Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Diamantů bude málo a výrazně podraží, varuje největší světový těžař. Dodávky budou omezené

Diamanty jsou nejlepším přítelem žen, říká se. Stejně jako si vybíráte do svého života kvalitní a dobré kamarády, stejně by tomu mělo být i u šperků. Vybírejte kousky z udržitelných a ekologických materiálů. foto: Profimedia.cz

Největší světový těžař diamantů, ruská skupina Alrosa, varoval, že dodávky drahých kamenů budou několik let omezené, mimo jiné kvůli odstávkám dolů a nedostatku nových těžebních projektů.
  7:19

Zásoby společnosti Alrosa spadly na historické minimum. Poptávka oživila po loňském útlumu, který způsobila pandemie covidu-19, konstatoval náměstek generálního ředitele Jevgenij Agurejev. „Naše odvětví bude pracovat s omezenými dodávkami,“ řekl v rozhovoru s Financial Times (FT).

Protipandemické uzávěry a slabá poptávka loni těžbu diamantů srazily o zhruba 20 procent, uvádí konzultační firma Bain. Činnost zastavily i velké doly. Příkladem může být australský důl Argyle, který spadá pod těžařskou společnost Rio Tinto. Než loni v listopadu pozastavil provoz, produkoval zhruba desetinu světových dodávek diamantů.

Společnost Bain očekává, že poptávka po diamantech se bude v příštím desetiletí držet na konstantní úrovni. Situace bude podle Agurejeva nesnadná, ale pomůže zabránit tomu, aby se opakoval pád cen diamantů kvůli jejich přebytku na trhu, jako se stalo například v roce 2016.

„Na jednu stranu je to výzva, protože je poptávka a dodávky jsou omezené,“ řekl. „Na druhou stranu je to dobrá situace, neboť na trhu nebude přebytek,“ dodal.

Společnost Alrosa má za to, že nedostatek diamantů zvýší jejich cenu, která je nyní nižší, než byla před počátkem pandemie. Ruský těžař očekává, že prodej diamantových šperků v celém odvětví letos dosáhne nového rekordu 90 miliard dolarů (bezmála dva biliony Kč).

Situaci komplikuje šíření koronaviru a počasí. Alrosa má doly v Rusku a v jižní Africe. Státem ovládaná společnost, která se na světové produkci surových diamantů podílí více než třetinou, se snaží znovu dostat do provozu ruský důl Mir. V roce 2017 zde kvůli průsakům vody zahynulo osm horníků. Spuštění Miru ale bude trvat „pět až sedm let“, řekl Agurejev

„Zvýšení produkce nelze dosáhnout snadno,“ konstatoval. „Jakmile se jednou rozhodnete, že produkci upravíte, není snadné znovu začít za jeden, dva měsíce nebo za půl roku. Pracujeme v regionech, kde panují nelehké podmínky a jež se nesnadno logisticky obsluhují,“ vysvětlil.

Autoři: ,