Další ochromení autoprůmyslu? Čínská vláda omezila výrobu hořčíku potřebného do hliníkových dílů

Evropský autoprůmysl by kromě chybějících počítačových čipů mohl ochromit i nedostatek hliníkových dílů. Varuje před tím německý deník Handelblatt, podle kterého to může vést k dalším odstávkám továren. Za nově problémy může hlavně situace v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba v automobilce Volkswagen

Automobilový průmysl se už nyní potýká s nedostatek čipů. Ilustrační foto | Foto: Swen Pfoertner | Zdroj: Reuters

Čínská vláda omezila energeticky náročnou výrobu horčíku, který je důležitou složkou hliníkových slitin. Německé kovodělné sdružení očekává, že zásoby pro Evropu budou vykoupené v řádu několika týdnů.

Toyota, Tesla nebo Hyundai. Některé automobilky nemají problémy s nedostatkem čipů a krizi zvládají

Číst článek

Podle deníku Financial Times se těmito problémy zabýval i nedávný summit Evropské unie - na možnou krizi prý upozorňovala hlavně spolková kancléřka Angela Merkelová a český premiér Andrej Babiš (ANO).

Hliníkové slitiny jsou důležité hlavně pro elektromobily, protože se díky nim výrazně snižuje váha auta.

Desítky tisíc míst

Automobilový průmysl se už nyní potýká s nedostatkem čipů, kvůli kterému zastavila v pondělí výrobu i Škoda Auto. Odstávka potrvá i příští týden.

Současná krize postihne v České republice podle předsedy nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslava Součka především menší subdodavatelské firmy, které za sebou nemají silnou mateřskou zahraniční společnost. Ohroženy můžou být až desítky tisíc pracovních míst.

Výrobu ale zdržuje i dalších dílů „Problémy s dodávkami se týkají de facto všech surovin včetně plastů a celoželezných dílů. Samozřejmě se do toho ještě promítá velmi rychlý nárůst cen energií, čili situace je celkově složitá,“ vysvětlil pro Radiožurnál ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Václav Jabůrek, hbc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme