Hlavní obsah

Straníci vyzývají exposlance KSČM: Dejte straně půlku odchodného!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delegáti KSČM se v sobotu ve večerních hodinách usnesli na tom, že by měli končící poslanci strany kvůli složité finanční situaci KSČM vydat do stranické pokladny polovinu odchodného. Například bývalý předseda strany Vojtěch Filip jakožto někdejší první místopředseda Sněmovny by měl za svůj čtyřletý mandát získat přes 912 tisíc korun.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Straně by tak měl dát z odchodného zhruba 456 tisíc korun. Toto usnesení ale není vymahatelné a je tak otázka, kolik z končících poslanců tak nakonec učiní.

„Byl to apel a žádost. Samozřejmě si uvědomujeme, že nemáme žádný nástroj k tomu to po poslancích chtít,“ řekla novinářům Kateřina Konečná, která byla v sobotu místo Filipa zvolena novou předsedkyní KSČM.

„Je to o morálním apelu, protože strana bude muset začít krutě šetřit,“ dodala.

Novou šéfkou KSČM se stala Konečná. Vyhrála s velkou převahou

Domácí

KSČM získala v říjnových volbách 3,6 procenta hlasů, čímž přišla o všech 15 dosavadních poslanců, kteří mají nárok na odchodné.

To se vypočítává z hrubé mzdy poslance, která se vynásobí počtem let odsloužených ve Sněmovně. A k tomu jeden plat navíc. V současnosti činí plat poslance 90 800 korun.

Odchodné se navyšuje podle dalších sněmovních funkcí a vyplácí se tři měsíce po opuštění Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám