Hlavní obsah

Babiš: Hamáčkův plán s neočkovanými není reálný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepovažuje za reálný nápad šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka, že by do práce mohli jen lidé, kteří se prokážou testem, očkováním či proděláním covidu.

Andrej Babiš k návrhu Jana HamáčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Návrh pana Hamáčka není přijatelný z pozice zákoníku práce. Prodiskutujeme to, ale nemyslím, že je to reálný návrh,“ řekl premiér.

Svolat kvůli tomu chce jednání tripartity, kterou tvoří zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. „Také paní Maláčová (ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ČSSD) se k tomu ale na vládě vyjádřila negativně. A já si myslím, že je to nápad, který by přinesl více problémů než užitku,“ doplnil premiér.

A také ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) návrh končícího šéfa sociální demokracie zkritizoval. „Co se týká zaměstnavatelů v potravinářském a zemědělském sektoru, tak si neumím představit, že bychom nenaočkovaným řekli, že nemohou chodit do práce. Chybí už dnes pracovníci, bylo by to neprůchozí. Došlo by ke kolapsu,“ prohlásil.

Zákaz vstupu do práce bez testu či očkování? Už se to zvažuje, řekl Hamáček

Domácí

Hamáček v pondělí po jednání Ústředního krizového štábu prohlásil, že pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat, budou se muset zpřísňovat protikoronavirová opatření.

„Konkrétně by došlo k rozšíření míst, kde by bylo potřeba se prokazovat potvrzením o bezinfekčnosti,“ řekl Hamáček.

Podle něj by mohlo být potvrzení vyžadováno například nově na pracovišti. Pokud by člověk nebyl očkován nebo neprodělal onemocnění, musel by mít test. „Případné testy by si musel hradit zaměstnanec. A pokud by nebyl schopný potvrzení o bezinfekčnosti předložit, tak by to znamenalo překážky na straně zaměstnance,“ prohlásil ministr.

Zákaz neočkovaných na pracovišti by paralyzoval zemi, míní Hospodářská komora

Koronavirus

V posledních dnech skokově rostou počty nově nakažených. Za neděli přibylo například 1823 nakažených, což je zhruba o 1100 více než před týdnem. „Situace se zhoršuje, jsou ale výrazné rozdíly mezi kraji,“ okomentoval situaci v pondělí šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pravidlem pak podle něj je, že v krajích, kde je situace horší, je nižší míra proočkovanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám