Hlavní obsah

Britská skupina Duran Duran: Jsme lepší kamarádi než kdykoli dřív

Právo, Nikolas Krofta

Čtyřicet let uběhlo od vydání prvního singlu Planet Earth a prvního, eponymního alba britské skupiny Duran Duran. V těchto dnech vydává svou patnáctou studiovou desku Future Past, která, podobně jako tři předešlé, míchá hudební minulost se současností. V německém Hamburku jsme se bavili se zakládajícími členy, baskytaristou Johnem Taylorem a klávesistou Nickem Rhodesem.

Foto: John Swannell

Skupina Duran Duran, zleva Nick Rhodes (klávesy), John Taylor (baskytara), Simon Le Bon (zpěv) a Roger Taylor (bicí).

Článek

Podobně jako u vašich posledních alb Red Carpet Massacre, All You Need Is Now a Paper Gods jste na novince opět sázeli na různé producenty a různé hosty. Proč?

Taylor: Před natáčením každého nového alba se s Nickem bavíme o tom, o čem by mělo být a kdo by naše vize mohl obohatit. Mark Ronson, se kterým jsme v minulosti dělali již několikrát, tentokrát produkoval pouze písničku Wing. Zbytek dělal Erol Alkan.

Rhodes: A dvě písničky producentsky zaštítil Giorgio Moroder, což pro nás bylo obrovské potěšení. Má přítelkyně ví, že jeho tvorbu obdivujeme, a přes několik známých nám s ním domluvila společnou večeři. Jako překvapení. Vytvořili jsme spolu písničky Beautiful Lies a Tonight United a musím říct, že jsem nečekal, že se nám s touto legendou bude tak dobře pracovat.

Moroder stál za světovými úspěchy Donny Summer, Davida Bowieho a Blondie a postaral se o to, aby se písničky z filmů Top Gun nebo Flashdance staly hity. Doufali jsme v dobrou spolupráci, ale nikdo nikdy nemůže zaručit, že si bude v rámci kreativního procesu s někým rozumět. V minulosti se nám několikrát potvrdilo, že fráze „nikdy nepotkej své idoly“ je často pravdivá.

Kdo ještě se na nové desce podílel?

Taylor: Na albu hostují i japonská skupina Chai, švédská zpěvačka Tove Lo, britská raperka Ivorian Doll i pianista Mike Garson, který se proslavil u Davida Bowieho. Spolupracoval ale i se Smashing Pumpkins nebo Nine Inch Nails. U hostů a producentů nám nikdy nešlo o svezení se na jejich jménech. Jde nám o to, rozvinout naše nápady.

Rhodes: Na albu Red Carpet Massacre, které v době vydání hodně lidí nepochopilo, jsme mimo jiné spolupracovali s Justinem Timberlakem. Několik mých kolegů z té kooperace zprvu nemělo velkou radost. Ale nakonec všichni pochopili, že Justin je nejenom skvělý zpěvák, ale i autor a producent.

Foto: Stephanie Pistel

Skupina Duran Duran vznikla v roce 1978 v britském Birminghamu.

Na novince vás doprovází i kytarista britských Blur Graham Coxon. To je vskutku pozoruhodná spolupráce, spojení britských legend osmdesátých a devadesátých let. Čí to byl nápad?

Rhodes: Mám dojem, že s tím přišel John. Graham měl původně hrát pouze ve dvou nebo třech písničkách. Nakonec nahrál album téměř celé a už jsme se bavili o tom, že by s námi hrál i na koncertech. Zatím s námi stál na pódiu v několika televizních pořadech, kde jsme hráli písničku Invisible, první singl z nového alba. Zbytek ukáže čas.

Do jaké míry ovlivnila album Future Past pandemie?

Taylor: Když začala, práce na albu byly v plném proudu. Postupně jsme je ale museli zastavit. Když jsme se po devítiměsíční přestávce ve studiu opět potkali, všichni jsme nové písničky chtěli dotáhnout do finální podoby. Měli jsme obrovskou chuť do práce. Řekl bych, že v té fázi vzniklo mnoho dobré muziky. A náš zpěvák Simon Le Bon měl ještě víc inspirace pro své texty.

Dne 4. prosince 1988 jste odehráli svůj první koncert v Praze v absolutně přeplněné Sportovní hale v Holešovicích. Jak na ten večer vzpomínáte?

Taylor: Pamatuji si, že jsem stál vedle pódia a připravoval se na koncert. V ten okamžik Nick běžel k našemu tour manažerovi a řekl mu, že je hala absolutně přeplněná a že pořadatel zcela určitě nedodržel domluvenou kapacitu. Ale samozřejmě jsme šli hrát a koncert byl skvělý. Úplně jsme zapomněli na to, že jsme byli v tehdy ještě komunistické zemi.

Rhodes: Miluju Prahu a pevně doufám, že se do tohoto skvělého města vrátím. Buďto s Duran Duran, nebo alespoň jako turista. Naposledy jsme v Praze koncertovali po vydání alba All You Need Is Now. A na konci devadesátých let jsme v Českém Krumlově natočili videoklip k našemu singlu Out Of My Mind z alba Medazzaland a potažmo k filmu Svatý, s Valem Kilmerem v hlavní roli. V té době s námi ale John nehrál.

John se k vám společně s bubeníkem Rogerem Taylorem a kytaristou Andym Taylorem vrátil na začátku nového tisíciletí. Došlo ke comebacku té nejslavnější sestavy. Vydali jste album Astronaut a absolvovali turné. Andy Taylor ale opět a zřejmě definitivně odešel. Stýská se vám někdy po kapele plné Taylorů, kteří nejsou ani sourozenci, ani příbuzní?

Rhodes: Po hudební stránce to bylo dokonalé. Byla to sestava, se kterou jsme slavili naše první větší úspěchy na začátku osmdesátých let. Potom šlo všechno strašně rychle. Možná příliš rychle.

Po letech jsme se opět potkali a album Astronaut se nám povedlo. I koncerty byly skvělé. Stačí se podívat na záznam Live From London. Bylo to DVD pořízené na posledních dvou koncertech ve Wembley v Londýně, které jsme odehráli v roce 2004. Dohromady jich tam bylo pět.

Taylor: Když se nejslavnější sestava Duran Duran opět dala dohromady, došlo k něčemu mimořádnému. Najednou mi došlo, že mi kapela hodně chyběla. A že se z nás konečně stali opravdu skvělí kamarádi.

Když jsme v osmdesátých letech měli všechny ty vyprodané koncerty a miliony prodaných alb, byli jsme asi moc mladí. Potom jsme už byli trochu moudřejší. A já se ve společnosti Simona, Rogera, Andyho a Nicka cítil opravdu skvěle.

Následně se ale začala opakovat historie. Opět začaly problémy s Andym. A já najednou věděl, že s ním musíme ukončit spolupráci. Kdybychom to neudělali, kapela by se zřejmě rozpadla definitivně, a to by byla obrovská škoda.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám