Hlavní obsah

Sex s novým partnerem aneb Jak dlouho bychom měly s prvním milováním otálet

Zatímco v dobách minulých bylo pravidlem, že partneři okusili sex až po svatbě, v současné době si můžeme vzrušující chvíle užívat klidně i po první schůzce. Je to ale správně? A existuje vůbec ideální chvíle na to, kdy se s novým partnerem oddat prvnímu milování? Nejen na tyto otázky odpovídá psycholožka Lori Lawrenzová.

Foto: Profimedia.cz

Pomalé vytváření sexuálního napětí přispívá následně k intenzivnějšímu sexuálnímu prožitku.

Článek

Už dávno odzvonilo dobám, kdy lidé s prvním společným sexem otáleli. Naopak, aktuálně je sex vnímán jako nedílná součást téměř každého začínajícího vztahu. Přesto je dobré vědět, že bychom frekvenci milování neměly vnímat jako barometr kvality vztahu.

„Pokud se milujeme s někým, kdo se nám líbí, automaticky předpokládáme, že dotyčný naše city opětuje. Pravda ale je, že sex není přesným ukazatelem emocionální intimity,“ upozorňuje klinická psycholožka Lori Lawrenzová pro Woman’s Health.

I proto se vyplatí, když nad prvním sexem s novým partnerem budete přemýšlet a především se smíříte se skutečností, že sex není ve všech případech znakem lásky a oddanosti.

Sex na první schůzce

Většina žen zažila situaci, kdy po skvělém večeru stráveném ve společnosti zajímavého muže došlo na lámání chleba. Odejít, či neodejít? Pomilovat se, či otálet? Podle psycholožky Lawrenzové neexistuje na tyto otázky správná odpověď. To je jednoduše dáno tím, že každý člověk je jiný.

Po kolika schůzkách zjistíte, že to s vámi muž myslí vážně

Vztahy a sex

„Pokud obě strany souhlasily a sex na první schůzce nevnímají jako problém, pak směle do postele! Na druhou stranu platí, že pokud cítíte, že nechcete se sexem pospíchat, neměla byste se mu hned po prvním rande oddávat,“ vysvětluje Lawrenzová.

Koneckonců pomalé vytváření sexuálního napětí přispívá k následně intenzivnějšímu sexuálnímu prožitku. „Pokud partneři touží po dlouhodobém vztahu, pak sex na prvním rande může zabránit rozvoji emocionálního spojení,“ tvrdí psycholožka.

Její slova potvrzuje také studie z roku 2014, která byla zveřejněna v odborném časopise Journal of Sex Research.

„Tato studie prokázala, že pomalé randění, které nebylo v prvopočátcích doplněno o sexuální aktivitu, vedlo k pevnějším dlouhodobým vztahům,“ říká Lori Lawrenzová.

Pravidlo tří schůzek

Pravděpodobně už jste zaslechly, že ideální doba na sex s novým partnerem přichází po třetí schůzce. Bohužel ani toto pravidlo není šťastné a rozhodně nezaručuje, že po třetí schůzce budete na milování zcela připravena.

„Jakákoliv pravidla ohledně doby, kdy se poprvé milovat s novým partnerem, vnímám skepticky. Podle mého názoru si každý člověk musí najít svůj počet schůzek, které chce absolvovat před prvním sexem. Někomu postačí jedno rande, někdo jich bude potřebovat sto. Obě varianty jsou ale naprosto v pořádku,“ míní Lori Lawrenzová a dodává, že samozřejmě je důležité, aby se s vaším pohledem na milování ztotožňoval také partner.

Průzkum společnosti Groupon z roku 2017 ale zjistil, že většina párů čeká s prvním milováním až do osmého rande.

Důvody, proč neustále přitahujete nesprávné muže a jak to zvrátit

Vztahy a sex

Na co myslet před prvním sexem?

V první řadě opravdu myslete na to, že neexistuje žádné pravidlo, které by říkalo, kdy si poprvé dopřát s partnerem sex. A tak záleží výhradně na vašich pocitech a intuici, zda budete se sexem otálet, nebo se mu rychle oddáte. Pokud váš nový partner na sex naléhá, avšak vy jeho pocity neopětujete, není nic špatného, když milování odmítnete.

Vztahová terapeutka Chloe Carmichaelová doporučuje, abyste mu například řekla: „Opravdu mi tvá nabídka lichotí a také cítím, že mezi námi proudí sexuální chemie, ale toužím po dlouhodobém vztahu, a tak nechci zbytečně předbíhat.“

Pokud daný člověk váš postoj nepochopí, nemá smysl s ním nadále udržovat kontakt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám