Hlavní obsah

Ta čtvrtá. Nově zvolená Pirátka chce být pro kolegy osvěžení

Foto: Archiv Kláry Kocmanové

Nová pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Reklama

Osmadvacetiletá Klára Kocmanová je jednou ze čtyř pirátských poslanců, kteří se dostali do Sněmovny. Prosazovat chce sociální politiku a zkušenějším kolegům navrhovat řešení, která by je nenapadla.

Článek

Počet členů pirátského poslaneckého klubu se dá spočítat na prstech jedné ruky: Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek - a jeden nováček, osmadvacetiletá Klára Kocmanová.

Drobná tmavovláska kryla na středočeské kandidátce jako dvojka záda lídrovi Starostů Vítu Rakušanovi. Přesto se do Sněmovny nakonec dostala tak říkajíc „s odřenýma ušima“. Na rozdíl od hromady dalších pirátských kandidátů, které přeskákali vykroužkovaní kandidáti Starostů.

Pro spojení se Starosty prý ale sama hlasovala. „I když jsem si uvědomovala rizika, která to může nést. Ale ani mě nenapadlo, že se stane, co se stalo,“ říká s jistým zklamáním v hlase novopečená poslankyně.

Na rozdíl od svého stranického šéfa Ivana Bartoše ze sebe nesype slova jako kulomet, mluví spíš rozvážně. A u toho usrkává kávu se sójovým mlékem. Je vegetariánka? „Ano, snažím se jíst až vegansky,“ prozradí. Z etických důvodů. „Sněmovní jídelna nám moc nakloněná není, co jsem se tak dívala,“ rozesměje se.

Ve straně je spojená s lidmi, kteří jsou často v opozici k vedení. Do Sněmovny odchází z pozice asistentky kladenské senátorky Adély Šípové, hlasité kritičky spojení se Starosty, která po volbách dokonce vyzvala Ivana Bartoše k rezignaci.

Na jedné z pirátských kampaní spolupracovala s další kritičkou současného směřování, europoslankyní Markétou Gregorovou, na povolební fotografii se usmívá s europoslancem Mikulášem Peksou, který též nejde pro nesouhlasné stanovisko daleko.

Chce být ve Sněmovně svým třem kolegům opozicí? „Neřekla bych opozicí, spíš osvěžením,“ koriguje otázku. Neřízenou střelou, která by do malého klubu vnesla chaos, prý být nehodlá.

„Ale podle mého je dobře, že tam s nimi jsem. Probereme i možnosti, které si myslím, že by je beze mě vůbec nemusely napadnout. Na druhou stranu, my jsme všichni Piráti a chceme prosazovat stejné věci. I když se názorově trochu odlišujeme, jsme tam všichni ze stejného důvodu,“ popisuje.

Kdo je Klára Kocmanová

Narodila se 5. listopadu 1992 v Kutné Hoře, kde je nyní předsedkyní místního sdružení Pirátů a členkou radniční komise pro sociální záležitosti a komise pro životní prostředí. V minulosti pracovala na Krajském úřadě Středočeského kraje jako referentka odboru zdravotnictví, jako provozní v kavárně a koordinátorka středočeských Pirátů. Naposledy působila jako asistentka senátorky Adély Šípové.

Do Poslanecké sněmovny kandidovala jako dvojka ve Středočeském kraji.

Členkou Pirátské strany se stala v roce 2018, podporovatelkou je však už od jejího vzniku. „O politiku jsem se zajímala, ale nebyla tady žádná strana, která by se mi ideologicky nebo názorově líbila. U Pirátů mě oslovilo, že vznikli takzvaně odspodu. Z touhy, že když si nemůžu vybrat, tak si vytvořím něco vlastního,“ popisuje.

Celou střední školu se prý těšila na to, až bude moci jít volit a spolupodílet se na rozhodování o tom, kdo vládne. Ve své domovské Kutné Hoře působí mimo jiné v komisi pro sociální záležitosti - právě to je pro ni téma číslo jedna, kterému se v Poslanecké sněmovně chce věnovat.

Jak říká, v sociálních tématech žije od malička. „Protože jsou oba moji rodiče hendikepovaní, setkávala jsem se vlastně od narození se spoustou věci týkajících se sociální politiky,“ vysvětluje Kocmanová.

Důležité téma je pro ni i bydlení - které podle ní nikoho dlouho nezajímalo, teď se objevilo v předvolební kampani a hrozí, že zase vyšumí. K tématu ji prý dovedly i zkušenosti jejích přátel, kteří si vlastní bydlení nemohou dovolit a kvůli snahám našetřit si na něj jsou nuceni příliš dlouho bydlet u rodičů nebo ve spolubydlení.

„Z hlediska společenského přijetí jsou braní jako méněcenní, když to tak řeknu. Což já tak nevnímám, a proto bych ráda, aby pro ně ty možnosti byly lepší,“ dodává.

Kromě zákona o podpoře bydlení chce prosadit redefinici znásilnění v trestním řádu a také manželství pro všechny. „Nejsem si jistá, jak to dopadne v tomto složení vlády, ale stejně za to budu bojovat,“ říká.

Rodina mě „pohlídá“

Před zvolením do Sněmovny pracovala jako asistentka senátorky nebo krajská koordinátorka Pirátů. Pracovala ale také jako provozní v kavárně nebo referentka na krajském úřadě. Nebojí se, že se jí teď ze světa velké politiky zamotá hlava?

„Přemýšlím nad tím hodně a nechci, aby mě to semlelo. Myslím, že od toho mám svoji rodinu a přátele, kteří mě udrží v realitě. Už jsem se s nimi domluvila, že mě nenechají se odtrhnout,“ slibuje.

Maminka ji v politice podporuje, tatínka prý však bude muset svou prací ve Sněmovně v následujících čtyřech letech teprve přesvědčit. Piráty v minulosti volil, ale pak utekl k jiné straně.

„V tuhle chvíli se o politice vůbec bavit nemůžeme, protože se na ní neshodneme, já se s ním ale ráda budu bavit o jiných věcech. Vím, že přeci nemám patent na jediný správný názor,“ krčí rameny čerstvá poslankyně.

Ve čtyřhlavém pirátském klubu se na ni určitě bude více obracet pozornost, než kdyby byla obklopena dvěma desítkami kolegů. Vzhledem k otevřenému pirátskému fóru, které si od počátku může přečíst každý, prý už ale má určitý trénink v tom, co a jak říkat na veřejnosti.

První větší pozornost veřejnosti si užila už během kampaně, kdy její tvář visela na plakátech a mnohé muže víc než svými sliby zaujala svými půvaby. „Překvapilo mě, že mi začalo chodit hodně zpráv s pozváním na rande,“ rozesměje se. A přijala nějaké? „Ne, v tomhle neexperimentuju. Ale zase to neodsuzuji, jestli si o mně zjistí něco víc a začnou se zajímat o mé názory a politiku, tak by to bylo vlastně fajn,“ popisuje mladá poslankyně.

Reklama

Doporučované