Hlavní obsah

Problémy při natáčení? Dozvídám se to až z novin, říká k tragédii spoluproducent Jákl

Novinky, Saša Šeflová, kov

O problémech se zbraněmi při natáčení filmu Rust se mi nikdo nezmínil, uvedl pro Novinky Petr Jákl, který je spoluproducentem snímku. Herec Alec Baldwin ve čtvrtek při natáčení zřejmě omylem zastřelil kameramanku a zranil režiséra. Americká média píší, že lidé ze štábu už dříve poukazovali na nedostatky při kontrole zbraní.

Foto: AP

Natáčení filmu Rust

Článek

„Četl jsem to už včera v amerických novinách, vůbec se to ke mně nedostalo,“ uvedl Jákl, který nebyl natáčení snímku na ranči Bonanza Creek v Novém Mexiku osobně přítomný.

„Moje úloha na tomhle filmu bylo jen sehnat peníze a výrobu mají na starosti jiní producenti, ale nikdo z nich mi nic takového nezmínil. Nevím, kde to vzniklo,“ dodal.

Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Tragédie byla na spadnutí. Z Baldwinovy rekvizity omylem vystřelil i jeho dublér

Amerika

List Los Angeles Times napsal, že lidé ve štábu reptali nad podmínkami nízkonákladového filmu - dlouhými pracovními hodinami, dojezdy či čekáním na výplaty - a striktně prý neprobíhala ani kontrola zbraní používaných jako rekvizity. Baldwinův dublér údajně dvakrát ze zbraně vystřelil, ačkoli mu filmaři řekli, že v ní nejsou náboje.

„Ve chvíli, kdy se stane taková věc, tak se začnou vytahovat další problémy. Co se týče přesčasů, jsou na každém filmu, to je normální,“ poznamenal Jákl.

Václav Marhoul: Nechápu, jak se dostala ostrá munice na natáčení. Baldwina je mi líto

Kultura

„Já se to dozvěděl až z novin a nedokážu to víc okomentovat. Možná za nějakou dobu přijdou s něčím, co se dělo, ale spíš to asi byly věci, které kolovaly ve štábu a oficiální cestou se ke mě nedostaly,“ dodal.

Při natáčení zemřela hlavní kameramanka Halyna Hutchinsová a rána ze zbraně také zranila režiséra filmu Joela Souzu. Případ vyšetřuje policie. Jákl už dříve označil událost za neuvěřitelnou tragédii. „Když si představím, že by mé rodině dal někdo během natáčení zprávu, že se už nevrátím, tak je mi opravdu úzko,“ reagoval už dříve producent s tím, že za slepé náboje ve zbrani při natáčení plně odpovídají zbrojíři.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Jákl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám