.

Sexuoložka Sarah Melanconová říká, že je nemožné, abychom změnily zlého muže v dobráka. „A pokud by se to ženě podařilo, pak už by nebyl tím padouchem, kterého považuje za tak neodolatelného,“ dodává Melanconová.

Výzkumy navíc ukazují, že pokud se muži nechtějí sami změnit, pak ho změnit nedokáže ani partnerka. „Výzkum například ukazuje, že muži, kteří podváděli, jsou častěji nevěrní i v budoucích vztazích,“ uzavírá psycholožka Fugèreová.

Reklama

Výběr článků

Načítám