Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
26. října 2021
05:00

Sílící epidemie koronaviru by mohla mít jiný průběh, než na který jsme byli doposud zvyklí, ale zátěži na zdravotnictví se bohužel nevyhneme. V pondělí o tom hovořil infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Upozornil na unavené zdravotníky i nutnost proočkovat více lidí. Nová opatření, tedy zkrácení karantény i nošení respirátorů na pracovištích, považuje za správné kroky, kritikou však nešetřil v případě načasování kontrol bezinfekčnosti v restauracích.

„Určitě jsme na počátku další vlny, ale může se stát, tak jak se to stalo v jiných státech, že ten exponenciální růst se překlopí do nějaké stagnace…vlna těch pozitivních rozhodně bude vysoká, vlna těch hospitalizovaných už zdaleka tak vysoká nebude,“ uvedl v úvodu Epicentra a také přiznal, že ho překvapilo, že je v Česku proočkováno tak málo lidí.

A právě podcenění očkování, zvýšené kontakty, návrat dětí do škol i sezónnost viru stojí podle našeho předního epidemiologa za rychlostí nárůstu nově nakažených. Smejkal poukázal také na to, že současná vlna nově nakažených se v nemocnicích projeví až za dva až za tři týdny a pacienti s covidem na jednotkách intenzivní péče leží dlouho, kolem tří týdnů.

Ta zátěž na nemocnicích bude, to už můžeme říci s jistotou. Myslím, že už můžeme říci, že to ovlivní standardní péči, protože budeme muset prioritizovat… Mylně jsme se opírali o ten robustní systém s mnoha lůžky, ale my tady máme i ten lidský faktor a ti zdravotníci jsou tím opravdu unavení. Ten práh tolerance nebo určité únavy pro ty sestřičky a doktory je trochu někde jinde, než byl na jaře,“ popsal „Achillovu patu" českého zdravotnictví.

Video  Covidový Titanic v Česku: Primář o úbytku zdravotníků a nesplaceném dluhu z jara  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kontroly v restauracích a velké pokuty

„Musíme v přístupu rozlišovat mezi očkovanými a neočkovanými,“ myslí si Smejkal. „Nemůžeme pořád říkat, že je to stejný, když se necháte očkovat, nebo ne. To se nedá dělat donekonečna. Musíme zavést individuální zodpovědnost. Tu v našem českém zdravotnictví nemáme,“ řekl ve studiu Blesku a také se vyjádřil k současným opatřením, která považuje víceméně za dostatečná a včasná. Kritizoval však načasování kontrol v restauracích, za které od 1. listopadu budou zodpovídat provozovatelé.

To, že musí bezinfekčnost kontrolovat provozovatel, protože hygiena na to nemá, aby ty podniky obíhala, to jsme měli mít dávno, to jsou normální věci. To je základní, že když jdu do vnitřních prostor, tak ten průkaz o bezinfekčnosti budu ukazovat, a že když ho nebudu mít, tak mě tam nepustí, a že když to ta provozovna nebude kontrolovat, tak bude mít velkou pokutu. Tohle jsme rozhodně už měli mít dávno,“ uvedl epidemiolog a šéf MeSES.

Také připomněl důležitost testování jako jednoho ze základních protiepidemických opatření. Konkrétně ve školách by Petr Smejkal doporučoval testovat už při incidenci 100/100 tisíc obyvatel. Vláda však schválila testování školáků po podzimních prázdninách prozatím v osmi okresech a rozhodující hodnotou je incidence 300/100 tisíc obyvatel. V neposlední řadě pak v kontextu konce proplácení testů zmínil, že lidé se musí začít finančně spolupodílet, pokud odmítají očkování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 27. října 2021 08:29 )

až tahle vláda jednou doopravdy skončí tak snad skončí i tyhle nesmysly.

Jirik-ta ( 27. října 2021 08:27 )

Jirik-ta ( 27. října 2021 08:25 )

ANO_travit_psy ( 26. října 2021 22:28 )

Co s tím má společného milion chvilek? Oni jsou ve vládě a určují ceny energií?

sidneyfoster ( 26. října 2021 19:57 )

Právě mi zdražili energie z 3000 Kč na 13000 Kč. Kde se bude stávkovat. Komu rozbijem hubu. Kde je milion chvilek. Koho sundat prvního.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa