Hlavní obsah

Zákaz vstupu do práce bez testu či očkování? Už se to zvažuje, řekl Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Končící ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí uvedl, že pokud se bude epidemiologická situace dále zhoršovat, dojde ke zpřísnění opatření. Jednou z možností pak podle něj je, že by do práce mohli jít jen lidé, kteří se mohou prokázat potvrzením o bezinfekčnosti. Případné testy by si pak museli zaměstnanci hradit sami.

TK po jednání krizového štábu 25.10.2021Video: ČTK

 
Článek

„Pokud by se situace dále zhoršovala, došlo by ke zpřísnění opatření. Konkrétně by došlo k rozšíření míst, kde by bylo potřeba se prokazovat potvrzením o očkování, testu či prodělání covidu,“ řekl po jednání štábu Hamáček.

Podle něj by mohlo být potvrzení o bezinfekčnosti vyžadováno například nově na pracovišti. „Případné testy by si musel hradit zaměstnanec. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje výklad příslušného paragrafu zákoníku práce za tímto účelem,“ uvedl.

ON-LINE: Za neděli přibylo 1823 nakažených

Zahraniční

„A pokud by nebyl zaměstnanec potvrzení o bezinfekčnosti schopný předložit, tak by to znamenalo překážky na straně zaměstnance,“ doplnil Hamáček.

Ministr také vysvětlil, že se jedná o princip „italského systému“, kdy se musí zaměstnanec prokázat zaměstnavateli, že je negativní, jinak nejde do práce.

Plošné testování žáků v osmi okresech

Hlavní prioritou pak podle Hamáčka je, aby nedošlo k uzavírání škol. V prvním listopadovém týdnu se ale chystá plošné testování ve školách v okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než 300 případů na 100 tisíc obyvatel.

Neočkovaní učitelé budou muset mít ve výuce respirátory

Domácí

„Podle aktuálních dat se bude testování ve školách týkat osmi okresů, hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji,“ řekl Hamáček. Právě na severu Moravy je epidemiologická situace nejhorší.

Z dat o covidu plyne, že testy ve školách budou v okresech Prachatice, České Budějovice, Opava, Šumperk, Prostějov, Ostrava-město, Brno-venkov a Karviná.

Hamáček také uvedl, že příjezdový formulář bude zachován i po rozhodnutí soudu o zrušení povinnosti ho vyplňovat při návratu do České republiky. „Ministerstvo zdravotnictví doplní odůvodnění,“ naznačil.

Soud zrušil povinnost vyplňovat příjezdový formulář

Domácí

V posledních dnech skokově rostou počty nově nakažených. Za neděli přibylo například 1823 nakažených, což je zhruba o 1100 více než před týdnem.

„Situace se zhoršuje, roste počet případů i hospitalizací. U hospitalizovaných jsou ale čísla lepší než v minulých vlnách,“ uvedl také šéf krizového štábu.

Vláda zrušila testy zdarma a zmírnila pravidla pro děti

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám