Hlavní obsah

Vondráček prý nevěděl, že ho u Zemana natáčí

• Aktualizováno

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) podle svých slov nevěděl, že ho minulý čtvrtek při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) natáčí. Je rád, že video vzniklo a mohlo být zveřejněno. V neděli to řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Novinky

Šéf sněmovny Radek Vondráček při návštěvě prezidenta Zemana v nemocnici.

Článek

„Kdy jsem se to dozvěděl, to vám přesně neřeknu. Až poté, co jsem se stal terčem mediální štvanice,“ uvedl Vondráček.

Doplnil, že poté, co se o existenci záznamu dozvěděl, naléhal na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, aby video zveřejnil.

Babiš už není proti Vondráčkově kandidatuře do vedení Sněmovny

Domácí

Odkazoval na to, že pravost Zemanova podpisu byla od počátku zpochybňována. „Odpověď byla, že pouze se souhlasem pana prezidenta,“ pokračoval Vondráček.

Zeman podle něj podpis před návštěvou trénoval.

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve středu před novináři zveřejnil video, na kterém Zeman podepisuje svolání jednání Sněmovny na 8. listopadu a podpis komentuje.

Na záběru jsou vedle prezidenta Zemana, Mynáře a Vondráčka další osoby, mimo jiné také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský.

Návštěva u Zemana bez roušky může každého stát až 10 tisíc

Domácí

Podle médií podpisu přihlížela také prezidentova ošetřovatelka. Podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke návštěvníci porušili pravidla, protože neměli nasazený respirátor, což kritizovali také někteří opoziční politici.

Vondráček v neděli pochybení zdůvodňoval tím, že jednotku intenzivní péče (JIP) v minulosti nenavštívil.

„V prostředí, kde jsem byl, nikdo neměl ochranný oblek. Takže nevím, v jakém režimu tam pan prezident leží,“ odmítal také dotazy moderátora, jestli to není v současném pandemické situaci automatické.

Senát má o Zemanovi jasno, Sněmovnu brzdí ANO a SPD

Domácí

„Na oddělení jsem vstupoval s vydesinfikovanýma rukama a respirátorem FFP2. Poté, co jsem tam vstoupil, mi pan prezident nerozuměl,“ vysvětloval, proč si respirátor následně sundal.

Vystrčil: Video mě nepřesvědčilo

V pořadu vystoupil také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Uvedl, že ho video nepřesvědčilo, že se situace změnila a prezident již není neschopný vykonávat úřad.

„Před každým podpisem musí proběhnout nějaká myšlenková činnost, kterou z videa nevidíte,“ řekl Vystrčil.

„Pokud video něco dokazuje, tak to, že prezident není v dobrých rukou,“ uzavřel Vystrčil.

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

Domácí

Platí prý domluvený postup, podle kterého se obě komory připravují na aktivaci článku 66 ústavy. Podle něj bude prezident dočasně zbaven pravomocí.

Klíčové však podle Vystrčila bude aktualizované stanovisko ÚVN k Zemanově zdravotnímu stavu, o nějž požádá.

Organizační výbor Senátu bude podle Vystrčila jednat o 9. listopadu jako o možném termínu mimořádné schůze horní komory ke zdravotnímu stavu a schopnostem Zemana vykonávat funkci prezidenta.

Výběr článků

Načítám