Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga sa hnevá na Rusov: Podvodníci, ktorí ma obrali o olympiádu

K účasti na OH 2020 mu stačilo umiestniť sa v predolympijskom renkingu o niekoľko miest vyššie. Nepodarilo sa a Richard Varga do Tokia necestoval.

26.10.2021 06:55
Británia Škótsko Triatlon Varga Poljanskij Foto: ,
Richard Varga a Igor Poljanskij na ME 2018.
debata (26)

Sklamanie najlepšieho slovenského triatlonistu bolo o to väčšie, že pod piatimi kruhmi štartovali aj športovci, ktorí si k lepším výkonom dopomáhali nedovolenými podpornými prostriedkami.

Išlo o trojicu ruských reprezentantov Igora Poľanského, Alexandra Bruchankova a Vladimira Turbajevského.

Británia Škótsko Triatlon ME Muži Čítajte viac Tokio má prvého diskvalifikovaného športovca. Rus sa k dopingu priznal

Ako prvý spoznal verdikt Svetovej triatlonovej únie Poľanskij, ktorý dostal za doping trojročný dištanc. Dodatočne ho vylúčili aj z OH 2020, kde obsadil 43. priečku.

Poľanskij mal pozitívny test na rastový hormón EPO. K jeho užívaniu sa priznal. Stal sa prvým športovcom, ktorého dodatočne vylúčili z olympiády v Tokiu.

Medzi ženami sa voči antidopingovým pravidlám previnila Ukrajinka Julia Jelistratovová.

Marit Björgenová Čítajte viac Dopujete, no skrývate sa za lieky! Björgenová opísala boj za svoje očistenie

Varga sa v reakcii vyjadril kriticky aj na adresu svetovej antidopingovej agentúry WADA, ktoré podľa neho nedostatočne chráni „čistých“ športovcov.

„Pred pár dňami som sa oficiálne dozvedel, že Igor Poľanskij bol chytený a potrestaný za doping. Traja ruskí triatlonisti a ukrajinská triatlonistka boli chytení za doping mesiac po olympiáde v Tokiu,“ napísal Varga na sociálnej sieti a dodal:

„Vyše 12 rokov som proti nim pretekal a nikdy neboli pozitívni. Cítim obrovské sklamanie od samotných atlétov, že podvádzali a zobrali mne i Romane Gajdošovej (najlepšia slovenská triatlonistka, pozn.) miestenku na olympijské hry, ale aj zo strany WADA, že dostatočne nechráni čistých športovcov.“

Britnáia tokio olympiáda Čítajte viac V Tokiu hrozil dopingový škandál, WADA to mlčky zakryla

Varga si aspoň čiastočne napravil chuť minulý mesiac, keď na ME vo Valencii vybojoval v olympijskom triatlone (1500 m plávanie, 40 km cyklistika, 10 km beh) 11. miesto.

„Musím povedať, že som celkom šťastný, pretože sezóna nebola taká, akú som si predstavoval. Tento výsledok je pre mňa takým zadosťučinením. Predbehol som pár pretekárov z top pätnástky na OH, takže som ukázal, že som tam patril,“ povedal po pretekoch.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #OH 2020 #triatlon #Richard Varga #Tokio 2020