Hlavní obsah

Nebezpečný termostat mohl zabíjet. ČOI ho zakázala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej nebezpečného polského termostatu Termostat – Regulator temperatury ZUH TOMAR typ RT-2C. Lidem hrozí vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Výrobek není dostatečně zabezpečen k manipulaci po připojení do síťové zásuvky.

Foto: Česká obchodní inspekce

Nebezpečný výrobek

Článek

„ČOI u výrobku zjistila vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti uživatele,” napsala inspekce v tiskové zprávě.

Uživatel termostatu podle ČOI není chráněn proti náhodnému dotyku živých konců napájecího přívodu výrobku zasunutého do zásuvky. Přívod se totiž může z výrobku vytrhnout kvůli nedostatečnému mechanickému zajištění.

Stejně tak není dostatečně zajištěno ani pouzdro výrobku, proto se mohou odhalit části termostatu, které jsou při běžném užívání pod napětím.

Problematický je i možný dotyk uživatele částí, které pod napětím obvykle nejsou, ale jsou vodivé a po připojení do výstupní zásuvky bez ochranného kontaktu znamenají riziko úrazu elektrickým proudem.

Nebezpečnou varnou konvici lze zapnout i bez vody, hrozí její roztavení

Ekonomika

ČOI prodejci zakázal dodávat výrobek na trh a z trhu a oběhu ho stáhnout. Vzhledem k uvedenému zjištění ho inspekce nahlásila i do mezinárodní databáze nebezpečných výrobků RAPEX.

Reklama

Výběr článků

Načítám