Hlavní obsah

Národní třída bude 17. listopadu plná kultury

Sametovou revoluci i letos připomene Korzo Národní. Na pražské Národní třídě se lidé setkají s pouličními výstavami, světelnými instalacemi, divadlem a audiovizuálními projekcemi.

Foto: Díky, že můžem

Národní třída

Článek

Korzo Národní se vrátí po roční odmlce. Program je kvůli koronaviru vymyšlen tak, aby nevznikaly velké davy a návštěvníci spíše korzovali po celé délce ulice.

„Letošní ročník je pro nás příslibem návratu do normálu. Lidé si během 17. listopadu budou moct užít program přímo na Národní třídě, podobně jako byli v minulosti zvyklí. Nabídneme také několik způsobů, jak výročí oslavit i na dálku,“ vysvětlila Lucie Bílková, předsedkyně pořádajícího spolku Díky, že můžem.

„V plánu je mimo jiné venkovní projekce na fasádu obchodního domu Máj tematizující současnou politickou situaci v Bělorusku. Návštěvníci se dál mohou těšit na pouliční výstavy či vzdělávací procházky mapující období komunismu, události sametové revoluce i raná porevoluční léta. Součástí ulice budou také prvky upozorňující návštěvníky na platná bezpečnostní opatření.“

Program je přichystán také v budovách kolem Národní třídy, například divadelní představení, talk show Kupé v lese ve spolupráci s divadlem Vosto5, výtvarné workshopy se Skautským institutem a další akce.

Národní třída 17. listopadu: v roce 1989 bod zlomu, dnes živá vzpomínka

17. listopad

Modlitba pro Martu

Na pietním místě mohou lidé pokládat svíčky a květiny, další pieta se koná i online.

„V roce 2020 jsme vlivem okolností hledali kreativní řešení, jak lidem přenést oslavy svobody do jejich domovů. Vznikla tak online pieta a možnost zapálit svíčku na dálku využilo přes 2000 lidí. Rozhodli jsme se ji pro letošek zopakovat a umožnit lidem uctít památku listopadových událostí, i když nemohou nebo nechtějí z různých důvodů přijít přímo na Národní třídu,” dodala Bílková.

V mnoha dalších městech se nasvítí budovy do českých státních barev a Modlitba pro Martu zazní v 17:11 hodin v televizi i z městských rozhlasů. Podrobnosti najdete na stránkách dikyzemuzem.cz.

Sametová revoluce: symbol nenásilných změn i terč pochybností

17. listopad

Reklama

Výběr článků

Načítám