Čo hovorí bývalý policajný vyšetrovateľ na tragédiu pri filmovaní?

Počas štvrtkového natáčania filmu Rust v americkom štáte Nové Mexiko došlo k nešťastiu. Herec Alec Baldwin nechtiac postrelil ukrajinsko-americkú kameramanku Halynu Hutchinsovú a režiséra Joela Souzu zo zbrane, ktorá mala slúžiť ako rekvizita. Bývalý policajt a spisovateľ Peter Šloser hovorí, že ide o komplikovaný prípad.

24.10.2021 13:48
Peter Šloser, Polícia v rukách mafie Foto:
Peter Šloser podpisuje svoju knihu Polícia v rukách mafie.
debata

„Je to veľmi zložitá situácia, pretože v trestnom zákone, kde sa nachádzajú trestné činy proti životu a zdraviu, sa pri všetkých takýchto činoch vyžaduje úmysel. Ak Baldwin nevedel, že zbraň je streľbyschopná, tak sa nedopustil zločinu z nedbanlivosti.“

Alec Baldwin TASR Čítajte viac Herec Alec Baldwin pri nakrúcaní filmu nechtiac smrteľne postrelil kameramanku

Ďalej opisuje, ako by takúto situáciu riešila slovenská polícia. „Musela by sa zamerať na to, kto tú rekvizitu zamenil za zbraň, ktorá je schopná zraniť či dokonca zabiť. Človek, ktorý zbraň zamenil, by mohol byť stíhaný za úkladnú vraždu či jej prípravu, ale to len v prípade, že by sa mu dokázal úmysel spôsobiť niekomu smrť. Budú sa skúmať okolnosti, ako sa zbraň dostala na natáčanie a kto všetko s ňou mohol manipulovať. Ak by sa takýto prípad udial na Slovensku a ten, kto zabezpečil repliku, by sa nepriznal, vyšetrovanie a dokazovanie úmyslu by bolo veľmi náročné.“

Prop Firearm Movie Set Čítajte viac Šok a zármutok! Alec Baldwin sa už vyjadril k tragédii
Miesto nakrúcania westernu s názvom... Foto: SITA/AP, Andres Leighton
Prop Firearm Movie Set Miesto nakrúcania westernu s názvom "Rust" v Novom Mexiku, kde sa stala tragédia - herec Alec Baldwin počas natáčania filmu smrteľne postrelil kameramanku.

Pripomeˇmnme, že kameramanku Hutchinsovú previezol vrtuľník do Univerzitnej nemocnice Nové Mexiko v Albuquerque, kde svojím zraneniam podľahla. Dva dni pred nehodou pridala na Instagram video s popisom: „Jednou z výhod natáčania westernu je, že môžeš počas voľných dní jazdiť na koni.“ Souza bol po ošetrení zranení prepustený z nemocnice. Prípad vyšetruje polícia, ktorá zisťuje presné okolnosti nehody, a najmä to, aký typ munície bol použitý. Produkcia filmu bola dočasne pozastavená.

Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred... Foto: SITA/AP, Jim Weber
Prop Firearm Movie Set Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe.

Hutchinsová počas svojej kariéry natočila viac ako 30 filmov a televíznych seriálov. Smútok nad jej úmrtím vyjadrili na sociálnych sieťach fanúšikovia aj tvorcovia, ktorí s ňou spolupracovali, ako napríklad scenárista C. Robert Cargill. „Tak veľmi som miloval prácu Halyny Hutchinsovej. Nie je to len tragická strata pre film, ale pre toľkých z vás, ktorí ste s ňou pracovali. Vy a jej rodina ste dnes v mojich myšlienkach. Moje srdce je zlomené pre vás všetkých.“

Wanda Adamík Hrycová, filmová producentka Čítajte viac Producentka Wanda Adamík Hrycová ku tragédii: Na pľaci reálna zbraň nemá čo robiť!

Baldwin, ktorý je zároveň aj producentom filmu, si v pripravovanom westerne Rust zahrá Harlanda Rusta – vyhnanca, na ktorého hlavu je vypísaná štedrá odmena. Jeho trinásťročný vnuk Lucas je usvedčený z vraždy a Rust sa rozhodne zachrániť ho pred popravou obesením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alec Baldwin