V neděli přibylo v Česku osmnáct set případů covidu. Začíná rozvoz Pfizeru k praktikům

Laboratoře v Česku v neděli odhalily 1823 případů nákazy koronavirem. Je to více než dvojnásobek oproti předchozí neděli a nejvíc za druhý víkendový den od začátku dubna, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí začala distribuce vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech do ordinací praktických lékařů, kteří si jich objednali zhruba čtyřicet tisíc. Zájem o očkování nyní narůstá, pravděpodobně kvůli novým vládním opatřením, o dalších má kabinet rozhodovat i v pondělí.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Dál se výrazně zvyšuje počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Takzvané incidenční číslo stouplo ze 191 na 201.

I když jsou počty hodnoty infikovaných na úrovni z přelomu března a dubna, kdy v Česku doznívala zatím nejsilnější vlna epidemie, počet hospitalizovaných je nyní několikanásobně nižší. Koncem března bylo v nemocnicích přes 7500 nakažených, zhruba osmkrát víc než teď. Nemocniční péči teď potřebuje 885 lidí, minulou neděli jich bylo 526. 

Během jarní vlny epidemie byla ve vážném stavu zhruba čtvrtina z hospitalizovaných. Nyní vyžaduje intenzivní péči zhruba 15 procent lidí v nemocnicích. Souvisí to s očkováním a vysokým počtem obyvatel, kteří už covid prodělali. Momentálně je ve vážném stavu 131 nakažených.

Počet úmrtí v souvislosti s nákazou stoupl na 30 625. Jen za uplynulý týden zemřelo s covidem 61 lidí, přitom za celé září eviduje ministerstvo 45 obětí. Za celou dobu epidemie, tedy od začátku loňského března, bylo v Česku zaznamenáno víc než 1,73 milionu případů covidu-19. Naprostá většina nakažených se vyléčila. 

Comirnaty míří k praktikům

Vakcínu od firem Pfizer/BioNTech začal v pondělí distributor Avenier rozvážet do ordinací praktických lékařů, kteří si ji objednali. Za čtyři pracovní dny minulého týdne si objednalo vakcínu Comirnaty 876 ordinací praktiků a 22 ordinací pediatrů, dohromady jde o 39 tisíc dávek, napsal premiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích.

Praktici by měli objednané dávky vakcíny obdržet do pátku, řekl mediální zástupce firmy Avenier Martin Nesrsta. „Distribuce probíhá v rámci celé České republiky. Počítáme, že v průběhu tohoto týdne budou do ordinací dodány veškeré objednávky, které lékaři vytvořili v průběhu minulého týdne,“ uvedl.

Proti covidu-19 se lidé nechávají očkovat většinou v nemocničních očkovacích centrech, zapojeno je také zhruba 3400 ordinací praktických lékařů. Těch je v Česku kolem 6800 pro dospělé a kolem 4800 pro děti a dorost.  

Minulý týden podle Babiše praktici aplikovali osm tisíc dávek vakcín jiných výrobců, je to dvojnásobek množství z předcházejícího týdne. Tempo očkování se v Česku zvýšilo, proto by se zájemci podle premiéra měli registrovat. Babiš také uvedl, že větší zájem o očkování je důsledkem rozhodnutí vlády, že se od 1. listopadu nebudou z veřejného pojištění až na výjimky hradit testy na covid.

Firma Pfizer/BioNTech do poloviny října rozvážela vakcíny do 35 distribučních míst v nemocnicích ve všech krajích, jejich celková maximální kapacita byla asi dva miliony dávek. Očkovací látku je možné skladovat šest měsíců při teplotě minus 60 až minus 90 stupňů Celsia, vláda proto rozhodovala o nákupu speciálních mrazicích boxů. 

Očkování jako vstup na pracoviště?

V pondělí zasedal také Ústřední krizový štáb. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání uvedl, že ministerstva zvažují úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci nemohli na pracoviště. To zavedla například Itálie. Podle Hamáčka by to mohlo výrazně zvýšit zájem o očkování. 

Podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira by ale takové opatření způsobilo velké problémy. Tak zásadní krok by stát měl podle něj nejprve důkladně projednat se zaměstnavateli, aby znali parametry tohoto záměru. „Neumíme si představit, že by stát vybraným lidem zakázal pracovat. Výpadek stovek tisíc zaměstnanců z pracovního procesu by s jistotou paralyzoval nejen ekonomiku, ale chod celé země,“ uvedl.

Hamáček po jednání štábu řekl, že možnost změny zákoníku práce posoudí ministerstvo práce a sociálních věcí. Změna by měla fungovat tak, že zaměstnanec bez dokladu (potvrzení o bezinfekčnosti –⁠ pozn. red.) by nemohl na pracoviště, překážka by byla na jeho straně. „Povinnost předložit by přešla na zaměstnance včetně úhrady nákladů,“ uvedl vicepremiér.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu z 25. října (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale Hamáčkova slova odmítl s tím, že nic takového se na radě vlády v pondělí neprojednávalo. „Nevím, jestli byl pan Hamáček připojen na radě vlády, která byla on-line, ale že by tam toto téma vznesl, to nezaznělo,“ řekl Vojtěch.

Babiš po pondělním jednání vlády řekl, že se ve středu v poledne k věci sejde tripartita. On sám návrh nepovažuje za dobrý. „Já si na první dobrou nemyslím, že je to dobrý nápad, protože nebylo definováno jak často (kontrolovat, pozn. red.). Souhlasím, že v situaci, kdy nejsou lidi na práci, to může být problém,“ okomentoval záležitost.

Proti je kvůli nedostatku pracovníků v některých oborech například ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V případě zavedení povinnosti by podle něj někde hrozil kolaps. Uvedl, že dopoledne, kdy se informace objevila, zaznamenal od zaměstnavatelů řadu negativních reakcí.

Testování ve školách

Kvůli zhoršující se epidemické situaci v několika regionech doporučily krajské hygienické stanice delší podzimní prázdniny. V desítkách škol se tak v pondělí neučilo.

Protikoronavirová opatření na základních a středních školách měla na programu pondělního jednání vláda. Rozhodla, že v okresech, kde bude týdenní výskyt případů vyšší než tři sta na sto tisíc obyvatel, se budou neočkovaní žáci základních a středních škol po podzimních prázdninách testovat. V termínech 1. a 8. listopadu půjde konkrétně o okresy: České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Kabinet také rozhodl, že neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátory.

Změny nastanou také u cestování. Neočkovaní lidé už nebudou muset po příjezdu do České republiky z rizikových zemí na takzvané mapě cestovatele nastoupit do samoizolace. Zachována bude povinnost testu a nošení respirátoru.

Události: V osmi okresech se budou školáci po prázdninách testovat (zdroj: ČT24)