Vánoce zkomplikují výpadky. Probíhá souboj o papír, chybět mohou interaktivní hračky a ubude zřejmě i slev

Letošní Vánoce zkomplikují výpadky (zdroj: ČT24)

Čeští obchodníci se už připravují na Vánoce. Kvůli problémům s dopravou i výrobou se jim ale zpožďují dodávky některého zboží a hrozí, že mnohé z nich může chybět. To se zřejmě projeví i na výši slev a celkové ceně. U té sice prodejci oslovení Českou televizí slibují, že ji ještě pro letošní sezonu udrží, avšak od příštího roku by mohla třeba elektronika, hračky nebo knihy zdražovat o jednotky až nižší desítky procent. Očekávají totiž, že potíže v dodavatelském řetězci budou pokračovat.

Přetrvávající nedostatek čipů a zablokovaná lodní a omezená doprava jsou hlavní důvody, proč prodejci elektra možná nebudou mít na Vánoce dostatek některého zboží. „Ani u jednoho z těchto vlivů nečekáme, že se zlepší během následujících měsíců. Není to ale tak, že by v nabídce chyběla celá kategorie. Lidé vybírají alternativní modely k těm, které by si vybrali původně,“ konstatuje mluvčí Datartu Eva Kočičová.

Typickým příkladem jsou například podle mluvčí Alzy Daniely Chovancové levnější notebooky. Tedy ty do patnácti tisíc. Stále chybí taky herní komponenty a konzole, domácí spotřebiče, audio systémy nebo mobilní telefony. „Více výrobců mobilních telefonů nám avizuje, že dodávky některých modelů plně nepokryjí naši poptávku, proto nemůžeme u všech zaručit plnou dostupnost až do Vánoc,“ dodává Chovancová.

Výpadky mohou ovlivnit i množství slev

Částečné výpadky zboží pak mohou mít vliv taky na tradiční slevové akce. „Vánoční akce musí být, protože Češi jsou na akcích závislí. Bude jich ale méně a v některých případech nebudou slevy tak vysoké, jak byli lidé zvyklí. A hlavně bude menší výběr,“ vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Kromě některého zboží je taky nedostatek obalového materiálu, například papíru. Ten dělá problémy taky knihkupcům a nakladatelům a některé tituly se tak můžou zpožďovat.

„Dochází ke zdržením, ale zákazníci se nemusí bát, že by nebylo z čeho vybírat. Knížek bude dost. Doporučujeme sledovat data vydání, i my někdy nevíme, jestli titul přijde nebo nepřijde, ale není to žádná tragédie,“ říká marketingový ředitel Knihy Dobrovský Adam Pýcha. 

Podle ředitele nakladatelství Euromedia Antonína Kočího je souboj nejenom o papír, ale i o kapacity tiskáren. „Do letošního podzimu byly koncentrovány knížky, které měly vyjít jak v loňském roce, tak letos na jaře. Teď nestíhají logicky ani tiskárny, ani papírny,“ přiblížil.

Chybět mohou i interaktivní hračky

Menší nabídka by mohla být taky mezi hračkami. Největší problém mají prodejci s dodávkami těch interaktivních.

„Zdržení nastává při výrobě čipů, plus ještě doprava, která je dvojnásobná, a to časově, tak taky cenově. Někde nám zastavují v přístavech kontejnery a čekají na další dopravu, takže ani neočkáváme, že to bude po novém roce lepší,“ uvedla marketingová ředitelka Bambule Jana Krčková.

Většina obchodníků oslovených Českou televizí proto kvůli delším dodacím lhůtám doporučuje nákupy spíš neodkládat.

  • Téměř polovina Čechů už letos začala s nákupem vánočních dárků, hlavně s úderem podzimu. 
  • Víc než čtvrtina se pak chystá k vánočním nákupům po slevové akci Black Friday, kterou v posledních letech zavedla většina největších tuzemských obchodníků, obzvlášť v oblasti internetového prodeje. Letos akce připadá na 25. listopadu.
  • Už nakoupené všechny dárky má pak minimum lidí. Asi pět procent populace naopak neplánuje kupovat vůbec nic.
  • Utratit za všechny vánoční dárky, bez ohledu na počet obdarovaných, plánují lidé nejčastěji mezi jedním a pěti tisíci korunami. Maximálně pak většina Čechů nechce přesáhnout deset tisíc korun. S vyšší částkou počítá dvanáct procent lidí.

Dražší vánoční tabule

Utratit ale lidé letos budou muset víc třeba za pečení nebo vánoční tabuli. Potraviny totiž dál zdražují, a to nejen ty typické pro sváteční pohoštění. Jde třeba i o mléko nebo pečivo a zdražení je citelné, často o desítky procent.

Cena salátu vyskočila o více než šedesát procent, rajčata jsou dražší v průměru o osmapadesát procent. Za margarín si lidé připlatí o pětinu. Zdražily i typické součásti vánoční tabule –⁠ různé tuky, oleje, cukr a ryby.

Co zdražilo
Zdroj: ČT24

Samotní prodejci ale upozorňují, že ne všechny položky na nákupním seznamu musí mít vyšší cenu. Velký vliv mají taky slevové akce a včasný nákup u dodavatelů.

To u menších prodejen se čeká spíš trvalý a pozvolný růst cen. „Lidé přicházejí nakupovat na Vánoce dříve než v minulých letech, asi mají obavu, že některé zboží nebude nebo bude dražší,“ míní majitel firmy Správnej krám Mirek Lauš.

A třeba malý vesnický obchod v Machové na Zlínsku se na zdražení potravin teprve připravuje. Dodavatelé už na to majitelku upozornili. Ta zdraží pravděpodobně od listopadu. „Čekáme na to, jaké ceny naběhnou. Určitě půjde nahoru pečivo, uzeniny, půjde nahoru všechno,“ říká majitelka obchodu Radka Řezníčková.

To potvrzuje i Svaz obchodu a cestovního ruchu a týkat se to bude hlavně tradičního vánočního zboží.