Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ozbrojenci v Nigérii zaútočili na věznici a osvobodili stovky trestanců, použili i dynamit

Nigerijská věznice foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci v jihozápadním nigerijském státě Oyo v pátek večer zaútočili na věznici a osvobodili přes 800 zadržovaných. Podle agentury Reuters to v sobotu oznámila vězeňská služba. Dopadeno podle ní zatím bylo 262 vězňů, po dalších 575 se stále pátrá. Útočníci měli podle vězeňské služby „sofistikované zbraně“ a po přestřelce s ostrahou odpálili zeď do dvora věznice dynamitem.
  19:18

Incident je již třetím letošním přepadením věznice v nejlidnatější africké zemi, což vzbuzuje vážné bezpečnostní obavy. V uplynulém roce se terčem podobných útoků stala také jiná bezpečnostní zařízení, včetně policejních stanic.

Mluvčí věznice Abonlogo uvedl, že útočníků bylo mnoho a že používali granáty. „Mnoho vězňů bylo po útoku znovu zatčeno a na dopadení dalších se pracuje,“ dodal. Na útěku je podle sobotního sdělení vězeňské služby stále 575 osob. Ve věznici podle prohlášení zůstalo jen 64 trestanců.

V mnoha částech Nigérie operují zločinecké skupiny. Při útoku na věznici ve státě Kogi v centrální Nigérii 13. září uprchlo asi 240 trestanců. V dubnu při jiném útoku na jihovýchodě země uprchlo na 1800 vězňů. Většina z těchto útoků podle britského listu The Guardian spolu zřejmě nesouvisí, ačkoli útočníci často používají výbušniny. Některé z uprchlých trestanců se úřadům podařilo opět zatknout, někdy až v sousedních státech, jiní se dokonce vrátili dobrovolně.

V nigerijských věznicích je asi 70 000 lidí, podle vládních dat bylo odsouzeno zhruba jen 20 000 z nich, píše The Guardian.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...