Miloš Zeman.

Miloš Zeman. Zdroj: Blesk:Alexandr Malachovský

Nový člen poslaneckého klubu SPD Jaroslav Foldyna vystoupil 7. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci před schůzemi Sněmovny.
Jaroslav Foldyna patří ve sněmovně už mezi nezařazené. ČSSD opustil 25. února. Do sněmovny dorazil v podomácku vyrobené roušce (24. 3. 2020)
Poslanec a bývalý místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna (na snímku z 20. září 2019) oznámil odchod z ČSSD.
Jaroslav Foldyna patří ve sněmovně už mezi nezařazené. ČSSD opustil 25. února. Do sněmovny dorazil v podomácku vyrobené roušce (24. 3. 2020)
Jaroslav Foldyna patří ve sněmovně už mezi nezařazené. ČSSD opustil 25. února. Do sněmovny dorazil v podomácku vyrobené roušce (24. 3. 2020)
13
Fotogalerie

Dobrá zpráva pro Miloše Zemana, konečně má tu správnou prezidentskou stranu

Václav Havel žádnou stranu neměl, pokud tedy odmyslíme (po)listopadové Občanské fórum. Opíral se o vybrané sympatizanty napříč politickým spektrem. Václav Klaus zakládal a měl svoji ODS, ale postupem času se s ní rozešel. Definitivně během svého prezidentování.

Miloš Zeman tak s ČSSD do značné míry učinil už před svým zvolením na Hrad, při svém neúspěšném prvním prezidentském pokusu v roce 2003 (ze strany formálně vystoupil v roce 2007). Experiment se Stranou práv občanů (střídavě a momentálně též s přídomkem Zemanovci) skončil volebním fiaskem, takže otec zakladatel se od toho vcelku pochopitelně distancoval.

Politický sňatek z rozumu s ANO má své mouchy, což se ukázalo i na nedávných prozřeních šéfa hnutí a zatím ještě i premiéra Andreje Babiše. „Překvapivě“ vzal na vědomí zprávu o tom, že Miloš Zeman není v současnosti schopen vykonávat své prezidentské pravomoci. A především se pustil do jeho lidí, konkrétně do kancléře Vratislava Mynáře.

Je tu ale politická opora pevnější: „Jsem přítelem pana prezidenta, znám pana prezidenta poměrně dlouho,“ připomněl Jaroslav Foldyna za SPD. A pak v nedělní Partii na CNN Prima News ještě pokračoval: „Senátoři chtějí uplatnit článek 66 a zbavit pana prezidenta funkce. To znamená prezidenta, který byl zvolen lidem – dva a půl milionu lidí nebo přes dva a půl… dva miliony 853 tisíc lidí zvolilo prezidenta...“

Ponechme stranou poněkud nejasnou korelaci mezi způsobem volby hlavy státu a počtem voličů na straně jedné a jejím zdravotním stavem a způsobilostí k prezidentování na straně druhé. Stejně jako fakt, že to není moc dávno, co sám Jaroslav Foldyna opustil řady sociální demokracie (přes rok a půl). Podobně se k momentálnímu stavu Miloše Zemana a stavu jeho oponentů vyjadřuje i šéf SPD Tomio Okamura.

Přitom situace kolem hlavy státu je vlastně standardní: „Pan prezident je čtrnáct dní v nemocnici, čtrnáct dní marodí a senátoři České republiky ho už chtějí připravit o funkci,“ podivil se a přisadil si: „Senátoři se pokoušejí o ústavní puč v této zemi. Ve 21. století. Dostali jsme se o padesát let zpátky, do roku 1948. A takhle si počínal i Adolf Hitler. To je dnešní Senát.“ 

Jaroslav Foldyna ví, o čem mluví, tedy co se Vítězného února a komunistické hrozby týká. Však byl koncem 80. let sám kandidátem na členství v KSČ. Ale to jen na okraj…

Bezvýhradná podpora Miloše Zemana a pasování se na „prezidentskou stranu“ je každopádně od SPD chytrý krok. Jednak se tím vymezí vůči oběma koalicím, distancují se ale zároveň i od poněkud lavírujícího ANO. A prokážou se i jako státotvorná strana – nebo jako hradotvorná. To všechno se může jednou hodit…

A co mají dál ve svém politickém arzenálu? Mimo jiné i zbraň pro nouzi nejvyšší, tedy obrozeneckou literaturu z pera Aloise Jiráska: „Já vám teď můžu říct takový vzkaz za nás, za SPD: Jestli se bude projednávat tato věc v parlamentu, my zablokujeme jednání parlamentu, i kdybychom vám měli číst F. L. Věka na pokračování,“ dodal v Partii Jaroslav Foldyna.

Lepší oporu si Miloš Zeman nemohl přát.

Staronový poslanec Jiří Mašek v Partii na CNN Prima News: „Já pana Vondráčka znám ze sněmovny, znám jeho práci. Patří mezi naše nejschopnější poslance a vidím to jako součást politického boje odstranit pana Vondráčka z možných postů, kde by mohl vykonávat opoziční práci.“ (je to kampaň)