Do vlády s Piráty, nebo bez nich? Koule na noze Rakušana těžkne

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nic není zadarmo a v politice zvlášť. Nejdřív ve volbách potopili voliči STAN koaliční Piráty, když je ve sněmovně kroužkováním zredukovali na čtyři poslance, a teď to vypadá, že Piráti zatápějí STAN v jednáních o budoucí vládě s trojkoalicí SPOLU. 

Málokterá strana nabrala ve volbách tak potupný „ponor“ jako právě Piráti: z dvaadvaceti jim ve sněmovně díky koalici se STAN zbyly jen čtyři mandáty, zaplatili ovšem většinu volební kampaně. „Ajťáci“ možná ovládají nuly a jedničky, počítat v politice ale očividně neumějí. Jejich předseda Bartoš, strůjce koalice se STAN, by proto měl patřit mezi první lídry, které volby vždycky popraví.

V čele strany ho ale stále paradoxně drží právě koalice, která z Pirátů udělala nejmenší sněmovní stranu: podle koaliční smlouvy totiž spolu obě partaje míří buď do vlády, nebo do opozice. Starostové tak Piráty drží ve vládní hře, i když můžou většinovou vládu se SPOLU klidně udělat i bez nich. Jenže nic netrestá zbytečnost tak jako politika: tenhle mocenský nepoměr by proto mohl „rupnout“ buď ještě během jednání o vládě, nebo Piráti časem vypadnou z ní.

Bartoš si sice pořád zkouší hrát na kormidelníka společné lodi PirStan a po koaličním partnerovi proto žádá stejný počet ministrů, jaký má ve vládě mít mnohem „větší“ STAN, jeho politici ale umí počítat. Chtít tři ministry za čtyři poslance, když vás ve vládě nepotřebují, to zavání obyčejným loupežnictvím. „Nemyslím si, že by to mělo být půl na půl. I jedno je dost,“ komentoval pirátské požadavky na ministerská křesla na CNN Prima News senátor STAN Zdeněk Hraba.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Co zaznívá k vyjednávání o vládě z Pirátské strany?
  • Proč není účast Pirátů ve vládě vůbec jistá?
  • A proč by nakonec možná bylo lepší, kdyby se Piráti rozhodli pro opozici?
sinfin.digital