O tom, že korejské elektromobily patří v daných cenových kategoriích do nejužší špičky, už odborná veřejnost ví nějakou dobu. Škoda Enyaq iV se tam, ale podle zájmu kupujících, zařadila také. Například v Německu se v září škodovácký produkt stal třetím nejžádanějším elektromobilem.

Jelikož navíc v České republice mezi značkami Škoda a Hyundai panuje značná rivalita, rozhodli jsme se pro přímé srovnání obou vozů na stejné trase. Ke srovnání jsme přistoupili s vědomím, že nemáme naprosto srovnatelné verze vozů. Zatímco Hyundai byl ve verzi s pohonem pouze jedné nápravy, Enyaq iV Sportline 80x nabízel pohon všech kol. Díky dvojici pohonných elektromotorů měl také větší výkon 190 versus 160 kW).

Na to, jak oba vozy přesně vypadaly a jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly, se podívejte do naší komentované fotogalerie.

Testovací trasa vedla z hlavního města do vesničky Dobříč v Plzeňském kraji. První třetinu ze 121 kilometrů dlouhé trasy činil městský provoz, další část jsme ujeli po dálnici a zbytek po venkovských silnicích druhých a třetích tříd. Vždy po zhruba dvaceti kilometrech jsme se střídali ve vedení "kolony", abychom co nejvíce eliminovali vliv okolního provozu. Jeli jsme jako s každým jiným moderním autem - tedy na hranici povolených rychlostních limitů, však nikoli (příliš) za nimi a snažili se o plynulou jízdu bez zbytečně prudkých akcelerací a brzdění.

Ani jeden z vozů nebyl na startu nabitý na sto procent. Ve větší baterii Enyaqu (má využitelnou kapaci 77, zatímco Hyundai 73 kWh) bylo na počátku k dispozici 84 procent elektřiny, přičemž vůz signalizoval dojezd 324 kilometrů, ve voze s logem Hyundai 96 procent, což slibovalo možnost ujetí 330 kilometrů.

A jak to vypadalo se spotřebami v jednotlivých režimech? Ve městě spotřebovával Enyaq v průměru 14,4 kWh, zatímco korejský vůz rovných 15 kilowatthodin. Na dálnici byl Hyundai opět horší - spotřebovával průměrně 23,2 kWh, Škoda o 0,6 kWh méně. Naopak na venkovských komunikacích si lépe vedl Ioniq: 15,5: 16,2 kWh. V konečném důsledku to však vedlo k naprosté remíze. Celková průměrná spotřeba obou vozů  činila 18,7 kWh na 100 kilometrů.

Ioniqu zbývalo v baterii k dispozicii 66 procent energie a tedy dojezd 227 kilometrů, elektrické Škodě pak 52 procent a 218 kilometrů. Z baterií tak jízda odčerpala u Ioniqu rovných třicet a Enyaqu 32 procent. Od startu se tak dojezd u Škody zmenšil o 106 kilometrů, u Hyundaie o 103 kilometrů. Připomínám, že trasa měřila výše uvedených 121 kilometrů. S oběma auty pak lze tedy v podobných podmínkách na jedno nabití ujet něco mezi 350 - 400 kilometrů. V teplejším počasí nebo s ekologičtějším stylem jízdy pak přibližně 450.

A jaké jsou další vlastnosti?

Také podle dalších kritérií jsou oba vozy velmi vyrované a každý má řadu předností. Pojďme si je rozebrat:

1) Design. Zde samozřejmě záleží na vkusu, ale obdivovanější je určitě ten u korejského vozu: Tedy 1:0 pro Hyundai

2) Pohodlí v interiéru. Hyundai má například elektricky ovládanou podpěru lýtek u předních sedaček, zadní sedačky se pak dají posouvat. Nic z toho ve Škodovce nenajdete: Hyundai zvyšuje na 2:0

3) Praktičnost. Tento bod vyžaduje podrobnější rozbor. Hyundai například sbírá dílčí body za to, že má kromě klasického zavazadelníku vzadu ještě poměrně objemný box pod přední kapotou. Má také třeba objemnou schránku u předního spolujezdce, která se navíc vysunuje jako šuplík.  Středová konzola je otevřenější a tudíž ve většině případů praktičtější. Škoda má zase větší a mnohem lépe využitelnější zavazadelník. V zadních opěradlech je navíc otvor pro prostrčení delších předmětů. Nechybějí háčky, přihrádky a další chytrá řešení. Na střeše jsou pak sériově ližiny. Dveřní schránky jsou větší a chytřeji vymyšlené. Šuplík Hyundai je sice hezká věc, ale pouze tehdy, když v autě není přední spolujezdec. V opačném případě se moc dobře vysunout nedá. Celkově si tedy bod spíše zaslouží Škoda a stav je 2:1 pro Hyundai.

Motorový prostor Volkswagen e-Golf
Kuna může na elektromobilu napáchat škodu za statisíce, ukázala studie

4) Elektronická výbava. Zde se přikláníme k bodu pro Škodu. Ta má větší centrální displej a skvělý head-up displej s dynamickým naváděním. To znamená, že při zadání cíle do navigačního systému vás auto včas před křižovatkou, kde se odbočuje, upozorňuje stále se zvětšující šipkou na přesné místo změny směru jízdy. A máme srovnáno na 2:2.

5) Nabíjení. Hyundai disponuje osmisetolvotou architekturou elektrické pohonné soustavy, což v praxi znamená možnost využití výkonnějších nabíječek a pak získání dojezdu na sto kilometrů během pěti minut. Ioniq potřebnou energii na zdolání stejné porce kilometrů zvládne získat až za osm minut. Hyundai tedy vede 3:2.

6) Výbava a cena: Už nejlevnější verze Enyaqu (dostupná za 1 089 900 Kč) obsahuje hodně prvků komfortní výbavy. Například automatickou třízónovou klimatizaci, vyhřívaný volant a sedačky, bezklíčkový vstup a startování i zadní parkovací kameru. Výbava Hyundaie je také velmi slušná a v zásadě podobná, ale třeba speciální nastavování klimatizace vzadu vůz neumožňuje. Navíc je o 10 000 Kč dražší. Škoda tak dorovnává na 3:3.

A jelikož jízdní vlastnosti obou vozů jsou velmi podobné, nelze než konstatovat, že náš souboj končí remízou.