Hlavní obsah

Podzimní sezona patří kozačkám. Najít ty správné je dnes mnohem jednodušší

Praha

Oblíbenou obuv, která s nastupujícím ochlazením zahřeje a funguje i jako skvělý módní doplněk, rádo volí v podzimní sezoně mnoho žen. Přitom vybrat boty, které padnou jako ulité, bývá často vysilující úkol. Na tyto problémy dnes už výrobci i obchodníci pamatují a nabízejí široké možnosti, jak najít kozačky, ve kterých se bude cítit pohodlně a sexy každá žena.

Podzimní sezona patří kozačkám. Najít ty správné je dnes mnohem jednoduššíVideo: Novinky

 
Článek

„Nejčastějším problémem, se kterým se u nás na prodejnách setkáváme, je zklamání žen nad tím, že kozačky buďto nedopnou, nebo jim plandají. Výrobci o tomto problému vědí a v současné době se začínají soustředit na výrobu kozaček podle šíře lýtek,“ vysvětlila Novinkám majitelka sítě prodejen Obuv Zóna Petra Steyrerová a doplňuje:

„Stačí se zeptat prodavaček na prodejně, případně i na e-shopu, kde se dá filtrovat podle velikosti lýtka. U nás najdete velikosti od XS po XL.“

Jaké jsou novinky a trendy v dětské obuvi

Styl

S rozdílnými velikostmi se dnes počítá i v případě nártů, se kterými tuzemské zákaznice při výběru správně padnoucích kozaček taktéž často zápasí.

„Průměrná populace České republiky má širší nohu, proto nám většinou nesedí italské boty. Pro náš obchod kupujeme španělské boty, protože se dělají širší a krásně sedí,“ zmínila obuvnice s tím, že kromě standardní velikosti G existuje i užší varianta F a širší H.

Foto: Novinky

Mnoho žen kozačky buď nedopne, nebo jsou jim na lýtkách volné.

Dodala, že zejména v případě kozaček nebývají rozměry standardizované a čistě podle obvodu se řídit nedá.

„Když víte, že máte vysportovaná lýtka a žádnou kozačku už jste dlouho nedopla, hledejte velikost XL. Pokud vám vždy kousek chybí, mohla byste mít takzvaně kamaráda do kozačky, tak máte XS lýtko. Například firma Gabor vyrábí jedny z nejužších kozaček, které existují na trhu, které krásně zapnete a není tam žádná mezera,“ tvrdí.

Pomoci může i speciální sprej

Sázkou na jistotu pak mohou být napínatelné, takzvané strečové materiály, které velikost kozačky snadno přizpůsobí lýtku. Není to ale jediné řešení.

„Například přizpůsobivé vario kozačky mají vzadu žebrování a z velikosti M se dá krásně udělat velikost XL,“ doplnila odbornice.

Foto: Novinky

Za kvalitní obuv je moudré si podle odbornic připlatit.

Pomocníkem v nouzi mohou být i roztahovací spreje, které podle Steyrerové dokážou boty roztáhnout až o dva centimetry. V případě koženého materiálu je pak roztažení trvalé.

„Platí pravidlo - pokud jsme doply jednou, dopneme vždy. Ta první dvě nazutí budou taková... víc to táhnete, ale pak už se kožená kozačka krásně přizpůsobí a roztáhne,“ říká Steyrerová.

Vědci zkoumali Michelangelovy boty. Obří stopy, které zanechal v umění, učinila překvapivě malá osoba

Historie

V případě, že i po těchto vychytávkách je boj o výběr správné kozačky neúspěšný, doporučují v obchodě volit místo kozaček jejich kratší variantu v podobě polokozaček, které mají flexibilnější využití.

„Polokozačky končí asi deset centimetrů nad kotníkem a vezmete je krásně k sukni i ke kalhotám. Je to ideální bota, když nechcete přemýšlet, co na sebe,“ uvedla Steyrerová.

Foto: Novinky

Takzvané kozačky vario se přizpůsobí velikosti lýtka.

Podle ní se cenové rozpětí u kvalitních kozaček pohybuje okolo 3 až 5 tisíc.

„Pokud chcete luxusnější značku, jako je třeba Högl, tak se s cenou můžete pohybovat mezi 5 až 6 tisíci. Naopak, pokud hledáte kozačku, která je cenově výhodná, můžete najít i do 3 tisíc korun,“ doplnila.

S výběrem krásných, a hlavně i pohodlných kozaček vám poradí odbornice Obuv Zóny nebo na e-shopu, kde vám vždy s radostí poradí zkušené poradkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám