Hlavní obsah

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Na pultech tuzemských obchodů se zabydlely čtyři nové iPhony s číslovkou 13 v názvu, především dva modely z řady Pro představují to nejlepší v nabídce společnosti Apple. Konkurence ale také nelení a již nyní nabízí velmi zajímavé alternativy.

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archív výrobce

 
Článek

Na náročné uživatele cílí iPhony 13 Pro a 13 Pro Max. Tomu odpovídají i jejich cenovky, které startují na částce 28 990 Kč, respektive na 31 990 Kč v případě verze Pro Max. Vyšplhat se s vyšší pamětí ale mohou až na 47 390 Kč.

Za tuto částku případní zájemci získají špičkový čip Apple A15 Bionic, který je výrazně rychlejší než v případě předchůdce. Už v případě dvanáctek byla ale práce tak plynulá, že to lidé poznají spíše jen u výkonnostně náročnějších aplikací. Jde o šestijádrový čip, který má dvě výkonná jádra a čtyři energeticky úsporná.

Moderní smartphony nabídnou špičkový výkon a prémiové fotoaparáty.

Oba nové iPhony z řady Pro využívají OLED panel, který se chlubí jasem 1000 nitů a obnovovací frekvenci až 120 Hz. Obnovovací frekvence se nicméně mění dynamicky, v reálném čase klesá až na 10 Hz. Menší třináctka nabídne úhlopříčku 6,1 palce, větší pak 6,7 palce.

I když je vzhled obou novinek prakticky totožný jako u předchůdců s číslovkou 12 v názvu, třináctky mají mít zcela přepracované fotoaparáty na zadní straně. Všechny tři objektivy nyní nabízejí noční režim a zvládnou pojmout více světla. V praxi byste údajně tak již neměli poznat rozdíl v kvalitě, i když se rozhodnete ve špatných světelných podmínkách fotit teleobjektivem či širokoúhlým fotoaparátem.

Novinkou je podpora makrofotografie, Apple to však nevyřešil samostatným objektivem jako konkurence, fotit snímky z extrémní blízkosti je možné hlavní kamerou.

Levné iPhony 13 zmizely z obchodů

Mobil

Skládací displej, ohebná konstrukce

Drtivá většina konkurentů nových iPhonů se snaží zaujmout atraktivnější cenovkou, jen málo výrobců nabízí něco navíc. Jedním z nich je jihokorejský Samsung, který před letošními Vánocemi láká na dva modely se skládacími displeji. Ty se složí do kapsy podobně jako list papíru.

Model Z Fold3 je stejně jako předchůdce určen uživatelům, kteří touží po maximální produktivitě a zároveň po zábavě na nejvyšší úrovni. Skládací konstrukci využívá k tomu, aby jeho majitelé mohli využívat smartphone také jako tablet. V útrobách se ukrývá ohybný displej s úhlopříčkou 7,6 palce, menší obrazovka je pak zvenčí, ta se používá ve složeném stavu. Novinkou je podpora dotykového pera S Pen.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Fold3 5GVideo: Novinky

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Flip3 5GVideo: Novinky

Z Flip3 je opět designovým skvostem. Skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. V zavřeném stavu poslouží i jednoduchý informační displej na vnější straně. Ten je nicméně daleko větší než u předchůdce.

Levnější je Z Flip3, jeho ceny startují na 26 990 Kč. Větší Z Fold3 se dá pořídit za 46 990 Kč.

Smartphony s ohebnými displeji jsou fenomén. Jak je to ale s opravami?

Mobil

Cena hraje prim

Prémiové telefony se špičkovou výbavou ale nemusí stát desítky tisíc korun, jak ukazuje čerstvá novinka Xiaomi 11T Pro. U ní byla cena stanovena na 15 990 Kč, v některých ohledech přitom konkurenci od Applu překonává. Řeč je například o extrémně rychlém 120W nabíjení, kdy zcela vybitý telefon dobijete na 100 % za pouhou čtvrthodinu.

Lákadel má ale tato čínská novinka daleko více. Nabízí špičkový osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 888, který má dost výkonu i pro nejmodernější aplikace a hry, 8 GB operační paměti a 128 nebo 256GB úložiště. Rychlý 120Hz displej má úhlopříčku 6,67“ a rozlišení Full HD+. Trojitý fotoaparát vzadu patří také k tomu nejlepšímu, co je aktuálně k mání.

Překvapivě lze cenu výkonných telefonů srazit ještě níže. Aktuálně nejlevnějším modelem s čipsetem Snapdragon 888 je Realme GT 5G, pořídit se dá už za 12 990 Kč. Ten také nabídne rychlý 120Hz displej, avšak tentokrát s úhlopříčkou 6,43“. Daní za nižší cenovku je podobně jako u Xiaomi 11T Pro absence vodotěsné konstrukce.

Chytrý telefon Xiaomi 11T ProVideo: archív výrobce

Foto: archív tvůrců

Realme GT 5G

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám