Proplať to! Recept, jak neumřít na splatnost faktur. A jak na ní vydělat

Jana Poncarová | rubrika: BrandInsight | 26. 10. 2021
Loni na jaře se zastavil byznys a s proplácením faktur to začalo být ještě horší než dřív. A to jsou čeští podnikatelé zvyklí čekat! Že se tou dobou právě rozjížděla služba s výmluvným názvem proplat.to, byla sice náhoda – ale svým způsobem šťastná.
Proplať to! Recept, jak neumřít na splatnost faktur. A jak na ní vydělat

Zdroj: Shutterstock

Když na podzim roku 2019 Ivo Krátký a Ivo Ščuka se svým týmem spouštěli službu na proplácení faktur, nebyl faktoring na českém trhu žádná novinka. Novinka je až to, jak jednoduché to pro podnikatele, který se potřebuje dostat k penězům za svoje služby nebo zboží, může být. A v tom, že ten, kdo mu ty peníze poskytne (a vydělá na tom), není banka nebo jiná velká finanční instituce, ale kdokoli – vy, vy nebo třeba vy. Aby se to propojilo, tomu ale musí pomoct chytré stroje.

Kamarádi z vojny

„Dlouhodobě mě fascinovaly automatizované finanční systémy a peer-to-peer trhy. Na jejich spojení do jednoho řešení jsem pracoval delší dobu,“ říká Ivo Krátký. Nejdřív zkoušel využít už existující platformu, ale nevyhovovala. Vyšel až druhý pokus s koupí nehotové platformy, kterou šlo dokončit podle vlastních představ. „Mohli jsme v dostatečném rozsahu ovlivnit podobu řešení, dovyvinout to. A v té době jsem se také spojil se svým kamarádem Ivem Ščukou,“ vrací se ke vzniku startupu Ivo Krátký.

Ivové Ščuka a Krátký se znají už od roku 1987, kdy spolu absolvovali povinnou vojenskou službu. Potom se jejich cesty rozdělily, oba ale zůstali blízko technologií a financí. „Celé roky jsem pracoval v korporátu, dělal jsem například v oblasti operativního leasingu a outsourcingu ve skupině ČSOB,“ říká Ivo Ščuka. „Když mi Ivo představil svůj projekt, spojení jeho zkušeností ze světa krátkodobého financování a mých znalostí obchodních procesů, ale i kontrolních mechanismů dávalo perfektní smysl.“

Ivo Krátký na rozdíl od Ščuky pro korporát nedělal nikdy, celý život se věnoval podnikání a startupový drajv mu vyhovuje. „Když něco vymyslíme, umíme to rychle realizovat, třeba i do druhého dne. Nemusíme čekat půl roku, než to projde schvalovacím kolečkem. Tahle dynamika se mi odjakživa líbí,“ říká.

Ivo Ščuka

Ivo ŠčukaZdroj MoneyStore

Spoluvlastník a obchodní ředitel společnosti Money Store, provozovatele služby proplat.to. V oblasti nebankovních finančních služeb a outsourcingu se na manažerských pozicích pohybuje už několik desítek let. Působil například jako obchodní ředitel ve společnosti Fraikin v ČSOB Leasing nebo Business Lease.

Aukce úroků

Platforma proplat.to slouží jednoduše řečeno k propojování těch, kteří potřebují peníze, protože se jim jich právě nedostává, a těch, kteří je mají a jsou ochotní se jich na nějakou dobu vzdát. Když budou mít slušnou naději, že se jim vrátí víc. Ten, kdo si jde pro peníze, jsou v tomhle případě firmy. Ne že by peníze neměly – visí jim v zatím neproplacených fakturách. Jenže by je potřebovaly teď.

Na druhé straně jsou investoři, kteří jsou ochotní těmhle firmám půjčit a pak si měsíc, dva nebo tři počkat, až odběratel zaplatí. A za to počkání si vezmou úrok.

Platforma funguje na principu aukce. Investoři procházejí vyvěšenou nabídku faktur a vybírají si, kolik a komu, ale i za jaký úrok půjčí. Úroková sazba může být dost zajímavá – 10 nebo 12, v některých případech i 18 procent. Pro některé firmy, které chtějí faktury proplatit, je i takový úrok snesitelný. Taky proto, že jde vlastně o krátkodobou půjčku, u které může být úrok uvedený v procentech za rok matoucí. „Například v dopravě je standardní splatnost faktur dva měsíce a odběratelé se nezdráhají navrhnout, že zaplatí dřív, když dostanou slevu pět procent. Pokud má faktura splatnost dva měsíce a investor si řekne o úrok 12 procent ročně, okamžité proplacení faktury stojí dodavatele dvě procenta“ počítá Ivo Ščuka.

Firmy, které hledají odbyt pro své faktury, jsou většinou menší a střední podniky. „U bank neprojdou sítem těžkopádného faktoringu, naše služba umožňuje individuální přístup, který ve velkých institucích není možný,“ zdůrazňuje Krátký. „Máme za sebou přes šest tisíc aukcí a zprocesovali jsme faktury za víc než 300 milionů korun.“

Odběratele, který má fakturu proplácet, kontaktuje s žádostí o úhradu přímo proplat.to. Služba funguje i jako jakési síto. Pokud jsou s některým odběratelem potíže, protože fakturu dlouho odmítá zaplatit, proplat.to svoje klienty upozorní, že není bezpečné s ním spolupracovat, protože je problémový.

Ivo Krátký

IvoZdroj MoneyStore

Zakladatel a jednatel společnosti Money Store působí na finančním trhu od roku 2003. Do roku 2019 se zabýval správou nakoupených, tedy vlastních pohledávek a rozvíjel nové online služby, první z nich byla mobilní aplikace Klaplo.to, nabízející mikropůjčky.

Investomat hledá (možná) investora

Protože jde o krátkodobé půjčky na dva nebo tři měsíce, investor může peníze pořád otáčet, investovat dál a dál. V době, kdy prudce roste inflace, je to podle Ščuky i Krátkého dobrý způsob, jak peníze ochránit před ztrátou hodnoty.

„Investoři chtějí mít peníze pod kontrolou, sami rozhodovat, kdy a jak je budou investovat. Přesně to jim naše služba umožňuje,“ říká Ivo Krátký. Na investování do faktur podle něj člověku stačí znalost základních ekonomických pojmů. Registruje se, online uzavře s proplat.to smlouvu a může začít. Vybrat si může z ručního nebo automatizovaného investování, kde si nastavuje preference, co se týče rizik i výše investic, a systém pak dál investuje podle zadání. Teď proplat.to dokončuje vývoj investičního automatu druhé generace, který bude reflektovat přání investorů a umožní jim líp kontrolovat portfolia.

Služba proplat.to už dnes vyhodnocuje řadu parametrů a kritérií, které definují rizikovost firem při jejich vstupu a fungování na platformě. „Naším cílem je samoučící se systém s prvky umělé inteligence, který díky interní automatizaci přiděluje takzvanou vnitřní bonitu každému klientovi tak, aby procesy mohly fungovat téměř automatizovaně,“ vysvětluje Ivo Ščuka. „Potom prostě nastavíte parametry podle svých představ, odjedete na rok na dovolenou a budete jen občas kontrolovat, zda nastavení funguje a vydělává,“ upřesňuje Ivo Krátký. „Nápadů máme spoustu, služba se velmi dobře rozvíjí, a proto vážně uvažujeme o možnosti vstupu strategického partnera,“ dodává. „Pokud chceme realizovat všechny nápady co nejrychleji, musíme do vývoje investovat značné prostředky.“

Letošní rok uzavře proplat.to podle odhadů s půlmiliardovým obratem, příští rok by si služba chtěla sáhnout na miliardu. Původní plány přitom byly skromnější. „Myslím, že nám pomohl covid. Banky zpřísnily financování firem a my jsme přišli s něčím novým a nabídli řadu zajímavých věcí,“ usuzuje Krátký. Další plány jsou jasné: vývoj nových funkcí investičního automatu, investice do lidí a expanze. „Financujeme faktury v eurech i korunách a logicky je nám nejblíž Polsko a Slovensko,“ uzavírá Ivo Krátký.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services