Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vondráček nevěděl, že ho u Zemana natáčí. Vystrčil: Video mě osobně nepřesvědčilo

Autor: Mii - 
24. října 2021
12:45

Šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zveřejněné video s prezidentem Milošem Zemanem nepřesvědčilo, že hlava státu je zcela v pořádku. Hlavní slovo mají mít odborníci, proto se o případné aktivaci článku 66 bude rozhodovat až těsně před schůzemi Senátu a Sněmovny. Vystrčil to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) pak uvedl, že nevěděl, že byl natáčen, ve výsledku je ale rád, že existuje důkaz o jeho schůzce. Sdělil také, že nikdy nebyl na JIP, a tak přesně netušil, jak to tam chodí.

„Já to video beru tak, že vidíme, že pan prezident je v péči Ústřední vojenské nemocnice (…). Zároveň si myslím, že ten postup, který jsme si domluvili, zůstává v platnosti,“ řekl Vystrčil ke zveřejněnému videu a případné aktivaci článku 66, který by Zemana zbavil pravomocí. „Já nejsem lékař, mě osobně to video nepřesvědčilo,“ doplnil s tím, že před každým podpisem musí být vykonána myšlenková činnost, a to ze záznamu nelze zcela posoudit. „Ten, kdo by měl mít hlavní slovo, jsou odborníci.“

S finálním zhodnocením stavu prezidenta nicméně chce počkat, ani Senát ještě nestanovil konečné datum schůze, kdy o článku 66 bude jednat. „Je pravda, že ve hře je 9. listopad,“ sdělil Vystrčil. A pochválil nemocnici, že v pátek informovala, jak se zdraví Zemana vyvíjí. Pokud to takto bude dál pokračovat, možná ani nebude nutné znovu žádat zdravotníky o další zprávu, zmínil. „Konečně začíná být veřejnost pravidelně informována, zda je schopen vykonávat svůj úřad,“ neskrýval nadšení předseda Senátu.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vondráček, který je na zmíněném videu zachycen, sdělil, že si myslel, že je pořizována pouze fotografie. „Já to nevěděl (…). Byl bych klidnější, kdybych o tom věděl,“ řekl k proběhlému natáčení. Dozvěděl se to až se zpožděním. Nakonec však ocenil, že záznam existuje, alespoň schůzku nemůže nikdo zpochybňovat.

Komentoval i absenci roušky, za kterou byl kritizován. „Já jsem v životě na JIP nebyl, nemám žádnou zkušenost z nemocničního prostředí,“ uvedl Vondráček. „V prostředí, kde jsem byl, nikdo neměl ochranný oblek ani ochranu úst,“ řekl dále. Potkal podle svých slov i zdravotní personál, jenž také žádnou větší ochranu neměl.

S hradním kancléřem Vratislavem Mynářem se setkal 14. října zhruba kolem 10. hodiny dopoledne. Dohodli se, že pokud bude po obědě Zeman souhlasit, tak za ním bude moci přijet. Do pokoje za hlavou státu byl pak uveden.

Vystrčil následně odmítl, že by debata o schopnosti prezidenta, tedy vykonávat úřad, byla součástí politického boje. „Naprosto chybná úvaha,“ řekl rázně. Zdůraznil, že výherci voleb by ocenili, kdyby se Zeman uzdravil a celé jednání o vládě proběhlo standardně. „Jít za každou cenu hlasovat o článku 66, to je politicky chybné,“ tvrdí šéf Senátu.

Yarda ( 25. října 2021 04:36 )

Vzhledem k tomu jak pan Vystrčil vystupoval v TV by bylo nejlepší, kdyby se někam zastrčil a moc se nevystrkoval.

padrino ( 25. října 2021 00:38 )

Jak to,že neměli Zkutr s "termofilem" respirátory?

Blbos-Vystrcil ( 24. října 2021 20:55 )

Vy jste dva čůrrráci!

Blbos-Vystrcil ( 24. října 2021 20:54 )

Já jsem Tchaj-wanec!

jaias ( 24. října 2021 20:50 )

Tak nějak si mě pleteš, budiž. Já se jako ty chovat nebudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa