Ježíšek to letos bude mít nejtěžší za posledních deset, možná dvacet let. V případě, že chcete pod stromečkem najít nejžádanější elektroniku, budete si muset pospíšit, připlatit nebo mít velké štěstí. Čipový hladomor dále trvá a přidávají se k němu další komplikace ve výrobě i ve světě logistiky. Hlavním pravidlem letošních Vánoc tak je nakupovat brzy a počítat s vyššími cenami.

Podobně jako výrobci automobilů se i výrobci spotřební elektroniky rozhodli využít dostupné čipy k tomu, aby maximalizovali obrat i zisky, a soustředí se tak na výrobu a prodej dražších zařízení, a ne na to, aby získali větší podíl na trhu za cenu téměř nulových marží. Nejvíce tak na trhu před vánočními svátky budou chybět ty tradičně nejprodávanější věci – dostupné telefony, levnější notebooky i další zařízení, včetně klasických rodinných dárků, tedy televizorů a velké bílé techniky.

„Nedostatek polovodičů, komponentů a obecně materiálů se dotýká celého technologického odvětví i oborů daleko za ním. V naší nabídce se tak staly nedostatkovým zbožím například i pračky nebo sušičky. Poptávka je větší než nabídka i u levnějších televizorů,“ vysvětluje mluvčí Samsungu David Sahula.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se