Hlavní obsah

RECENZE: Sanatorium. Luxusní švýcarský hotel plný nebezpečí

Právo, SAK

Na přebalu knihy Sanatorium od Sarah Pearse upoutá rozlehlá ponurá budova zasazená mezi zasněžené horské vrcholky. A stojí na něm i doporučení magazínu People: „Je to jako Kubrickovo Osvícení, jen plné lidí.“

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Pokud jste Kubrickův film s Jackem Nicholsonem v hlavní roli viděli nebo četli knižní předlohu Stephena Kinga, prvotina Sarah Pearse má do jeho hororové atmosféry hodně daleko. Oba příběhy spojuje jen to, že se odehrávají v horském hotelu, který sněhová bouře odřízne od okolního světa. Ale i tady jsou rozdíly.

Zatímco z Kingova, respektive Kubrickova hotelu Overlook dýchá starosvětská elegance počátku dvacátého století, hotel Le Sommet, který vznikl přestavbou bývalého tuberkulózního sanatoria, je moderní. Na jeho architektuře je cosi nemilosrdně klinického. Strohé linie, minimalistický design, ploché střechy a všude sklo. Obrázek na přebalu knihy je proto zavádějící a neodpovídá skutečnosti.

Hlavní hrdinkou je detektiv Elin Warnerová, která si po traumatickém zážitku vybírá neplacené volno a se svým přítelem Willem se vypraví z Británie do nově zrekonstruovaného pětihvězdičkového hotelu Le Sommet ve švýcarských Alpách. Jede tam oslavit zásnuby svého bratra Isaaca, se kterým má ale kvůli traumatu z dětství napjatý vztah.

Celou cestu ji svírá úzkost, a když dorazí na místo, její obavy se začnou naplňovat. Vše postupně začíná jít od desíti k pěti. Isaacova snoubenka Laura zmizí, pohřešuje se i pokojská a začnou se dít další podivné věci. Elin má kromě toho pocit, že ji někdo v hotelu sleduje. A jako by to nestačilo, blíží se hrozivá sněhová bouře, která Le Sommet odřízne od světa.

Je přitom zřejmé, že napětí v hotelu bude gradovat a Elin bude muset použít veškerý svůj důvtip, aby zabránila dalším nebezpečným událostem. Tamní policie se do hotelu totiž kvůli sněhu nemůže dostat.

Sanatorium v sobě spojuje prvky gotického románu a záhady zamčené místnosti. Le Sommet je sice luxusní hotel, ale jeho atmosféra je tíživá, je to budova s dlouhou historií, opředená řadou kontroverzí. Ty ostatně provázely i celou její přestavbu na hotel. Kromě toho sloužila před lety jako sanatorium, kde se léčili tuberkulózní pacienti.

Dnes je to sice korunovační klenot ve vlastnickém portfoliu bohatého hoteliéra, ale tíživá minulost je v jejího nádherných a zároveň zlověstných zdech pořád přítomná. A „záhada zamčené místnosti“ do těchto kulis dokonale zapadá.

Vzhledem k tomu, že v případě Sarah Pearse jde o prvotinu, je třeba pochválit ji za výborný nápad. Je ale třeba také říct, že některé postavy (zejména hlavní hrdinka) jednají mnohdy nelogicky a nepochopitelně a pár myšlenek není dotaženo. Jako čtení na dlouhé zimní večery, ideálně před odjezdem na hory, ji lze však doporučit.

Sarah Pearse: Sanatorium
Kalibr, Libuše a Luboš Trávníčkovi, 368 str., 399 Kč

Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám