Vláda schválila testování žáků v osmi okresech. Neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátor

Vláda rozhodla o testování dětí na školách v termínech 1. a 8. listopadu. Žáci a studenti základních a středních škol se budou testovat v osmi okresech. Jednat by se mělo o České Budějovice, Ostravu-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opavu a Karvinou. Nově také budou muset mít neočkovaní učitelé při výuce respirátory.

Praha (Aktualizováno: 15:45 25. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti Gymnázia Nad Štolou 1. září při antigenním testování.

Žáci se budou na začátku listopadu v některých okresech ve školách testovat. (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Testování na začátku listopadu by se mělo týkat 165 tisíc žáků ze základních i středních škol ze zmíněných osmi okresů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) byly vybrány okresy s vyšší incidencí než 300 na sto tisíc obyvatel. 

Naočkované děti nebo ty, které prodělaly v poslední půl roce covid-19, nemusí testování podstoupit. Stejně tak ti žáci, kteří již platný antigenní nebo PCR test mají. Děti, které se odmítnou testovat, budou muset mít po celou dobu výuky roušku.

Ochranu dýchacích cest budou muset používat i nenaočkovaní vyučující. Opatření se ale netýká učitelů ve školkách a dětských skupinách.

Testovat by se žáci měli pomocí antigenních testů. Podle ministra školství Roberta Plagy by měl být konvoj s potřebnými testy již na cestě a školy by je měly prostřednictvím zřizovatelů obdržet v nejbližších dnech.

Konvoj @MŠMT s antigenními testy je již na cestě. Základní a střední školy v osmi okresech, ve kterých @zdravkoonline rozhodlo o testování v termínech 1. a 8. listopadu, je obdrží prostřednictvím zřizovatelů v nejbližších dnech.

14:54 – 25. 10. 2021

6 67

Zásoby by školám měly stačit na obě kola testování. Ministerstvo školství by mělo v průběhu úterý rozeslat organizační informace, uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.

Ministerstvo zdravotnictví a školství se na plánovaném testování dohodly minulý týden. Šéf zdravotnického resortu Vojtěch uvedl, že o vybraných osmi okresech rozhodla data z předchozí neděle. Na přípravu testování je totiž potřeba týden.

Do druhého kola testování 8. listopadu by pak v případě zhoršení epidemické situace mohly být zapojeny i další okresy. Incidenci nad 300 mají nyní také okresy Šumperk (305) a Olomouc (300). Blízko hranice je Brno-město (299), Plzeň-město (272), Praha-východ (271), Frýdek-Místek (269), Nový Jičín (266) a Kolín (273).

Reagovat na zhoršující se situaci testováním na školách doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace kolem Petra Smejkala. Ta minulý víkend navrhla, aby se testovat nechávali nenaočkovaní žáci nebo ti studenti, kteří v posledním půl roce neprodělali covid-19. Jednat by se ale mělo pouze o okresy, kde za týden přibylo více než 100 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel.

12 procent žáků

Průzkum: s očkováním dětí od pěti do jedenácti let proti covidu-19 souhlasí polovina Čechů

Číst článek

Ministerstvo školství má v současnosti k dispozici rezervu asi tří milionů antigenních testů na covid-19. V základních a středních školách v celé ČR je zhruba 1,4 milionu žáků, testování v osmi vybraných okresech by se mělo týkat asi 12 procent z nich.

Předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí řekl, že požádal ministerstvo zdravotnictví, aby odhadlo, kolik testů na covid bude do konce roku potřeba. Pokud to bude nutné, správa hmotných rezerv dokoupí další.

Ministerstvo zdravotnictví chtělo původně využít možnosti doobjednat 1,6 milionu testů ze zakázky na zářijové testování ve školách, později od tohoto záměru ale ustoupilo s tím, že testování ve školách už nebude potřeba.

ern, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme