Prezidenta navštívil ombudsman Křeček. Není omezen ve svých právech, ujistil

Prezident Miloš Zeman není podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka omezen ve svých právech, v přijímání návštěv ani komunikaci s nimi. Křeček jej navštívil v pondělí dopoledne, vyzval pak k vytvoření mechanismu, který by umožňoval nezbytnou správu státu a zároveň zachoval důstojnost osoby a úřadu hlavy státu. Prezident je v nemocnici od 10. října, podle nemocnice není schopen plnit pracovní povinnosti, na konci minulého týdne se ale jeho stav zlepšil.

„Přesvědčil jsem se, že prezidentovi je samozřejmě poskytována veškerá lékařská péče, kterou nezbytně potřebuje. A mohu říct, že podle mé zkušenosti v tuto chvíli není prezident nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi,“ uvedl Křeček po setkání.

Vzhledem k hospitalizaci prezidenta republiky, která trvá již déle než dva týdny, začali politici debatovat o eventualitě přenesení pravomocí hlavy státu na jiné vrcholné ústavní činitele. Křeček vyzval, „aby byla zachována důstojnost osoby prezidenta a jeho úřadu a současně vytvořen mechanismus, který by umožňoval nezbytnou správu státu“. Domnívá se, že by situaci napomohla racionální a věcná debata. Ta je podle něj narušena.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí zopakoval, že situace kolem zdravotního stavu prezidenta Zemana by se měla řešit až v době, kdy bude čas na přijetí demise vlády a pověření předsedy ODS a kandidáta koalice SPOLU na premiéra Petra Fialy sestavením nového kabinetu.

„Myslím, že to máme řešit, až když pan prezident bude na řadě a bude ten, který má přijmout demisi stávající vlády a pověřit pana předsedu Fialu sestavením nové. Ten čas ještě nenastal,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

Kromě Křečka Zeman viděl už i Klause

Ústřední vojenská nemocnice, kde Miloš Zeman od 10. října je, v pátek oznámila, že „díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během črvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu“. V předchozích dnech tlumočil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) stanovisko nemocnice, podle nějž není prezident schopen plnit pracovní povinnosti s tím, že prognóza je krajně nejistá. Poté i vedoucí hradní kanceláře Vratislav Mynář připustil, že mu nemocnice 13. října sdělila, že je hlava státu v pracovní neschopnosti.

Kromě Stanislava Křečka navštívil Miloše Zemana v posledních dnech i jeho předchůdce v prezidentském úřadu Václav Klaus, v prvním týdnu hospitalizace u něj byl také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Po jeho návštěvě však ÚVN oznámila, že přišel bez vědomí ošetřujícího lékaře, policie pak na žádost nemocnice ztížila přístup k hlavě státu.

Další politiky – zejména premiéra Babiše a předsedu ODS a kandidáta koalice SPOLU na premiéra Petra Fialu, kteří žádali o setkání s ním – Miloš Zeman přijme, až se přesune z oddělení intenzivní medicíny.